用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2022 HKAPA Pre Junior & Junior Music Program
樓主: babyG2015
go

[音樂] 2022 HKAPA Pre Junior & Junior Music Program   [複製鏈接]

bebebe12345 發表於 22-7-8 22:22
已知的也是7月23日...·

請問知唔知幾多人有audition ,會錄取幾多人?

jacd 發表於 22-7-8 21:45
回覆 bearbear0109 的帖子

好叻。請問係乜樂器?

Violin 所以應該唔分幾級架 有2級以上程度就有機會

bearbear0109 發表於 22-7-8 20:50
我地以前考左三級去考 入左
Thanks

小朋友好叻!請問小朋友仲有冇係APA學?係咪真係好好、好認真?

Any violin applicant has successful news?

jacd 發表於 22-7-9 19:29

小朋友好叻!請問小朋友仲有冇係APA學?係咪真係好好、好認真? ...

我知道入面好多小朋友都好勁
我女唔係好叻架
聽講睇下咩老師
應該大部分老師都認真有要求
學音樂幾好既平台 樂團又有要求

bearbear0109 發表於 22-7-9 21:37
我知道入面好多小朋友都好勁
我女唔係好叻架
聽講睇下咩老師

請問一星期係咪要返APA兩三次,定係一個星期六留係APA上曬d堂。另外,無得選擇老師,又比咗錢先知邊位老師?呢部係有冇concern 呢,覺得唔夾可以點算?謝謝。

boboapril 發表於 22-7-9 22:52
請問一星期係咪要返APA兩三次,定係一個星期六留係APA上曬d堂。另外,無得選擇老師,又比咗錢先知邊位老師 ...

樂理 樂團 都係星期六上 會係開學前夾左時間令你兩個都上到 但唔係個個老師會返apa教 有啲去屋企/Studio上 咁就要睇老師安排你邊日 聽講唔夾老師有合理解釋係可以寫信要求換人 但應該要學左一年先

bearbear0109 發表於 22-7-10 02:38
樂理 樂團 都係星期六上 會係開學前夾左時間令你兩個都上到 但唔係個個老師會返apa教 有啲去屋企/Studio上 ...

謝謝回覆。咁都幾好,不過唔比跟其他(原本學開)老師上堂,又會好唔捨得,學開有默契同慣性。

bearbear0109 發表於 22-7-10 02:38
樂理 樂團 都係星期六上 會係開學前夾左時間令你兩個都上到 但唔係個個老師會返apa教 有啲去屋企/Studio上 ...

請問樂團系咪額外報讀嘅?

咁如果時間唔夾,第一年點算?

boboapril 發表於 22-7-10 07:34
謝謝回覆。咁都幾好,不過唔比跟其他(原本學開)老師上堂,又會好唔捨得,學開有默契同慣性。
...
Junior Program主要適合對現在的老師不滿意想換老師或者到某級別(考完8級)需要找高一級別的老師的學生,如果對現任老師滿意的,會有風險。如果進了發現派的老師唔夾,只能quit junior program,不要期望寫信換老師,老師之間都是認識的。

mermaidmama 發表於 22-7-10 11:14
請問樂團系咪額外報讀嘅?

開學考 通常都會考到一個

回覆 babyG2015 的帖子

anyone received any offer emails?we still haven't received any emails.

glyna 發表於 22-7-11 09:27
Junior Program主要適合對現在的老師不滿意想換老師或者到某級別(考完8級)需要找高一級別的老師的學生, ...

如officially 寫信都會換比你ge

但都是搏一搏,可能更好,可能更差

titibaby 發表於 22-7-11 12:02
如officially 寫信都會換比你ge

但都是搏一搏,可能更好,可能更差
講真,音樂是最講connection和師生關係的,一寫紙話換老師,學院肯定要你先同現任老師講,Dept. Head再問現任老師的意見,不會有正面評價的,之後在junior program冇運行。學院一定偏向自己導師。

glyna 發表於 22-7-11 12:59
講真,音樂是最講connection和師生關係的,一寫紙話換老師,學院肯定要你先同現任老師講,Dept. Head再問現 ...

咁我諗,唔夾只有quit.  或者係學生自己堅持下,老師唔會為某個學生改變style.  無得預先知邊位老師,真係要好隨緣。入junior program, 跟唔番原本老師係失,但又得到好多其他正統學音樂嘅機會同經驗wor,起碼唔使去A樂團、B choir,,C 樂理咁。。。

隔咗三個月,聽番條audition 片,覺得好唔得,我估都係入唔到。no such happy problem.

glyna 發表於 22-7-11 12:59
講真,音樂是最講connection和師生關係的,一寫紙話換老師,學院肯定要你先同現任老師講,Dept. Head再問現 ...

係啊! 要好小心處理!處理得好,話唔定舊老師能幫你講好說話!

你都好清楚個流程

不過我都識人真係換了幾次老師,人人皆知是麻煩家長,但如果小朋友本身ok,都順利讀到畢業,最後的老師都唔差ga

peacefulsea 發表於 22-7-11 11:00
回覆 babyG2015 的帖子

anyone received any offer emails?we still haven't received any emails.
Me neither…so long

boboapril 發表於 22-7-11 13:32
咁我諗,唔夾只有quit.  或者係學生自己堅持下,老師唔會為某個學生改變style.  無得預先知邊位老師,真係 ...

如好想入找心儀老師上私人先
如老師同意你考,機會大d
反之,唔建議你考,代表你未ready
‹ 上一主題|下一主題