用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國BRP一問
go

[英國] 英國BRP一問

小兒於英國兩年,未夠18歲,沒有到警局取過BRP,學校說已搞掂,2年來小兒一直沒有回港,現在問學校,學校卻說小兒一早取了BRP,其實根本沒有,想請問是否需要補領呢?回港又是否有需要呢?謝謝!

回覆樓主:

返香港唔使,去英國入境要,若果今年要簽新visa (例如升sixth form /大學)就唔需要,入境之後又攞張新嘅。

https://www.gov.uk/biometric-residence-permits/lost-stolen-damaged

有錯請指正,thanks !

道道媽 發表於 22-5-21 17:01
小兒於英國兩年,未夠18歲,沒有到警局取過BRP,學校說已搞掂,2年來小兒一直沒有回港,現在問學校,學校卻 ...

係咪學校幫佢keep起咗?
8-)

道道媽 發表於 22-5-21 17:01
小兒於英國兩年,未夠18歲,沒有到警局取過BRP,學校說已搞掂,2年來小兒一直沒有回港,現在問學校,學校卻 ...

申請 visa 時
應該有填學校 Alternative Collection Location code
BRP 會寄去學校
學校有無 keep 護照?
有就通常一齊 keep 護照及 BRP

樓上講得無錯,BRP 係入英國境用啫,我仔舊校時係寄去學校然後老師攞,之後Y12 轉校,舊年返香港再申請VISA , 又重新申請BRP , 呢次都係boarding master 幫佢地攞,舊年入境用新呢張,舊果張無用。

Poyau 發表於 22-5-21 19:11
申請 visa 時
應該有填學校 Alternative Collection Location code
BRP 會寄去學校
學校有Keep 護照,但就堅持說俾了BRP小兒,但又無簽收過,所以真的很難分辨。

道道媽 發表於 22-5-21 22:04
學校有Keep 護照,但就堅持說俾了BRP小兒,但又無簽收過,所以真的很難分辨。 ...

有乜可能?護照就keep,個BRP明明入境先至要用,俾個細路做乜?其他留學生都係咁?

如果佢返嚟要再做新visa,咁冇而家個BRP都冇問題,返到英國會有另一張新嘅。否則到時返去要帶而家嗰張,如果唔見咗可以俾錢補領。你不如叫要學校搵清楚先啦,英國人D嘢不嬲立立亂
8-)

咁奇怪,申請咗Visa入境英國第一時間就係攞返張BRP,一般在學校取的。

anitawong21 發表於 22-5-22 15:04
有乜可能?護照就keep,個BRP明明入境先至要用,俾個細路做乜?其他留學生都係咁?

如果佢返嚟要再做新vi ...
學校堅持話俾了我個仔,我都無法。