用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC Debit Card
樓主: Mandy2005
go

[英國] HSBC Debit Card   [複製鏈接]

ctslhkc 發表於 22-8-26 14:22
咁我都係申請多張附屬咭好啲!

是不是我只要香港入英鎊落我戶口,小朋友在英國就可以用Debit card從我戶 ...
有英鎊就扣英鎊,無英鎊就扣港幣.

回覆樓主:

好方便,每月定限額,香港同英國都可以,買幾多錢嘢,一分鐘內我收到短訊,無所遁形

SmileSmileSmile 發表於 22-8-26 16:27
好方便,每月定限額,香港同英國都可以,買幾多錢嘢,一分鐘內我收到短訊,無所遁形
...

Please 關於個短訊,我register HK 電話,去到UK你點收短訊?我現在頭痛緊…
中國移動好似話SMS去uk唔收錢,但我換咗當地卡,唔通每次用debit card 時要換返張香港電話card?
Sorry 好蠢好急的問題⋯⋯

meejh 發表於 22-8-29 18:57
Please 關於個短訊,我register HK 電話,去到UK你點收短訊?我現在頭痛緊…
中國移動好似話SMS去uk唔收錢 ...
https://movetoeu.home.blog/2020/05/06/keepnumbersmssimcard/

中移動 ($9/月) 在外地沒有漫游,收唔到SMS的。要用中國移動客cut 台plan(你原本係中移客,約滿打上去cut 台帶走號碼) $9/月。如要收SMS 的話,要落門市開通國際漫遊 ValueGB, 深水埗鴨寮街好多檔都有。

我係香港,响我電話

回覆 SmileSmileSmile 的帖子

我見到是消費會定額度但拿現金只有每天限額
現金有沒有個每月總額

我哋用數碼通,海外收sms免費

雖然話 UK 可以免費收 HK sms,不過阿仔收唔到,所以銀行通訊轉英國電話號碼方便 d。

lawxianghui 發表於 22-8-31 12:12
回覆 SmileSmileSmile 的帖子

我見到是消費會定額度,但拿現金只有每天限額,拿

係,刷咭消費有每月定額,香港英國都有
攞現金係每日,印象中我只定左香港每日限額,好似無定過英國嗰邊,有無家長知道係英國攞唔攞到現金呢,謝謝

我見其他銀行都係收唔到SMS 時就會收到email 通知,唔知HSBC 係唔係一樣

SmileSmileSmile 發表於 22-8-31 14:17
係,刷咭消費有每月定額,香港英國都有
攞現金係每日,印象中我只定左香港每日限額,好似無定過英國嗰邊, ...

每月可定消費限額, 另外提款分別在港/海外設限額, 成功在英取過錢。

wtcys 發表於 22-9-1 07:02
每月可定消費限額, 另外提款分別在港/海外設限額, 成功在英取過錢。

謝謝回覆

請問各位有沒有試過係Hk one戶口的Debit card交學費?剛試左幾次都吾成功
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-9-1 18:51
請問各位有沒有試過係Hk one戶口的Debit card交學費?剛試左幾次都吾成功
我女用UK HSBC account 交學費

peggy 發表於 22-9-1 19:23
我女用UK HSBC account 交學費

知道,阿仔會過去先開UK戶,謝謝你
我應該係未開通海外提款所以過吾到數一陣再試試

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-9-1 19:50
知道,阿仔會過去先開UK戶,謝謝你
我應該係未開通海外提款所以過吾到數一陣再試試
...
仲咩之前唔online 申請UK HSBC account ?

bkfans123 發表於 22-9-1 18:51
會唔會超過咗限額? HSBC One Debit card 限 HKD50,000

草草 發表於 22-9-1 20:25
會唔會超過咗限額? HSBC One Debit card 限 HKD50,000

好的,那就先開通海外提款,再留意個限額,如只有HKD50,000,咁就吾可以交學費?

peggy 發表於 22-9-1 19:57
仲咩之前唔online 申請UK HSBC account ?

佢有申請亦早已收到UK debit card ,但入吾知咩密碼時入錯幾次就block左,所以要去UK分行攪

我用當地咭, 在online banking 轉了用uk 電話號碼, 網購可收OTP, 回港先轉返香港號碼。
‹ 上一主題|下一主題