用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區大抽獎 邊緣人 銘基乙一後怎填 ...
go

油尖旺區大抽獎 邊緣人 銘基乙一後怎填 [複製鏈接]

朋友仔仔屬邊緣人 心儀銘基乙一 後面應該怎排好 英文底子不錯 請大家指點迷津

2    0    1    0

無人理我

SFX,銘基,循道也有B2生抽入,當然以後兩間容易抽入D。我林邊緣安全D,銘基乙一,循道乙二,而信義(入面好似有英文班),
其他唔同區學校唔多知佢地BANDING,可能排完B2校,唔塞他區校,就要開始本區冇吟受歡迎的中中了。如果係邊緣,英文OK,浱唔到可去叩門,也不一定要去中中的

Dad2022 發表於 22-5-17 21:40
SFX,銘基,循道也有B2生抽入,當然以後兩間容易抽入D。我林邊緣安全D,銘基乙一,循道乙二,而信義(入面好似 ...

九華放入乙二或三 其實是否好怪

tkhhung 發表於 22-5-17 23:30
九華放入乙二或三 其實是否好怪
就算B1九華放乙一已經唔一定會入到,佢唔同SMCC,SMCC少人放乙一,D人放後小小都有機會中,但大多數人放九華乙一,放乙二和三係冇意思。

Dad2022 發表於 22-5-18 00:10
就算B1九華放乙一已經唔一定會入到,佢唔同SMCC,SMCC少人放乙一,D人放後小小都有機會中,但大多數人放九 ...

學校老師話穩band 1 生第一志願九華未試過唔收

tkhhung 發表於 22-5-17 10:41
朋友仔仔屬邊緣人 心儀銘基乙一 後面應該怎排好 英文底子不錯 請大家指點迷津

...

信義有全英文班及數理英文班各一
潮公上年開始有數理英文班
劉皇發今年另類落車 無全英文班
與潮公一樣 只有數理英文班

信義
https://www.lss.edu.hk/sites/default/files/files/zi_xing_shou_sheng_shen_qing_ji_zhong_yi_ji_jiao_xue_yu_yan_an_pai_ji_shen_qing_biao_ge_2022-23ru_xue_.pdf

油尖旺邊緣人,填表係冇咩選擇的。假如仔仔是band 1, 乙一銘基一定入到;假如是band 2 , 就只能乙一搏一間油尖旺英中,銘基/循道/SFXC都應該有band 2生放乙一,放乙二中的機會不大。至於九華,如果你夠膽放乙二,不如直頭放乙一,不過乙二便不能放銘/循/濟。乙二通常就是信義,如果唔想,便放一間他區英中,搏冇band 1揀。識人去年band 2,劉皇發不是放頭三志願也入到,所以放發叔在乙四,應已是保險線

carmanmama 發表於 22-5-18 05:20
學校老師話穩band 1 生第一志願九華未試過唔收

油尖旺幾年前有乙一中唔到,之後下年又有唔中(3年前),真B1生,我唔知多唔多人﹐定係佢唔好采,但佢地最後有能力在筆試時叩返入去的,唔係親身經歷,我都唔信B1抽九華係會唔中,但事實是有機會唔中的(我地都係老師話b1抽九華係必中),吟如果計埋叩門得左,又真係未試過唔收b1嘅。吟如果乙一已經收唔晒,我覺得乙二係零幾會(就算你係b1生)。現在(好似)少了學生,就真係唔知今年抽獎情況,始終3年前同現在升中情況不同

Dad2022 發表於 22-5-18 09:36
我小朋友學校,油尖旺幾年前有乙一中唔到,佢下年又有(3年前),真B1生,我唔知多唔多人﹐定係佢唔好采,但 ...

我都識人乙一唔中

Vicky糖朵朵 發表於 22-5-18 09:51
我都識人乙一唔中

所以我都唔明,老師講到必中其實是(誤導)了家長。b1唔中機會是有,但唔高

我小朋友學校,油尖旺幾年前有乙一中唔到,佢下年又有(3年前),真B1生,我唔知多唔多人﹐定係佢唔好采,但 ...

九華近年成績向上 吸引力增
2021年人均5+ 2.6 聯招三大 51.4%
較 伊中(2.5 / 46.2%) 更佳

九華
https://wyk.edu.hk/administration/school-plans-and-reports/

School Annual Report 2020-2021 (p.24-27)
https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2021/10/ASR_2020-21_FINAL.pdf

伊中
https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_results.html

https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_stat/2021/2021_statistics_jupas3.pdf

Dad2022    發表於 22-5-18 10:11

回覆 Poyau 的帖子

根據個報告講華仁2021年有62%人入到三大

breadcheung 發表於 22-5-18 13:22
回覆 Poyau 的帖子

根據個報告講華仁2021年有62%人入到三大

九華2021年三大佔聯招取錄取63%
計申請人數 聯招三大取錄為51.4%

九華2021年聯招
申請 138人

取錄 % (申請人數%)
港大 34 30% (24.6%)
中大 23 21% (16.7%)
科大 14 12% (10.1%)
-----------------------------------------------
三大 71 63% (51.4%)
理大 22 20% (15.9%)
城大 7 6% (5.1%)
浸大 3 3% (2.2%)
嶺大 1 1% (0.7%)
教大 0 0% (0%)
-----------------------------------------------
八大 104 93% (75.4%)
都大 5 4% (3.6%)
SSSDP 3 3% (2.2%)
總數: 112 100% (81.2%)

油尖旺幾年前有乙一中唔到,之後下年又有唔中(3年前),真B1生,我唔知多唔多人﹐定係佢唔好采,但佢地最後 ...

可能真係計埋叩門(emoji)

tkhhung 發表於 22-5-17 10:41

...
如果B1乙一銘基必入,反而B2的話只可搏乙一銘基/SFX/循道(銘基機會大d),乙二香島,乙三信義之後發叔/唐記。

收到各位回覆 等我朋友自己去想 謝謝
‹ 上一主題|下一主題