用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? ...
樓主: linlin1
go

[英國] 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? [複製鏈接]

meejh 發表於 22-6-28 10:09
964和karanica: 照你咁講這不是單一事件. 好多時好多其他學校都有這樣情況. 好恐怖. 我以為在英國讀書好fre ...
其實我比阿女讀之前都有睇下D edu kingdom 和Mumsnet 的comment, 不過MSJ比較少,都係聽B字agent講!B字agent 麻麻咋,要成日催佢做野,第一次送個女去英國,唯有信agent, 你想追學校有冇offer, 整visa果D,慢吞吞!讀書方面,我覺得無學校呢D問題,pass和攞A唔難!我個女,Easter 我過去教明白佢Geog, 就攞咗好高分!網上有好多資源可以叫小朋友睇下!始終英國curriculum 同香港唔一樣,如果小朋友讀傳統名校,我覺得英文都跟跟地英國的curriculum ,都深架,3、4年級就教poetic devices!

karanica 發表於 22-6-28 10:47
其實我比阿女讀之前都有睇下D edu kingdom 和Mumsnet 的comment, 不過MSJ比較少,都係聽B字agent講!B字age ...

B 應識?

回覆樓主:

英國學校一般在yr 9 前都比較易和輕鬆,玩既多,如呢間學校yr 7 巳經嚴到一個點,比較少聽到。
咁短時間叫你轉校也不合理,但學校如學生退學都要一,二個term 前通知啦。

karanica 發表於 22-6-28 03:03
既然係中學,應該好明白青春期D細路好爆嘛,D老師係咁鬧係咁鬧,D老師仲在大班人面前粗口鬧!係粗囗!
我宜 ...
深表同情!小朋友有乜嘢做得唔好,老師都無理由當眾粗口鬧人。希望你搵到間friendly學校轉啦

其實我比阿女讀之前都有睇下D edu kingdom 和Mumsnet 的comment, 不過MSJ比較少,都係聽B字agent講!B字age ...

信agent一成,雙目失明

Poyau 發表於 22-6-28 11:03
B 應識?
係!係應識!

manman333 發表於 22-6-28 11:21
英國學校一般在yr 9 前都比較易和輕鬆,玩既多,如呢間學校yr 7 巳經嚴到一個點,比較少聽到。
咁短時間叫 ...
最難攪都係上個禮拜四朝早通知,即日6點前要執齊野走!我又不在英國,好彩搵到朋友收留阿女咋,阿女到咗我朋友度几落魄,佢得11歲咋!
我即刻book機票,都不知几full, 呢兩個禮拜酒店和車都full, 我本來下個禮拜一到,宜家要提早一個禮拜到!想早返香港都無可能,因為book唔到隔離酒店!留在英國,想extend 架車和酒店又無位,好彩都book左另一架車,但下個禮拜一又要去Heathrow 換車,煩死!

回覆樓主:

老師都爆粗,點教學生呀?
私校喎,爛仔館咁既?

最緊要係咁短通知你叫個11歲小朋友去邊?家長半個地球外. 這樣做法真不合里. 有冇得去school board or 報館投訴?又講投訴可能不是個好印象. 但這樣對待個11歲小朋友,我覺得是不負責任,let alone from a school.
現在可能要安慰女女,make sure she’s ok. 跟住還要找學校. 不知道現在還有沒有位?

manman333 發表於 22-6-28 14:00
私校喎,爛仔館咁既?
表面係淑女館!

meejh 發表於 22-6-28 14:11
最緊要係咁短通知你叫個11歲小朋友去邊?家長半個地球外. 這樣做法真不合里. 有冇得去school board or 報館 ...
我都好想投訴,不過私校係投訴返去私校度,咁有乜用喎!平時我上edu kingdom 都好少講嘢,又唔知如何投訴,唯有在edu kingdom 講比大家知,等各位打算入呢間學校的考慮清楚!
咁當然有其他香港人讀,可能都讀得唔錯!

manman333 發表於 22-6-28 14:00
私校喎,爛仔館咁既?

私校有好有差,所以點解排名要睇

sleung2020 發表於 22-6-28 16:12
私校有好有差,所以點解排名要睇

排名睇到成績啫,睇到老師質素和學校處理事件手法既咩?

manman333 發表於 22-6-28 16:22
排名睇到成績啫,睇到老師質素和學校處理事件手法既咩?

有一定嘅correlation,學校差,本地人熟過我哋,自然少人入,學校冇得揀人,只可以揀比較差嘅學生,總體成績咪差囉,仲要經agent去呃香港人

sleung2020 發表於 22-6-28 16:35
有一定嘅correlation,學校差,本地人熟過我哋,自然少人入,學校冇得揀人,只可以揀比較差嘅學生,總體成 ...

agree

其實D agent有佣收

meejh 發表於 22-6-28 10:09
964和karanica: 照你咁講這不是單一事件. 好多時好多其他學校都有這樣情況. 好恐怖. 我以為在英國讀書好fre ...

又唔可以話好常見,成績正常的一般轉校不難,英國咁多學校都係一門生意。我朋友就同學校投訴,因為係新老師可能學校都唔知咁差,而且只是對一年,所以都忍到,但那年的心理壓力超大,因為半夜會隨時收到女打來大哭的電話

964000 發表於 22-6-28 18:49
其實D agent有佣收,愈少人報咪愈比多佣吸客,真係好的學校都不會經agent.
...

嚴重認同

回覆樓主:

又唔可話經agent 報既學校一定唔好吧?
我既朋友都經agent 報讀st. mary calne, oundle, Tonbridge,唔通呢啲學校都唔好?
成日叫人自己報,唔係個個家長好似你哋咁叻㗎,沒頭緒門路經agent 有何不可?
唔好抹殺所有agent啦,好多係實幹的

manman333 發表於 22-6-28 20:30
又唔可話經agent 報既學校一定唔好吧?
我既朋友都經agent 報讀st. mary calne, oundle, Tonbridge,唔通呢 ...

其實你講嗰幾間全部都可以唔經agent自己報。

如果兩個考生條件一樣,學校可能為免俾錢agent, 會傾向先取録自己報的考生。

AL1987    發表於 22-6-29 09:50
‹ 上一主題|下一主題