用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙升中
go

黃大仙升中

深水埗跨網黃大仙區。老師一時話1C ,一時話2A,應該點揀中學?求指教!

Fiona913 發表於 22-5-13 20:55
深水埗跨網黃大仙區。老師一時話1C ,一時話2A,應該點揀中學?求指教!

或許派位乙部首選 培敦  

elbar 發表於 22-5-13 21:04

或許派位乙部首選 培敦

我都係建議距乙一培敦☹️

elbar 發表於 22-5-13 21:04

或許派位乙部首選 培敦

我個女自一自二都係正取生,我姪女就唔係。所以我都好擔心距。就係度請教大家(emoji)

Fiona913 發表於 22-5-13 21:06
我都係建議距乙一培敦☹️

elbar 發表於 22-5-13 21:09

我啊嫂話甲乙一都係協和,我覺得好危險⚠️

如果唔介意讀女校,乙一搏德愛 / 聖母
或者他區的九真 / 培道

Fiona913 發表於 22-5-13 21:10
我啊嫂話甲乙一都係協和,我覺得好危險⚠️

旁人至多俾意見,最後 她/她家人作決定。

lopoto 發表於 22-5-13 21:13
如果唔介意讀女校,乙一搏德愛 / 聖母
或者他區的九真 / 培道

距如果係Band 2A都可以博嗎?(emoji)(emoji)(emoji)

Fiona913 發表於 22-5-13 21:14
距如果係Band 2A都可以博嗎?(emoji)(emoji)(emoji)

今日係屋企幫距係度揀學校,頭都大曬。

elbar 發表於 22-5-13 21:13
旁人至多俾意見,最後 她/她家人作決定。

係呀(emoji)(emoji)(emoji)

BAND 2A  聖母 同 培道 該比較適合,但2間都位少
德愛就真係搏,始終黃大仙BAND 1位唔多夠,BAND 1女仔應該都多人揀佢

九真升LEVEL 做全英中,可能都會多左人揀

小朋友一定要讀英中?

我覺得中文學校比較適合距。

Fiona913 發表於 22-5-13 21:20
我覺得中文學校比較適合距。
咁不如培道 / 何官 / 文理 揀一間做乙一,因為呢幾間算BAND 2A,又有開英文班,到時考分班試咪睇下分唔分到去英文班

lopoto 發表於 22-5-13 21:22
咁不如培道 / 何官 / 文理 揀一間做乙一,因為呢幾間算BAND 2A,又有開英文班,到時考分班試咪睇下分唔分到 ...

邊緣人可能係B1 亦可能B2
黃大仙區B1位不足
考慮德愛B1抽完後有無餘位給B2
OLC 非全開英文班 B2有機

培道雖非英中 成績可比可立
33222及聯招取錄較德愛佳

培道2021年成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867175&pid=49100798&fromuid=2734087

可立2021年成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867249&pid=49100572&fromuid=2734087

德愛2021年成績
3322率 >73%
聯招取錄 72.1%

https://www.takoi.edu.hk/category/abt_toss/School_Plans.php

School Report 2020-2021 (p.23)
https://www.takoi.edu.hk/03_files/02_aboutTOSS/2021/School%20Report_2020-2021.pdf

回覆樓主:

黃大仙及九龍城區部分中學成績供參考

2021年
33222 | 22222 | 整體2+ | 聯招取錄
聖母(女) [···] | [···] | [···] | 約60%
何官 40.9% | [···] | [···] | [···]
胡兆熾 [···] | [···] | [···] | 62%

培敦 27.7% | 78% | [···] | 59%(三大 5%)
基道 28.2% | 85.9% | 93.4% | [···]

聖文德 [···] | [···] | [···] | 55%
文理(九龍) [···] | [···] | [···] | 半數

孔仙洲 [···] | [···] | 逾9成 | [···]
KTSSS [···] | [···] | 87.6% | [···]
德蘭(女)^ [···] | [···] | [87.0%] | [···]

永光^ [19.4%] | [60.1%] | [84.5%] | [···]
李求恩 [···] | [···] | 83.3% | [···]
彭學高^^ [···] | [···] | [82.4%] | [···]

林炳炎(女) [···] | [···] | 80% | [···]
聖本德 10.34% | 34.5% | [···] | [···]
伍華 9.9% | 48.4% | [···] | [···]

^ 2020年數字
^^ 2018年數字

Fiona913 發表於 22-5-13 20:55

為什麼你的親友要轉校網?  親友沒有問你走去轉校網?

B1女生在深水埗網好過黄大仙網。

tpmon 發表於 22-5-14 01:19
為什麼你的親友要轉校網?  親友沒有問你走去轉校網?

B1女生在深水埗網好過黄大仙網。

因為我啊嫂媽咪住深水埗區,而距自己就係住黃大仙區,距想轉返來。