用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學(KTS)課外活動班
go

九龍塘小學(KTS)課外活動班 [複製鏈接]

請問九龍塘小學的課外活動班費用貴嗎?參加一種的話一年大概幾錢?
有無用家分享下讀一年九小大概使費幾多?
學費61000/年
校車?
膳食?
還有其他費用嗎?

因屋企有兩個,選擇前計下條數,
萬分感謝!
   10    0    0    0

Halooniki 發表於 22-5-18 23:50
請問九龍塘小學的課外活動班費用貴嗎?參加一種的話一年大概幾錢?
有無用家分享下讀一年九小大概使費幾多 ...

校車費,視乎路程長短,坐學校校車一般幾百至千鬆,如住得遠要坐保姆車就可能貴啲。

膳食學校飯大約$2x頭一餐,亦可以自己帶飯,就唔使俾學校飯錢。

其他費用,書簿費都係$2000-3000一年,無乜額外收費,課外活動有啲係需要俾錢請外援教練,應該樂團費用最高,其他一般都係幾百至一兩千一年。

呢個係三年前嘅價錢,唔知宜家有冇調整咗。

gigayan 發表於 22-5-21 09:40
校車費,視乎路程長短,坐學校校車一般幾百至千鬆,如住得遠要坐保姆車就可能貴啲。

膳食學校飯大約$2x頭 ...

唔該曬你啊!等左幾日終於有人知,請問小朋友係果度讀得如何?容易跟得上嗎?
我小朋友谷得型,但怕節奏太緊湊。你覺得值得讀嗎?

Halooniki 發表於 22-5-21 09:45
唔該曬你啊!等左幾日終於有人知,請問小朋友係果度讀得如何?容易跟得上嗎?
我小朋友谷得型,但怕節奏太 ...
KTS一年三考, 無乜考測, 少抄寫, 專心上課, 用心做工作紙, 基本都唔會跟唔上的。

gigayan 發表於 22-5-21 12:32
KTS一年三考, 無乜考測, 少抄寫, 專心上課, 用心做工作紙, 基本都唔會跟唔上的。 ...

我見有人出帖。講到入到去運動要拿獎先得,如果目標中學係band1 A的話,要努力到點先可以?純學術夠嗎?還是一定要運動拿獎?

Halooniki 發表於 22-5-21 12:45
我見有人出帖。講到入到去運動要拿獎先得,如果目標中學係band1 A的話,要努力到點先可以?純學術夠嗎?還 ...

如果係Top band 1a 無體藝, 純學術應該要頭1-3, 我地個年spcc好似收咗1-1x名頭的, 基本都有體藝係手, 好似係得1-2個無體藝, 但佢地都會有好多作文獎、畫畫獎咁囉。

gigayan 發表於 22-5-21 12:55
如果係Top band 1a 無體藝, 純學術應該要頭1-3, 我地個年spcc好似收咗1-1x名頭的, 基本都有體藝係手, 好似 ...

哦。。有無同學仔入曾肇添?
見2021年KTS升中成績,有50%左右band1 A,入得band1 A都需要有全港性體藝比賽揸手先有機會成為50%裡面其中一個嗎?
你小朋友考到邊間中學?

Halooniki 發表於 22-5-21 13:31
哦。。有無同學仔入曾肇添?
見2021年KTS升中成績,有50%左右band1 A,入得band1 A都需要有全港性體藝比賽 ...

其實唔使咁快諗小朋友只得純學術先,入得KTS,學校會努力幫小朋友搵閃光點,6年時間唔短嘅,一般都會搵到的。

我小朋友一直成績都比較中游,自行入了石硤尾女校。

gigayan 發表於 22-5-21 14:07
其實唔使咁快諗小朋友只得純學術先,入得KTS,學校會努力幫小朋友搵閃光點,6年時間唔短嘅,一般都會搵到 ...

哦哦!!咁叻,自行入到。石硤尾女校邊間啊?介意分享嗎?當時阿女有無體藝獎牌揸手?

回覆 Halooniki 的帖子

校車綫最遠的站點如新東馬鞍山,烏溪沙要1700-1800了。朝早仲要同宜家的副校,很快的正校同坐校車。小朋友表示壓力很大。膳食價錢閒閒學校差唔多。
課外活動如果揀校外導師的STEM之類就會貴滴咯,揀校内導師的有滴會免費。
看個人選擇,我印象中最貴的一個學期差不多四千。

Halooniki 發表於 22-5-21 14:12
哦哦!!咁叻,自行入到。石硤尾女校邊間啊?介意分享嗎?當時阿女有無體藝獎牌揸手?
...

Band 1a 寶血尚智

Halooniki 發表於 22-5-21 14:12
...

上智,對比Top band 1a,只算是地區band 1,不能和他們比

當時女有獎係手,上智都幾注重呢項活動,但相信獎係其次,成績先係主菜,因為當年幾個入上智嘅都同女成績差唔多。

gigayan 發表於 22-5-22 00:06
上智,對比Top band 1a,只算是地區band 1,不能和他們比

當時女有獎係手,上智都幾注重呢項活動 ...

明白!
Kts老師對學生培養如何?如果慢熱型學生會否難追上?你覺得哩個月費同學校俾到學生既野是否值得?
另外,當時你係如何輔助阿女在級保持中游的?係哩間學校中游都好不容易。。。

hundred100 發表於 22-5-21 22:12
回覆 Halooniki 的帖子

校車綫最遠的站點如新東馬鞍山,烏溪沙要1700-1800了。朝早仲要同宜家的副校,很快 ...

朝早仲要同宜家的副校,很快的正校同坐校車。
不好意思,這句話不太理解?

我住沙田,那麼估計1500左右吧。
小朋友壓力很大?但是六年也堅持得到?讀得開心嗎?
除了學術外,你小朋友有無乜獎牌揸手?你小朋友係級咩位置最後考到邊間?
我想知下大概要咩程度先可以自行得到band 1A中學。。

謝謝

Halooniki 發表於 22-5-22 01:31
明白!
Kts老師對學生培養如何?如果慢熱型學生會否難追上?你覺得哩個月費同學校俾到學生既野是否值得?
...

kts培養小朋友品格非常好。
如果不進取,衹要求中游位的話,係非常舒服。功課少,測考少,一年幾次默書。我對小朋友要求不高,衹求操行ok,所有科合格,交齊功課。所以六年以來都超興鬆,但預成績不會前列(我小朋友爲例,中規中矩去間b1b/c直資,因遲下或會出國)。
b1a有一半,總b1有90%+。。
出年副校升校長。
樂團費一年$7000幾。其他雜費十分少。

Halooniki 發表於 22-5-22 01:35
朝早仲要同宜家的副校,很快的正校同坐校車。
不好意思,這句話不太理解?

級30內會有不錯升中成績。
我由荔枝角坐去九小,校車$1500
上面家長話副校(來年校長)可能同坐一架校車返學
小朋友六年以上返學十分開心,校園舒適,老師好,同學乖。仲有功課少

jesswu 發表於 22-5-22 09:10
kts培養小朋友品格非常好。
如果不進取,衹要求中游位的話,係非常舒服。功課少,測考少,一年幾次默書。 ...

功課少,測考少,默書少,咁其實小朋友成績點樣可以咁優秀?真係老師教的方法特別厲害?!課堂只有幾個鐘,小朋友真的不練習也可以吸收得到嗎?
你小朋友不發力都考到哩個成績,如果發力就不得了。
我地如果讀九小的話就想入band1A,2021年畢業成績有50%度入得到。哩50%係全部都有全港性獎牌才能夠成為哩50%嗎?

Halooniki 發表於 22-5-22 01:31
明白!
...

一句講晒,我小朋友宜家中三,佢上到中學後同我講,多謝我幫佢揀咗KTS,6年嘅訓練畢身受用,令佢懂得堅持、分配時間、識到一班好同學。

我女keep住聯絡嘅,大部分以前KTS都係中游去咗b1學校,好多上到中學都變前列,除咗kts教到佢哋「 底厚」,我覺得kts訓練令佢哋「識讀書、識考試」都好重要。

講到學費,真係個個 屋企唔同,睇返屋企經濟狀況。始終我覺得如果要屋企太重負擔只為讀書太吃力了,始終一讀6年,你仲有兩個,和另一半好好傾下,最緊要拎共識。

如果只做中游,其實唔使太辛苦,都係考試陪讀,補數學一科,數學一科成績影響名次最多。

Halooniki 發表於 22-5-22 09:22
功課少,測考少,默書少,咁其實小朋友成績點樣可以咁優秀?真係老師教的方法特別厲害?!課堂只有幾個鐘 ...

KTS top 50%, 地區學校b1A應該無問題。獎呢啲你入到去聽老師吩咐,再自己跟進多啲,唔難拎啦。

體藝小朋友唔鐘意,咪玩朗誦,朗誦唔得,咪入合唱團,唱歌唔鐘意,就畫畫,鐘意科學就參加Stem比賽,考中學前,學校盡量都唔會令你portfolio吉咗。我女體藝弱,體個到吉咗,老師都會搵佢傾,話見佢上PE打排球幾好呀,問佢試唔試下打排球入校隊訓練下,不過衰豬唔肯去,家校合作啦,你最緊要記住呢4個字,咁一定搵到閃光點。

gigayan 發表於 22-5-22 10:01
一句講晒,我小朋友宜家中三,佢上到中學後同我講,多謝我幫佢揀咗KTS,6年嘅訓練畢身受用,令佢懂得堅持 ...

你講曬我想要知既野出來。教好一個小朋友真的好重要,還有我們喜歡九小的自信教育,品格教育。
是啊,我地兩個,但是哥哥努力考到九小,我們應該會俾哥哥讀。畢竟九小樣樣都好,只是學費貴。如果得一個小朋友唔使諗。

仲有,我地發覺九小極之低調,上網搵資料介紹除了學校網站,基本上無咩評價。。。都無做咩訪問。
‹ 上一主題|下一主題