用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區男小
go

灣仔區男小

想問問各位意見
如果讀SJPS, 升中搞珠係咪唔洗改地址都直接去中西區大抽獎? 考慮緊SJPS or 華小
華小又搬左去東區, 到時升中係咪又自動波變返黎灣仔區抽?

SJPS升中是灣仔網不是中西區網。但有SJC直屬位99個

teototo 發表於 22-5-14 13:43
想問問各位意見
如果讀SJPS, 升中搞珠係咪唔洗改地址都直接去中西區大抽獎? 考慮緊SJPS or 華小
華小又搬左 ...

SJPS和WY都係直屬,直屬升中係唔同嘅,想直升係用直屬位,唔使理校網。唔玩直屬位,係經返小學校網或自己住址。SJPS係灣仔校網,WY係東區校網~~~

WY由你入小一開始,已經一定係東區校網~~~

mcl203 發表於 22-5-14 15:22

SJPS和WY都係直屬,直屬升中係唔同嘅,想直升係用直屬位,唔 ...
明白曬 Thanks

回覆樓主:

所以攪笑來說,反而讀SJPS升中可以揀直屬SJC或抽灣仔網的WYHK. (雖然WYHK只有9個灣仔非直屬位),SJC冇非本區位俾東區校網

EggEgg08 發表於 22-5-16 15:16
所以攪笑來說,反而讀SJPS升中可以揀直屬SJC或抽灣仔網的WYHK. (雖然WYHK只有9個灣仔非直屬位),SJC冇非 ...

SJPS係灣仔,WY係東區,不可能混為一談。SJC係中西區,本區已經唔夠位,仲可以有多餘借去東區?~~~

mcl203 發表於 22-5-16 19:14
SJPS係灣仔,WY係東區,不可能混為一談。SJC係中西區,本區已經唔夠位,仲可以有多餘借去東區?~~~
...

當然明白。樓主話諗緊SJPS定華小嘛,所以話揀SJPS 升中唔揀SJC還可以留在灣仔甚至到時發覺原來喜歡WYHK多d還可轉軚去抽WYHK. 滿足哂所有願望

EggEgg08 發表於 22-5-16 22:18
當然明白。樓主話諗緊SJPS定華小嘛,所以話揀SJPS 升中唔揀SJC還可以留在灣仔甚至到時發覺原來喜歡WYHK多d ...

似乎,唔可以咁去理解。灣仔係強區,要成為本區B1係比他區要求高嘅,區內不少B2生係全港B1生。一旦你係本區B2生,你會否放棄直升嘅機會,而選擇出去偷雞WYHK,而SJC去到今天,坊評仍然係全港前列~

至於身在東區,要成為本區B1生係比灣仔易好多,據估算,華小去咗東區B2以上率升左10%以上~~~

teototo 發表於 22-5-14 13:43
想問問各位意見
華小又搬左 ...

學生組別以直屬位所在校網計算
華小遷校後入讀小一將以東區計
要成為本區B1生 東區應較灣仔區易

Poyau 發表於 22-5-24 21:25
學生組別以直屬位所在校網計算
華小遷校後入讀小一將以東區計
要成為本區B1生 東區應較灣仔區易
想請教為什麼在東區成為 Band 1 生會較灣仔區易?

是不是灣仔區比較多勁校?

謝謝你!

jazzcf 發表於 22-5-25 08:54
想請教為什麼在東區成為 Band 1 生會較灣仔區易?

是不是灣仔區比較多勁校?

本區B1/2/3生 各佔⅓
升中人數 灣仔區:東區 約1:2
灣仔區B1生較少而對手相對多且強

灣仔區
官校 軒灣 軒銅
津校 SJPS MPS SPCPS SFCS SJS
私校 坑真 高主教

東區
津校 嘉諾撒 滬江 新基灣 舊基灣
直資 港同
私立 蘇浙

Poyau 發表於 22-5-25 09:22
本區B1/2/3生 各佔⅓
升中人數 灣仔區:東區 約1:2
灣仔區B1生較少而對手相對多且強
明白了, 謝謝解答!!

jazzcf 發表於 22-5-25 09:33
明白了, 謝謝解答!!

不用客氣
看看以下灣仔區模擬分布強弱懸殊

灣仔區
小一 × B1率 = B1生

官津
SJPS 150 × 50% = 75
MPS 120 × 50% = 60

SPCPS 120 × 40% = 48
SFCS 120 × 40% = 48
軒灣 125 × 40% = 50
軒銅 125 × 40% = 50
SJS 125 × 40% = 50

寶血 75 × 30% = 23
李賜豪 75 × 30% = 23

雲官 100 × 15% = 15
嘉道理 100 × 10% = 10
寶覺 75 × 10% = 8
金銀業 75 × 10% = 8
黃焯菴 50 × 10% = 5
李陞大坑 50 × 10% = 5

私校
坑真 120 × 40% = 48
高主教 160 × 40% = 64
玫瑰崗 60 × 30% = 18

總數: 1,825 × ⅓ = 608

Poyau 發表於 22-5-25 11:55
不用客氣
謝謝提供以上數據!

請問可不可以也提供東區各小學的 Band 1 分佈嗎?

jazzcf 發表於 22-5-25 13:41
謝謝提供以上數據!

請問可不可以也提供東區各小學的 Band 1 分佈嗎?

不用客氣
東區14網較16網強
模擬分布可能如下

東區
小一 × B1率 = B1生

14網 1,310 × 36.64% = 480
華小 120 × 50% = 60
嘉諾撒 180 × 50% = 90
滬江 120 × 45% = 54

北官 150 × 35% = 52
太古 125 × 35% = 44
炮米 120 × 35% = 42
北衞 120 × 35% = 42
北循 100 × 35% = 35
丹循 100 × 35% = 35

佛康 100 × 15% = 15
啟基 75 × 15% = 11

16網 1,560 × 27.12% = 423
新基灣 120 × 60% = 72
舊基灣 120 × 45% = 54

丘佐榮 150 × 35% = 52
培僑 125 × 35% = 44
梁李秀娛 125 × 25% = 31
柴米 120 × 25% = 30
明德 100 × 25% = 25
筲崇 100 × 25% = 25

愛官 125 × 15% = 19
筲官 100 × 15% = 15
信愛 100 × 15% = 15
韋理 100 × 15% = 15
中原 100 × 15% = 15
慈幼 75 × 15% = 11

直私 360 × 48.33% = 174
港同 120 × 60% = 72
蘇浙 150 × 50% = 75
漢華 90 × 30% = 27

總數: 3,230 × ⅓ = 1,077

Poyau 發表於 22-5-25 16:15
不用客氣
東區14網較16網強
模擬分布可能如下
十分詳細的數據, 原來14網同 16網 band 1 率都差幾遠!

感激不盡!!

Poyau 發表於 22-5-25 11:55
不用客氣
請問這個數据是某一年還是近幾年的平均數?