用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs GH
go

LH vs GH [複製鏈接]

我女好內向 其實係唔係揀龍校會好啲
但係讀LH 又可能可以令佢講多啲野。。。 所以我一直都決定唔到讀邊間學校好。。。。想聽下大家意見
   4    0    0    0

bulibulibuli 發表於 22-5-17 07:31
但係讀LH 又可能可以令佢講多啲野。。。 所以我一直都決定唔到讀邊間學 ...

兩間學校好唔同類型,喺BK 大家一定話有龍揀龍,同埋會話LH 考小一result 有幾多機會比GH 更好。我自己就會根據想小朋友成邊一類人而去選擇學校。當時我同先生覺得小朋友6歲前係打好雙語嘅黃金機會,所以毫不猶豫只報語境好嘅幼稚園,一間龍幼都冇報。幸運地成了LH 學生,對LH 不論語境,老師關愛,甚至考小支援都非常滿意,而小女亦考入最心儀嘅小學,而家好開心咁讀緊小一。由選擇幼稚園到小學我同先生方向一致亦好清晰。所以我會建議你從心而發想女兒嘅成長道路如何去選擇。

bulibulibuli 發表於 22-5-17 07:31
但係讀LH 又可能可以令佢講多啲野。。。 所以我一直都決定唔到讀邊間學 ...

GH, 升小學率70%以上, 學校配套好, 不過交通唔方便, 多數學生坐校車

回覆 bulibulibuli 的帖子

好奇一問:點解LH會令佢多啲嘢講,而喺GH就未必?我只係好奇想知道點解有呢個諗法? thank you!

ILOVEBEAN 發表於 22-5-17 17:23

好奇一問:點解LH會令佢多啲嘢講,而喺GH就未必?我只係好奇想知道點解有呢個諗 ...

因為LH課程好鼓勵小朋友發表意見
GH教學應該會比較傳統?

大家可以留意埋最近LH 嘅大新聞再諗揀邊間…

https://www.facebook.com/1724123831234913/posts/3102719523375330/

LH 多年來嘅畢業典禮一向都安排在大學會堂中舉行,並會以聯校方式舉行,規模之大並不是一般幼稚園可想像。LH 一向在開學初期已一早訂下會埸,但前年因疫情來襲,當屆畢業典禮被迫取消,學生們何其失望!上年,大家都擔心畢業典禮會否又再次取消,幸運地當時疫情稍緩,學生可以回校上課,學校將一向嘅聯校畢業典禮改為每間分校各自舉行,地點仍然在大學會堂。規模雖然細左,但我想講,三/四班K3 畢業生攜手表演出一個超過30分鐘嘅畫劇+歌舞表演,呢個機會對一個K3 小朋友非常難得,兼且表現絕對超乎父母想像!學校為學生提供好多機會,亦盡量讓小朋友可以體驗到這個畢業傳統。在大學會堂舉行,就必須附合政府規定,不能因為一小攝學生不打針而放棄一向嘅畢業典禮。學校已經比足夠嘅時間比畢業生決定是否打針,決定權是在父母,不能因這樣就話學校不靈活處理。

時間緊迫到係只可以揀打科興,復必泰都打唔切。

學校連運動會都攪到唔駛打針,但最後畢業典禮竟然攪出個咁大嘅負面新聞…

而且,向第六波將快來臨時,咁大型咁有體面嘅畢業典禮,究竟是為誰而辨呢?

我哋已經畢咗業,上年學校運動會只係在學校閉門進行,連家長都唔比入,仲分開咗年級進行。其實只係美其名,實質只係玩下遊戲,今年如何安排我就唔知道喇!學校為學生提供不同機會,家長你不接受都冇辦法,學校都要顧及所有因素,如果因為打針issue 而放棄可以喺大學會堂舉行畢業典禮,你覺得其他家長又會唔會投訴呢?任何事都冇兩全其美,只能取輕重。

照你講,原來運動會同畢業典禮都係為家長而攪。

家長冇得入好可惜,小朋友一定錯過了很多東西。學校應該跟你想法一致。

某程度上我都同意陸運會同畢業典禮為家長而設。疫情前,運動會是聯校在運動場上舉行,家長與小朋友一起參與,一同為自己分校叫口號並加油打氣!家長又可以同小朋友一齊係運動埸上玩各種學校安排嘅遊戲,絕對可以促進親子關係。至於畢業典禮,在典禮上家長絕對可以睇到小朋友嘅另一面,原來佢哋小小人仔已經可以做到一個咁大型嘅表演,令家長可以認識到另一面嘅小朋友同埋可以了解到小朋友嘅無限可能。我同學校想法是否一致,我就唔清楚,不過肯定我會從唔同角度了解同體諒學校嘅安排,這都是學校家校合作嘅一部分,否則我都不能曾經是LH 家長。

CXW 發表於 22-5-17 23:22
某程度上我都同意陸運會同畢業典禮為家長而設。疫情前,運動會是聯校在運動場上舉行,家長與小朋友一起參與 ...

我好明白你, 因為我都係LH 家長
而LH 家長既特質就係好想了解小朋友既校園生活, 好希望參與, 呢一點係無問題既. 今年搞到咁, 亦有咁多人關注學校, 其實感覺不好受.
幫唔幫小朋友打針既家長小朋友都應該得到尊重. 其實始作俑者係教x 局. 無拿拿整d咁既例出黎...

響我仔四年返學體驗, 同學校既溝通, 我都好滿意. 或者有人話, 一講學校就有人出黎做die hard fans...咁, 我又真係die hard fans 喎...大人小朋友都有經歷有感受. 選pn 既家長, 我唔會話學校無缺點, 只係你係邊類家長搵返相同理念既學校會比較舒服...

明白! 我自己覺得德望係喺半活動半傳統之間. 比好多小朋友發言同表現自己機會. 我囡嗰個年代每一日都會有規定係一個時限要做幾樣活動,訓練到佢自律同主動學習. 從而幫助佢哋上德望小學適應大班教學.

amidreamer 發表於 22-5-17 21:50
大家可以留意埋最近LH 嘅大新聞再諗揀邊間…

https://www.facebook.com/1724123831234913/posts/31027195 ...
又係測試家長忠誠度時間, 家校合作, 你估講下咋? 下次LH面試要加呢個CASE問家長, 你會點處理, 將不合作既家長排走

好多名校都谷針,為咗大部份人嘅安全,又要出賽,咁講真讀得呢d學校都預左係咁,家長無say ga la, 都讀到畢業了,仲唔了解學校作風?

GH 好啲

如果GH係你心儀小學就Gh,聽聞近年接近收返哂。但如果我有個女,我就唔會想佢由幼稚園到中學都讀女校

我大仔讀LH, 細女讀GH, 我覺得唔好唸住學校會幫你的小朋友改變到性格, 我大仔內向型, LH出來都係內向型, 但LH打個底好好, 我細女較活潑, 老師都會說她不夠主動分享, 因為GH 是傳統但都要你Talk 得又文靜得

總結: 2間都是好學校, 但有龍一定是選龍, PS: GH 小學只有幾十個位比校外生, 拿GH個位再小學都可出去考呀~ 穩陣一點!

jbbmom    發表於 22-7-29 16:33
catf2    發表於 22-6-8 16:56

SawMo 發表於 22-6-8 16:43
我大仔讀LH, 細女讀GH, 我覺得唔好唸住學校會幫你的小朋友改變到性格, 我大仔內向型, LH出來都係內向型, 但 ...

請問GH 幼稚園學術夠嗎?想試吓插K2,但又驚如果德小唔收,出去學術唔夠考小。

happymeme 發表於 22-6-8 17:53
請問GH 幼稚園學術夠嗎?想試吓插K2,但又驚如果德小唔收,出去學術唔夠考小。
...

我覺得GH都夠的,但父母配合自己教比LH多一點。

我女現在K2,要1分鐘全英show and tell,中文功課開始有重組句子,數學一樣是中及英數。

中文LH 係會再深D,我記得當年大仔K2巳有閱讀理解。
‹ 上一主題|下一主題