用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? ...
樓主: linlin1
go

[英國] 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? [複製鏈接]

宮二 發表於 22-6-28 20:57
其實你講嗰幾間全部都可以唔經agent自己報。

如果兩個考生條件一樣,學校可能為免俾錢agent, 會傾向先取 ...

間間都可自己報!
大前提係,好多家長咩都唔識,點攪?唔經agent 可以點?唔好講到agent洪水猛獸咁啦,樹大有枯枝,當然明啦,自己睇路囉。
而話經agent 出來既學校都唔好,呢個係另一話題。

manman333 發表於 22-6-28 20:30
又唔可話經agent 報既學校一定唔好吧?
我既朋友都經agent 報讀st. mary calne, oundle, Tonbridge,唔通呢 ...

咁當然唔一定啦,我都好多朋友鐘意搵agent,的確有市場需要

manman333 發表於 22-6-28 21:03
間間都可自己報!
大前提係,好多家長咩都唔識,點攪?唔經agent 可以點?唔好講到agent洪水猛獸咁啦,樹 ...

有咁意思咩,巳delete

宮二 發表於 22-6-28 20:57
其實你講嗰幾間全部都可以唔經agent自己報。

如果兩個考生條件一樣,學校可能為免俾錢agent, 會傾向先取 ...

嚴重認同

manman333 發表於 22-6-28 21:03
間間都可自己報!
大前提係,好多家長咩都唔識,點攪?唔經agent 可以點?唔好講到agent洪水猛獸咁啦,樹 ...

網上大把資料,自己小朋友教育咁重要,唔自己落手落腳,唔識可以學到識,假手於人,出事唔好怨

agent本身係棵爛樹,欄樹全部都係枯枝,主要係因為啲根有問題,學校俾佣agent,唔係家長俾,agent當然以學校利益為先

manman333 發表於 22-6-28 20:30
又唔可話經agent 報既學校一定唔好吧?
我既朋友都經agent 報讀st. mary calne, oundle, Tonbridge,唔通呢 ...

我相信你啲朋友可以揾到更好嘅

回覆樓主:

唔同你地辯駁了,對於有啲家長連英文都唔識既,要自己由頭到送入學校一手一腳自己攪,等如由abc 學起。
識既就自己攪囉,唔識既就搵agent囉,係咁簡單。

sleung2020 發表於 22-6-28 21:37
我相信你啲朋友可以揾到更好嘅

全英國唔會得你孩子讀個間係最好㗎,間學校更好,都要個孩子讀得到,最終入到什麼大學才是最終目標。

manman333 發表於 22-6-28 21:41
全英國唔會得你孩子讀個間係最好㗎,間學校更好,都要個孩子讀得到,最終入到什麼大學才是最終目標。
...

我嘅意思係,如果你朋友經agent都入到唔差嘅學校,我相信佢哋如果自己搞,應該可以揾到更好嘅,我小朋友本身能力有限,唔係讀英國最好嗰間,但應該係佢能力範圍內數一數二

manman333 發表於 22-6-28 21:38
唔同你地辯駁了,對於有啲家長連英文都唔識既,要自己由頭到送入學校一手一腳自己攪,等如由abc 學起。
識 ...

連英文都唔識嘅家長又有能力送小朋友去英國寄宿,全香港有幾多人

sleung2020 發表於 22-6-28 21:50
連英文都唔識嘅家長又有能力送小朋友去英國寄宿,全香港有幾多人

咁我相信鄰國有很多

sleung2020 發表於 22-6-28 21:47
我嘅意思係,如果你朋友經agent都入到唔差嘅學校,我相信佢哋如果自己搞,應該可以揾到更好嘅,我小朋友本 ...

咁最好嗰間係邊間?(我個女都入唔到㗎喇但係純粹問吓啫)

宮二 發表於 22-6-28 22:00
咁我相信鄰國有很多

強國都有啲小朋友可以入到唔經agent收生嘅學校,我覺得呢啲家長好犀利

karanica 發表於 22-6-28 03:05
據聞有一年英文GCSE 教錯書添!
宜家周圍都收到full哂,佢仲有位,自己衡量下! ...

咁你女女搵到新學校未
突然間叫人走就走好似又那過咗啲。
新學校有機會會向舊校攞reference 。。。

BabyKD 發表於 22-6-29 00:43
咁你女女搵到新學校未  
突然間叫人走就走好似又那過咗啲。
新學校有機會會向舊校攞reference 。 ...
當然未搵到,仲差兩個禮拜學期尾先通知,邊有位!即日走果下真係難攪!好彩有朋友在英國咋,唔係唔知點算好!就算飛過嚟都起碼一、兩日後!
有D後悔比佢過去英國讀書,完全無諗過學校會咁!
仲有趕人走,本passport都無比返佢(本passport keep 在宿舍office),攪到我今日又開兩個鐘頭車去攞!來回四粒鐘!

karanica 發表於 22-6-29 01:27
當然未搵到,仲差兩個禮拜學期尾先通知,邊有位!即日走果下真係難攪!好彩有朋友在英國咋,唔係唔知點算好 ...
你既情況係搵左間唔岩你女既學校,年紀細關愛好緊要,我果時搵比亞仔Y8,唔睇名氣唔追成績,價錢要平,宿生唔需要太多,疫情學校安排得好好,讀到佢自信心大增黎緊Y12想出去挑戰. 唔搵名氣果啲學校好多都會有位.快啲搵到學校仲要搞簽証.大部份留學生都出去讀得好開心不論成績好唔好,過程先係最緊要. 你搵既時間唔多,搵到有心水學校就上黎問下大家,睇下有無學生讀緊,好過咩都唔知就衝入去.加油呀!

當然未搵到,仲差兩個禮拜學期尾先通知,邊有位!即日走果下真係難攪!好彩有朋友在英國咋,唔係唔知點算好 ...

聽到你女女的經歷,做父母真係肉痛,希望可以快些找到一間阿女讀得開心合適的學校。

看到你囡囡的故事,替你哋難過。希望可以盡快找到新學校,囡囡調節好情緒,重新開始。

sleung2020 發表於 22-6-28 22:33
強國都有啲小朋友可以入到唔經agent收生嘅學校,我覺得呢啲家長好犀利
中國的同學成績真係好利害,由其係數學,亞仔話佢地可以從來唔用計算機,最後當然係A Level好好成績上大學,佢地畢業前亞仔都向佢地偷師,佢地又好肯教,幾好

karanica 發表於 22-6-28 13:41
係!係應識!

應識唔識......
‹ 上一主題|下一主題