用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC Debit Card
樓主: Mandy2005
go

[英國] HSBC Debit Card   [複製鏈接]

bkfans123 發表於 22-9-1 18:51
請問各位有沒有試過係Hk one戶口的Debit card交學費?剛試左幾次都吾成功
我用HK HSBC debit card 交學費也有問題,每日付款額內也交不到,但用來網上購物又得,我老公一樣用HK HSBC debit card 交學費佢就交到。我打去 HK HSBC 幾次,他們也找不出問題,建議我換過張咭

fefemom 發表於 22-9-2 04:46
我用HK HSBC debit card 交學費也有問題,每日付款額內也交不到,但用來網上購物又得,我老公一樣用HK HSBC ...

咁奇,咁我試吓用我嗰張先,謝謝你
http://hk.myblog.yahoo.com/

草草 發表於 22-9-1 20:25
會唔會超過咗限額? HSBC One Debit card 限 HKD50,000

原來個限額是不能修改的,即係不能以香港嘅 HSBC OneDebit card交超過$50000的學費

peggy 發表於 22-9-1 19:23
我女用UK HSBC account 交學費

請問UK HSBC account 交學費是沒有每日限額的嗎?謝謝

bkfans123 發表於 22-9-2 13:17
請問UK HSBC account 交學費是沒有每日限額的嗎?謝謝
我仔都係用 UK HSBC debit card 交學費。

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-9-2 13:17

唔清楚,阿女自已攪。佢分開幾次比。

grace.yap
peggy

謝謝兩位回覆,終於可以成功付款了,係要分開比的

wtcys 發表於 22-8-26 13:15
不用收費, 為何不申請附屬咭? 如你去旅行都可以用, 好方便。阿女在英國用了幾天, 所有簽帳都會經我email顯 ...

請問係咪用HK Hsbc One的Debit附屬咭已足夠?係UK係咪只要係Hsbc 的ATM就可襟錢?
仲有冇開UK Hsbc戶口?我諗唔明如果可用HK Hsbc One的debit card係UK,消費,網購和攞錢都冇附加費,點解仲要係UK開多個戶口和debit card。請指教?

SmileSmileSmile 發表於 22-8-26 16:27
好方便,每月定限額,香港同英國都可以,買幾多錢嘢,一分鐘內我收到短訊,無所遁形
...

我想問附屬咭的每月消費限額和本地每日提款額,唔係只適用香港嗎?
我見如開通了海外提款功能,額度定了$50000,不能降低喎。

plumdeer 發表於 22-9-7 11:58
我想問附屬咭的每月消費限額和本地每日提款額,唔係只適用香港嗎?
我見如開通了海外提款功能,額度定了$5 ...
我之前問過HK HSBC, 附屬卡限額係可以係APP到更改.而我申請時已將限額調低左.
你可以打去HK HSBC問問點樣調.
希望幫到你.

plumdeer 發表於 22-9-7 11:53
請問係咪用HK Hsbc One的Debit附屬咭已足夠?係UK係咪只要係Hsbc 的ATM就可襟錢?
仲有冇開UK Hsbc戶口? ...

我都想知,謝謝解答

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

我孩子在英國開電話號碼,要求英國地址的銀行户口做自動轉賑

我女本身有UK BEA debit卡, 但我check唔到佢啲消費。後來我申請HSBC debit主咭(我去英國用), 順便申請附屬卡, 佢啲消費我就一目了然, 而且滙豐ATM較多及取錢冇手續費。

另外, 呢張卡係全球貨幣都適用, 例如去日本, 刷卡時就算冇日元在户口, 都可即時兑換且冇收手續費, 仲有0.4%回贈, 方便佢遲啲去旅行用。

因為我用BEA 户口過數交學費(rate好些),所以順便申請debit card比女用。我本身在港HSBC冇英磅, 要專登從BEA轉錢去且有收費。所以睇你用哪間銀行方便自己。

2jkidsfather    發表於 22-12-1 21:13

wtcys 發表於 22-9-7 16:47

如果 BEA UK 户口通訊地址是香港,收到月結單會有每項消費詳情,我whatsapp copy 叫孩子 check

poonseelai 發表於 22-9-7 18:38
如果 BEA UK 户口通訊地址是香港,收到月結單會有每項消費詳情,我whatsapp copy 叫孩子 check
...

孩子的月結單每三個月才寄港, 我才有機會睇到, 而佢自己就有apps可check住所有交易。

bb1225 發表於 22-9-7 12:50
我之前問過HK HSBC, 附屬卡限額係可以係APP到更改.而我申請時已將限額調低左.
你可以打去HK HSBC問問點樣調 ...

問咗分行,佢話張咭好新,佢要溫下書先答到我,最後佢話可係app搞,但要先可通海外提款功能才可再條整。

poonseelai 發表於 22-9-7 16:21
我孩子在英國開電話號碼,要求英國地址的銀行户口做自動轉賑

明白,唔該晒。
想問下電話用咩plan,幾多錢,收得好嗎?

wtcys 發表於 22-9-7 16:47

明白,唔該晒,我D英磅都係第二間銀行,我BEA又冇戶口,所以點都要搬過去hsbc,只是煩緊洗唔洗再開多過UK hsbc戶口。

plumdeer 發表於 22-9-8 11:38
問咗分行,佢話張咭好新,佢要溫下書先答到我,最後佢話可係app搞,但要先可通海外提款功能才可再條整。
...
滙豐於2019年尾推出Red卡

cow 發表於 22-9-8 12:42
滙豐於2019年尾推出Red卡

唔係講red 卡呀,因red係信用卡。

‹ 上一主題|下一主題