用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: dmms
go

宣道 vs 培僑   [複製鏈接]

myreallizzy 發表於 23-12-4 18:01
其實我想知培僑考試相對於名校是否簡單,我個小朋友普普通通,考小學冇咩學校收,但係培僑讀咗咁多年,冇補 ...

你講你既小朋友睇緊咩英文書就估計到其英文程度。
當年你既小朋友是唔是有女拔插班second in,仲有冇再去插班?

回覆 Sing13 的帖子

我見我個小朋友係學校讀書咁輕鬆,-年班插過失敗之後就冇申請過任何學校。但又擔心培僑是否考得太簡單,中學DSE不夠競爭力。

其實我想知培僑考試相對於名校是否簡單,我個小朋友普普通通,考小學冇咩學校收,但係培僑讀咗咁多年,冇補 ...

學校有派卷回來嗎?

回覆 musiclover1609 的帖子

有,但我不知道名校係咩水准

myreallizzy 發表於 23-12-5 13:07
回覆 musiclover1609 的帖子

有,但我不知道名校係咩水准

如果試卷真的是較淺,全部同學的分數都會偏高,要考得前也是不容易的。

回覆 www 的帖子

我-個小朋友有宣道,另一個有SFA,全放咗,揀咗PKC

你既小朋友是級前三,中英數三科都入到5+班?
因為學生有講國語既家庭,有講英文既家庭,好難兩科都叻,而入數學5+班既女仔應該人數不多。

Sing13 發表於 23-12-5 15:28
你既小朋友是級前三,中英數三科都入到5+班?
因為學生有講國語既家庭,有講英文既家庭,好難兩科都叻,而 ...

請問 5+ 班係咩黎架?

LittlemBB 發表於 23-12-5 16:50
請問 5+ 班係咩黎架?

培僑小五小六,全級同一時段一齊上中英數,各科年級前列學生會去其他課室上+課程。

回覆 Sing13 的帖子

班前三,級不知道,五六年級都是三科+班

回覆 myreallizzy 的帖子

應該係你小朋友特別叻!

回覆 hkpapa852 的帖子

IFY最初定位是給成績-般的學生升學用的,校長有講叻的無需幫了,冇咁叻的反而要幫下。有咩問題嗎?呢個校內家長都知道。只不過是冇諗過呢幾年IFY成績越嚟越好。咁樣可以幫到-批同學讀到心儀的大學。IFY認受性冇IB及A level 強,呢個全宇宙都知。本身個programme target的學生都唔同。

回覆 kimlam953 的帖子

呢個完全唔係事實。本港都唔夠位,弟弟妺妹都收唔哂,仲留位俾深圳?

myreallizzy 發表於 23-12-6 00:39

IFY最初定位是給成績-般的學生升學用的,校長有講叻的無需幫了,冇咁叻的反而要幫 ...

依樣嘢好唔好,睇你要啲咩啦。
Ify大概率幫學生入到世界前五六十既大學。
如果目標如此就較為適合。

A level四科A*是唔是行得更遠亦都唔好講。
因為外國收生唔同jupas收生,唔是話某個分就必入。

做為一個極少來education kindom的現役培僑家長,我想講香港的每一所學校都是好學校,適合不同家庭背景,不同性格的小朋友。培僑也是。我個小朋友入培僑完全是緣份,我幫小朋友大包圍報了好多,但最後只有培僑音小正取,咁我當然揀培僑,離屋企近。宣道waiting轉正時培僑我已經交了大定也不考慮了。我小朋友當時學術唔差,幾乎所有-線學校都入了終面,但輸在性格怕醜,唔講野,冇自信心。講故事環節全部好低分。係培僑讀書六年,學校多project, presentation,group discussion, role play. 好多機會要拍video present或上台表演,訓練到小朋友的自信心與表達能力。如今我個小朋友考oral現場作故仔全部都接近滿分,最近學校幫報名的即場英文話劇創作加表演仲贏咗冠軍,贏曬沙呂,DBS,及LS。培僑好多免費資源,除咗有個靚campus,仲有好多校隊,興趣班免費俾小朋友參加。運動的校隊即使外聘教練全部免費(我才知道好多學校要收費),英文有英文話劇校隊,中文有古文詩詞班,作文精英班,數學有小小數學家,Stem有Stem初階高階班。校園生活極度豐富。性格成長方面也有領䄂生,升旗隊等。音樂有中西樂團加合唱團。培僑各種校隊或團隊揀人的要求不是很高,所以每個小朋友都能參加其中一項或幾項。
培僑也很努力幫助成長得比較慢的小朋友,各科都設有補底班。很多活動都是全校或全班小朋友-起參加,唔揀人,俾所有小朋友機會。比如五年級的英文舞台表演,全校大型活動,每個小朋友都有角色與台詞,所有訓練,道具及服裝都係學校出錢。我個小朋友啱啱參加的校際話劇比賽,學校也是包車車哂整班同學參加,分成幾隊,讓每一個小朋友都有煅煉機會。
所以培僑的小朋友對培僑感情都很深厚,唔捨得離開培僑,升中留原校機率很大。如果講缺點,那就是中學部DSE成績仍然未好靚。但我個小朋友入培僑時,學校仍是B2A/B1C的水准,6年過後已經升為B1B-A水准。我哋家長睇住學校進步,也希望學校明天能更好。
當然其他學校比如宣道也很好,我只是講講我了解的培僑。

kennethlau96    發表於 23-12-8 12:48
heidihoitik    發表於 23-12-7 07:26
Ashleydear    發表於 23-12-6 10:35
beefu    發表於 23-12-6 09:58

myreallizzy 發表於 23-12-6 08:33
做為一個極少來education kindom的現役培僑家長,我想講香港的每一所學校都是好學校,適合不同家庭背景,不 ...

我女今年小一,無一項特別叻,中英數運動音樂、講野、創意都唔叻(emoji)但勝在平均,只係每樣野唔太差。學校係咪都會比機會佢參加下學校啲訓練架(emoji)(emoji)

myreallizzy 發表於 23-12-6 00:39

IFY最初定位是給成績-般的學生升學用的,校長有講叻的無需幫了,冇咁叻的反而要幫 ...
在已下link中,和Sing13討論过, IFY同學入到牛劍, Edinburgh 等,應該是用其它考試如A-level.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3876959&pid=49260637&fromuid=2356337

例如, Cam 有run自己的Foundation Program, 但requirements 係要A-level成績

https://www.foundationyear.cam.ac.uk/admissions-assessment

Oxford 在佢website寫明 "a foundation year course may be accepted in certain circumstancs, we recommend taking different qualifications in order to make the strongest application."

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/international-qualifications

Edinburgh 也有相似請况, 只有文學院承認Edinburgh 自己开的foundation course, 工學院更唔接受foundation, 工學院連自己搞的foundation都不接受, 相信其它Foundation course會有相當大風險

https://www.ed.ac.uk/studying/international/applying/foundation

相信如選IFY同學應集中選NCUK的大學及課程, 如心儀其它大學, 考多個試如IB/A-level會安全d.

myreallizzy 發表於 23-12-6 08:33
做為一個極少來education kindom的現役培僑家長,我想講香港的每一所學校都是好學校,適合不同家庭背景,不 ...
其实如學校有两個考試可選(DES/IB, DSE/A-level, DSE/IFY, DSE/???), 很难再分B1ABC的.

好似某神校,每年IB都有10個狀元左右, DSE果边也有一两個, 咁如果所有考IB的同學也考DSE, 咁會唔會果介可有十幾位DSE狀元?  

又者HK每年IB + A-level 狀元每年相信近百,如大家全考DSE, 該年DSE會否有100位狀元? (HK從HKCEE/A-level/H-level到現在,每年都只有10位左在狀元)

所以, 有两個課程學校是間接出現了分流效果, 很难再用B1/2/3來評.

疑题一則, 之前有位網友分享, 佢學校精英班成績有B1水平

twhkleung 發表於 23-12-7 14:30
在已下link中,和Sing13討論过, IFY同學入到牛劍, Edinburgh 等,應該是用其它考試如A-level.

https://www.e ...

Edinburgh 我確信是用Ify考試成績入。
Edinburgh及曼大所取得既offer數差唔多。

劍橋/UCL 我唔知道。

校長形容Ify 為騎牛搵馬,我認為唔使太執著有啲咩牛可選,Ify 既好處是下限有保證,而最後騎馬既概率亦相當高。

twhkleung 發表於 23-12-7 14:52
其实如學校有两個考試可選(DES/IB, DSE/A-level, DSE/IFY, DSE/???), 很难再分B1ABC的.

好似某神校,每年IB ...

每間開辦海外課程既直資都要求有2/3學生讀DSE課程。我覺得用大家都參加既DSE考試作成績比較是適合既。

海外課程有名額限制及入讀門檻,DSE課程無此要求,所以理論上前者入讀學生成績會比後者好。

疑题一則, 之前有位網友分享, 佢學校精英班成績有B1水平——此學校冇公佈DSE成績嗎?唔清楚自己學校成績既學生及家長大把人。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊