用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 22-5-21 11:41
路過,搭訕講兩句:
英華仔特質
~百年傳統男校
睇到「一人救全校」,笑咗

elvisBB 發表於 22-6-5 08:11
路過:我自己讀可風,先生讀YW.
可風成績好又多活動,你仔仔應該都會開心,YW 傳統名校,校友方面一定有優 ...

謝謝意見,仔揀左可風。
聽你咁講,我都放心d,謝謝

mclh 發表於 22-5-23 22:00
"一人救全校"

我地放棄過英華

如果大家差不多,我就唔想交學費,用來補習仲好。

kkv408 發表於 22-6-5 11:09
無錯
中學預要補習

點解會覺得差唔多?
論DSE 成績,係有分別。雖然YW33222係低d,但呢d係運動D1的“通病”,如果論讀書嗰班,成績係唔錯喎,至少1個狀元,兩個榜眼,兩個探花,2個4x5**,明顯比可風高好多,

sunnymama2 發表於 22-6-11 10:04
點解會覺得差唔多?
論DSE 成績,係有分別。雖然YW33222係低d,但呢d係運動D1的“通病”,如果論讀書嗰班,成 ...

唔講名氣,只睇數據,除左3322%外,yw各方面都教可風優勝,5+更高出不少。我都奇怪點解會話差不多, 甚至有人會話更好。所以網上言論真係不可盡信,太多"磚" 家了

chitchit0520 發表於 22-6-11 11:29
因為大家都只想3322
其實自行考入的,點解會睇學校補底?
我個人都睇重3322%, 感覺就好似一個合格嘅分數咁。但yw嘅3332%都有成80幾%(硬要同男女校或女校比我覺得唔公平),男校嚟講已經做得好好了。如果成績比較只睇3322%, ek嘅學校排名應該要大執位

ok3 發表於 22-6-11 11:39
我個人都睇重3322%, 感覺就好似一個合格嘅分數咁。但yw嘅3332%都有成80幾%(硬要同男女校或女校比我覺得 ...

可風係7成人抽入,比較應該同自主收生直資男校比較最公平。

gracelam 發表於 22-6-11 12:27

可風係7成人抽入,比較應該同自主收生直資男校比較最公平 ...
如果要考慮埋呢個因素,喺ek嗰兩間神校可能要落神台了

gracelam 發表於 22-6-11 12:27

可風係7成人抽入,比較應該同自主收生直資男校比較最公平 ...
是的,津校7成抽入,這點是需要考慮.

可風不是地區最TOP,應該收不到荃灣區内最前列的自行生,更勿論區外.零星數個B1A會有).其餘應該是B1B裏靠近B1A邊緣的學生爲主(自行).至於大抽獎個7成,亦應以B1B或B1C居多.(家長心態,應有擔心入了荃林兩校跟不上從而首選荃林之外的其它B1校,另一角度,參加大抽獎的,B1A會佔多數嗎?不會吧).相信B2難有機會偷鷄入到.

英華是名校,又是直資.在男直來講,應該算三甲.自主收生,頗有優勢.外校生,人數或比例遠超津校.僅僅係EK見到的VS貼或留言,自主收生的外來部分,都幾難有B1B或以下.即是收的外來生,就算比不上另外兩男直,也比不上TOP男官津兩校,但至少是B1A生居多.(間中亦見到有英華VS九華,以九華名氣校舍,應該簡單,即假若有九華VS可風,估答案係咩?但九華VS英華,一樣會有不少直資FANS).此時,應有人會講,英華有體藝生及原校B2生.這咪已經體現在成績個度咯.只是如何解讀而已.

綜上,如果以DSE前幾名來對比,英華自甘VS可風嗎?(即公平性咯)

如果以外校生來講,僅僅以3322為考量目標,是不是自視過低?或是自己最清楚自己,小學是如何攞到的成績從而入到男直?(這最後一句應該)

對於自行入到可風的學生來講,選津校或直資,殊途同歸,既是講,差不多.讀書靠自己,不是靠所謂的學校多資源(該資源咪又係羊毛出自羊身上,即所交的學費,其餘個部分,同津校一樣,甚至可以講少了丁屎甘多,明者自明,不明請去Google.)

所交的學費,是全部用於學生還是會有部分用於其它?(各自參詳).從這個角度,除非多到使唔嗮.否則留來補習不好嗎?(贊成樓主的選擇以及觀點)

sunnymama2 發表於 22-6-11 10:04
點解會覺得差唔多?
論DSE 成績,係有分別。雖然YW33222係低d,但呢d係運動D1的“通病”,如果論讀書嗰班,成 ...

用尖子去比較只代表英華吸尖子能力比可風强,若論成績,我覺得睇4+,5+平均數比較公平。

acgy 發表於 22-6-11 16:18
用尖子去比較只代表英華吸尖子能力比可風强,若論成績,我覺得睇4+,5+平均數比較公平。
...

如果係尖子 不會去英華 除小學升上來少部分尖子 這個係事實

chitchit0520 發表於 22-6-11 17:20
如果知道英華對收運動人既熱誠,應該不難理解佢既成績。

其實DBS也一樣情況,有人負責讀書,有人負責其他 ...

隨著新校長上場,這份熱誠已經今非昔比了。

acgy 發表於 22-6-11 16:18
...
5+都係英華好d

sunnymama2 發表於 22-6-11 19:43
5+都係英華好d

其實比我揀,我都係揀英華的,不過我只是覺得不應該用尖子去比,讀書靠自己多,個人認為尖子去邊都會係尖子。
‹ 上一主題|下一主題