用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?   [複製鏈接]

回覆 kiwi2007 的帖子

YW 家長, 補充一下有關午餐安排,因為英華canteen 實在好多選擇又抵又好食(幾乎好似一間茶餐廳),所以大部分學生都係學校食午餐。囝由一間他區band 1 男女校轉去,幾年過去,囝都好開心當年幫佢轉左去YW.

Heihomami 發表於 22-6-19 21:51

YW 家長, 補充一下有關午餐安排,因為英華canteen 實在好多選擇又抵又好食(幾乎好 ...
母親的好抉擇 十 用家的真滿意 = 難忘的中學生涯

我哋有津校同直資體驗(小學係私校),我哋選擇係想對囝全面發展有好處(非只focus 全校DSE 成績),學校對學生支援、課外活動、 校長同老師取態、學校行政,仲有師兄們的人脈網絡,直資比較理想,所以有咁決定。我見囝成日都講兄弟情,學校也有好多不同服務崗位訓練佢哋。 我同先生、身邊好多朋友都係讀男/ 女校, 冇因為咁影響同異性或者其他人溝通。當然YW 學費比其他直資相宜好多,同比較近我哋屋企也是原因。

Heihomami 發表於 22-6-20 08:50

我哋有津校同直資體驗(小學係私校),我哋選擇係想對囝全面發展有好處(非只focus  ...
請問你地對新校長評價如何?

回覆 sunnymama2 的帖子

我只可以講自己個人感覺,因為家長group 冇人傾講過。囝話差唔多日日陳校長早上都係學校門口迎接同學,又有落場同d 仔踢波、攪咗唔少活動。我係學校d 活動聽佢嘅presentation 一兩次,感覺有衝勁同抱負嘅。最近有經驗令我覺得感恩囝入咗YW, 事緣我email 去校務處問一樣教育局嘅課外活動(一定要經學校申請)有冇得申請,可能校務處都唔肯定邊位老師負責,最後陳校長親自電郵我轉介老師跟進。而雖然最後全校只有我仔一個申請,老師都好細心跟進。

另外之前提及飯堂,都係囝差唔多隔日都開心分享今日又食咗咩午餐(什麼西檸雞、水煮魚、乾炒牛河、星州米、西多士之類),校園生活係開心嘅。

回覆 chitchit0520 的帖子

西檸雞可遇不可求 ~~ yes 呢個真係英華canteen 名物
有時canteen 老闆仲會突然有驚喜,話「細佬,啱啱蒸好肉餅,要唔要食?」~~~

兩間成績差不多,一間要錢,一間免費,要錢嘅叫傳統名校,免費嘅要Google先知此學校。之不過唔熟可風,會揀英華,可能語境好啲,加上學費并唔貴。

Heihomami 發表於 22-6-21 21:53

我只可以講自己個人感覺,因為家長group 冇人傾講過。囝話差唔多日日陳校長早上都 ...
為你小孩子感到高興!

Rpp 發表於 22-6-22 07:45
兩間成績差不多,一間要錢,一間免費,要錢嘅叫傳統名校,免費嘅要Google先知此學校。之不過唔熟可風,會揀 ...
睇返網友嘅數據,兩間成績並不能說差不多,還是有啲差距的。名氣就更加唔使講,兩者嘅差距應該比成績嘅差距還要大

ok3 發表於 22-6-22 10:47
睇返網友嘅數據,兩間成績並不能說差不多,還是有啲差距的。名氣就更加唔使講,兩者嘅差距應該比成績嘅差距 ...

咁點解綱友都支持可風中學的原因?

Rpp 發表於 22-6-22 11:27
甚多網友無視客觀數據,只憑單方觀察加埋個人感覺作出“客觀”評論

ckcleung 發表於 22-6-22 11:36
甚多網友無視客觀數據,只憑單方觀察加埋個人感覺作出“客觀”評論

我覺得傳統名校一定有佢價值,讀書雖然間間都要靠自己的努力,并且英華學費好抵讀。

Rpp 發表於 22-6-22 11:27

可風我真係唔識,唔知係咪以前好勁?!咁大家考慮唔同,有人buy都好正常。但嗰啲話可風成績更好嘅"磚家" 就真係……唔識唔緊要,資料唔update唔緊要,但唔好"磚家"扮 "專家" 囉!

路過, 不過見到有d意見相當特出, 不知是否代表用家或校方意見?

""唔好意思, 呢個獎學金寫明系for 基層。如果我無理解錯,唔係基層但叻慨同學是不可以申請。試問多少在直資求學的學生來自基層?我唔係話獲獎同學唔叻,只想指出咁樣比較,有欠公允。 ""

意思系YW沒有基層學生? 或是就算有, 成績都不太好?
學費咁平, 等於大多數直資一半左右, 還以為YW是希望多些叻學生, 就算基層些依然有可能得到YW的栽培...

""因為大家都只想3322 其實自行考入的,點解會睇學校補底? ""

""我個人都睇重3322%, 感覺就好似一個合格慨分數咁。但yw慨3332%都有成80幾%(硬要同男女校或女校比我覺得唔公平),男校嚟講已經做得好好了。如果成績比較只睇3322%, ek慨學校排名應該要大執位""

令我想起另一個貼, 有位網友咁講, 大意是, "我地學校精英班入大學率有八九十%", 我心想咁係咪即選校已後只需要問該校的top x% 成績就得? 其它OOKK就可以了? 如果咁都得, EK排名確實要大執位了,間間都九十幾一百%大學率.
(你可以只睇最叻果d, 點解人地唔可以只睇, e.g., 精英班, 好似收五班, 只做一班精英班)

其實講到比較,你覺得可比, 你一定搵到理有去比, 但你唔想去比時, 你也不難去找個理由說是不可比. 如,
可比 --- 又冇人要你只收男生, 自己揀左又話人地有欠公允...
不可比 --- 其實世上冇野是可以比較的, 就算蘋果同蘋果, 你都可以講到沒有可比性, 如佢地都唔同產地, 就算同產地, 你又可以話個品種都唔同, 就算同品種, 又可以話灌溉方法都唔同...

twhkleung 發表於 22-6-22 15:16
路過, 不過見到有d意見相當特出, 不知是否代表用家或校方意見?

""唔好意思, 呢個獎學金寫明系for 基層 ...

你點會係路過啫,“個人感覺”xx校成績比英華好”是你的意見對吧?!
P.S. 我意思係你話XX校成績比英華好,有網友舖陳左兩間學校去比較,你回答係“個人感覺”

Heihomami 發表於 22-6-21 21:53

我只可以講自己個人感覺,因為家長group 冇人傾講過。囝話差唔多日日陳校長早上都 ...

~淨係校長「肯和敢」親身落場打波,呢點已經值回票價
~以前好多男校嘅校長都好親民,成日同學生打成一片,計有九華/港華/荃濟/九濟/聖類斯.....etc

我聽仔講都有其他阿sir 落場,有時d 阿sir 又一齊打下乒乓波。陳校長應該本身都sporty 嘅,以前鄭校長跑步都勁。 可能男校吧。我仔成績只係中等,冇入樂團冇體育,但有負責其他活動,佢又冇覺得有咩特別大壓力,壓力係視乎每個人唔同。

ckcleung 發表於 22-6-22 15:55
你點會係路過啫,“個人感覺”xx校成績比英華好”是你的意見對吧?!
P.S. 我意思係你話XX校成績比英華好 ...

oh, 原來我講过Xx校成绩比英華好咩,老啦,講过都唔記得㖭,我在那里講的呢?Xx是那間呢???

不过,正路我都會想呀仔选YW,传统名校,講出泥都威d吖,但如果呀仔唔buy而且能講出佢既合理睇法,一定決會專重佢自己既决定,泥d叻力,細细个就有自己一套合理睇法

‹ 上一主題|下一主題