用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資/官津
go

直資/官津

請問大家是否直資,私校才有辦IB, IAL等課程,另請問是否很難被選中。
名校如喇沙,皇仁,聖若瑟會有辦這些課程嗎?
謝謝大家

Beauty222 發表於 22-5-20 15:44
請問大家是否直資,私校才有辦IB, IAL等課程,另請問是否很難被選中。
名校如喇沙,皇仁,聖若瑟會有辦這些 ...

官津學校除 DSE 外係唔可以開辦其他課程的,所以係直資或私校先有。難唔難間間學校唔同不能一概而論,一般來講英文好啲嘅學生會有優勢。

chitchit0520 發表於 22-5-20 18:05
唔知道全部官津係咪都無,但你講既皇仁和聖若瑟就無。

感謝回覆

heihei225 發表於 22-5-20 18:06
官津學校除 DSE 外係唔可以開辦其他課程的,所以係直資或私校先有。難唔難間間學校唔同不能一概而論,一般 ...

感謝回覆

heihei225 發表於 22-5-20 18:06
官津學校除 DSE 外係唔可以開辦其他課程的,所以係直資或私校先有。難唔難間間學校唔同不能一概而論,一般 ...

可否請教大家
其實有多些課程讓學生選擇是否更好
官津雖然只有DSE
但仍十分受學生歡迎
真心討教
謝謝

Beauty222 發表於 22-5-20 20:30
可否請教大家
其實有多些課程讓學生選擇是否更好
官津雖然只有DSE

睇你想鋪排你細路將來行邊條路,留港升學定出國升學?雖說DSE都可以考外國大學,但有心出國嘅會比較鍾情讀 IB/IAL/GCSE,可能因為唔洗讀中文,而且中文科係DSE嘅死亡之科。

詳細嘅分別我都唔係十分清楚,留返比其他人回答好了。

heihei225 發表於 22-5-20 21:21
睇你想鋪排你細路將來行邊條路,留港升學定出國升學?雖說DSE都可以考外國大學,但有心出國嘅會比較鍾情讀 ...

感謝你的回覆

heihei225 發表於 22-5-20 21:21
睇你想鋪排你細路將來行邊條路,留港升學定出國升學?雖說DSE都可以考外國大學,但有心出國嘅會比較鍾情讀 ...

考試制度,應該是内地競爭最激烈:人多,采用單一狀元制,即幾多分就幾多分.西方(主要指英)采用分級制度,高分(級)比例極高.本港DSE介乎前兩者之間,即采用分級制,但高階分級沒英國甘多.

清楚了總體環境,再去選擇目標.個人認爲,如果認爲將來信心十足,可以足夠DSE分數達到最心儀學科(學校)的,DSE未嘗不可.如果信心不足,那麽非本地試制的高分組優勢就應該考慮了.

舉個極端例子:某校有IB課程.學生目標E.該校過往一貫有X個足夠分數入E.自己一貫排名在安全綫内,而又自覺留有餘力.那麽需要轉IB以求考個狀元/榜眼/探花去搏E嗎?如果對DSE信心一半一半,那麽IB或其他路徑(放洋)幫到手.比如舊年,僅僅全港IB,已經超過150個狀元,一大堆學校,超過十個狀元,仲未計算榜眼/探花都係達到基本E的門檻.尼度,就係風險所在,DSE,主要夠分,基本入E.IB尼,當一大堆夠分時,就要挑選了,即狀元貶值.内地單一狀元制,狀元會貶值嗎?

medicine 發表於 22-5-21 21:22
考試制度,應該是内地競爭最激烈:人多,采用單一狀元制,即幾多分就幾多分.西方(主要指英)采用分級制度,高分( ...

多謝詳細分析

我小朋友快將升中,要開始研究下呢啲考試制度對佢將來出路嘅影響先。咁講法,叻仔叻女嘅,又留港升學,一定考DSE。次級啲又想入神科或多人爭嘅科的話,即IB/GCSE/IAL係一條出路。想出國升學,就更加會選擇IB/GCSE/IAL。難怪直資學校間間都要辦非DSE課程了。唔知我咁理解啱唔啱?

medicine    發表於 22-5-21 21:44

考試制度,應該是内地競爭最激烈:人多,采用單一狀元制,即幾多分就幾多分.西方(主要指英)采用分級制度,高分( ...

聯招八大取錄2021年創9年新高
僅次於首屆文憑試
UGC 15,000個資助學額每年不變
收足 NJ 都跌到去千一 此消彼長

聯招統計數字
https://www.jupas.edu.hk/tc/statistics/main-round-offer/

https://www.jupas.edu.hk/tc/sssdp/offer-statistics/main-round-offer-statistics/

2021年
https://std.stheadline.com/daily/article/2384721/

聯招人數: 40,658

取錄 (聯招人數 %)
八大 13,889 59.04% (34.16%)
都大 1,603 6.81% (3.94%)
--------------------------------------------------------
八大+都大 15,492 65.85% (38.10%)
SSSDP 3,491 14.84% (8.59%)
--------------------------------------------------------
學位 18,983 80.69% (46.69%)
副學位 4,543 19.31% (11.17%)
總數: 23,526 100% (57.86%)

2020年
https://std.stheadline.com/daily/article/2264862/

聯招人數: 41,664

取錄 (申請人數 %)
八大 13,408 56.90% (32.18%)
公大 2,234 9.48% (5.36%)
八大+公大 15,642 66.38% (37.54%)
SSSDP 3,568 15.14% (8.56%)
學位 19,210 81.53% (46.11%)
副學位 4,353 18.47% (10.45%)
總數: 23,563 100% (56.55%)

2019年
https://stedu.stheadline.com/sec/article/21506/

聯招人數: 44,413

取錄 (申請人數 %)
八大 13,276 55.02% (29.89%)
公大 2,695 11.17% (6.07%)
八大+公大 15,971 66.18% (35.96%)
SSSDP 3,923 16.26% (8.83%)
學位 19,894 82.44% (44.79%)
副學位 4237 17.56% (9.54%)
總數: 24,131 100% (54.33%)

Poyau 發表於 22-5-23 07:39
聯招八大取錄2021年創9年新高
僅次於首屆文憑試
UGC 15,000個資助學額每年不變

創新高同移民潮有冇關?

heihei225 發表於 22-5-23 10:53
創新高同移民潮有冇關?

大學收生擇優而取
NJ 取錄跌事源申請人數定質素?

https://topick.hket.com/article/3031450/

https://m.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20200814/s00002/1597342994721/

感謝你的寶貴意見

heihei225 發表於 22-5-21 21:37
多謝詳細分析

我小朋友快將升中,要開始研究下呢啲考試制度對佢將來出路嘅影響先。咁講法,叻仔叻 ...

感謝你的進一步解說
因為我對升中的了解真的一知半解

Poyau 發表於 22-5-23 16:17
大學收生擇優而取
NJ 取錄跌事源申請人數定質素?

唔好意思
本人真的對升中比較愚昧
願聞其詳
請閣下指教
謝謝