用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山聖若瑟小學的情況
go

馬鞍山聖若瑟小學的情況 [複製鏈接]

大家好!從網絡上得知這所小學在馬鞍山屬於「四寶」之一,看過學校的網頁,覺得學校頗見用心。請問有用家或熟悉的家長,可以分享這所學校的情況嗎?
1. 學校課程深淺度,是否能提升學生的興趣?
2. 功課是否繁重?
3. 校風如何?
4. 老師用心教學嗎?有愛心嗎?

謝謝大家!
   1    0    0    0

musiclover1609 發表於 22-5-15 07:05
大家好!從網絡上得知這所小學在馬鞍山屬於「四寶」之一,看過學校的網頁,覺得學校頗見用心。請問有用家或 ...
我仔仔大抽獎中左..都好想知而家學校係咪真係唔好..
但我奶奶話好多朋友D 孫仔讀緊又好開心..好好..
又驚叩門唔收...想聽多點用家講下...謝謝

musiclover1609 發表於 22-5-15 07:05
大家好!從網絡上得知這所小學在馬鞍山屬於「四寶」之一,看過學校的網頁,覺得學校頗見用心。請問有用家或 ...

1/中文、數學,用現代教育嘅書。
英文用longman elect,課程正常,冇教深、冇教快!
除了實體書,平時多用I pad上堂,增加學生的學習興趣。
2/平時功課(每科)1-2樣,放長假會多啲功課。
3/校風OK,品德方面老師捉得好嚴,學生普遍都乖。
4/老師大部分都OK。
至於用心教學或愛心就看個別老師。

KITTYCOW2009 發表於 22-6-1 12:15
1/中文、數學,用現代教育嘅書。
英文用longman elect,課程正常,冇教深、冇教快!
除了實體書,平時多用 ...

謝謝你的分享啊!(emoji)
‹ 上一主題|下一主題