用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求過來人分享 如何準備N班面試
go

求過來人分享 如何準備N班面試

小朋友1月B, 第一個小朋友,打算今年會報N班
雙職父母,N無,不是名校畢業,職業普通,收入中等
剛開始番Pebbles, 目標SC, LH

小朋友只識講少量單字,最近開始同小朋友練習分顏色,但未學得成,不過玩練習專注力嘅磁石玩具 就都算可以坐定定10mins, 黎緊想開始積極同小朋友準備一下,可以分享下準備過程和面試經驗嗎? Thanks

回覆樓主:

坐得定已經好好,個人經驗父母一同面試成功率較高,爸爸唔入去,但會知一齊嚟,不過我哋只係揀屋企附近學校,不是名校呢

回覆樓主:

我小朋友 都係1月b ,上左pebbles年半,我哋都係雙職,n無,不是名校畢業,普通醫護
入到SC P and K
當時亦有Victoria P offer

亦有KV K1 offer , 最後揀KV
所以名幼唔係想像咁難入,一月大b 更加有優勢

上2年都係拍片入SC N

我小朋友今年幸運地有SC同LH Offer,但佢都唔係好叻,顏色都唔識分。

可以分享下 SC同LH都係要拍片,我估計下年都可能會。
而SC咁多年黎拍片要求都差唔多,如下:

1. 家長同小孩睇書,要有互動。
2. 小朋友唱歌/跳舞,跟住家長一齊行個圈,另外加小朋友玩玩具,例如砌圖、手抓板。
3. 父母對小朋友期望。

全長3分鐘

所以起碼要培養小朋友坐定定睇書,同埋平時要有親子時間,拍片先會好自然咁睇倒小朋友好enjoy 個時間,好開心。
另外,SC而家無面試,淨睇片,條片第一日好交喇,後交果D好少有Offer。

至於學之園好簡單,5分鐘日常生活片段,要下D功夫,同小朋友做唔同既野,當然要畀人睇倒父母係好心機同小朋友做唔同既活動。2nd interview主要係校長揀家長。

其實我覺得PN係考家長多過考小朋友,平時真係要花多D時間同小朋友相處,睇書,到拍片就會好自然。
當然器材都可以準備定啦,有人拎住手機影小朋友一般都唔自然,係要放埋一邊開著部機小朋友唔知拍緊咁就會效果好好多。

呢兩年唔知係出生率低定多人移民,感覺其實易考了,加油!

Nutcraker 發表於 22-5-13 15:36

想問你覺得pebbles值得上嗎?老師有心教嗎? 同學仔最終多得到PN offer嗎?

不過我都唔會抱太大期望,如果幫助入到SC固然好,但都希望小朋友番playgroup番得開心同學到嘢

PigPigMiu 發表於 22-5-13 15:39
我小朋友今年幸運地有SC同LH Offer,但佢都唔係好叻,顏色都唔識分。

可以分享下 SC同LH都係要拍片,我估 ...

多謝你詳細分享
恭喜你,咁你最後會選邊間?

對我小朋友黎講,我覺得拍片可能會容易過面對面interview,因為佢好慢熱,係好需要時間先warm up到嘅人,同埋我覺得interview好講運氣,希望今年都會係維持拍片

喊包媽媽 發表於 22-5-13 09:46
坐得定已經好好,個人經驗父母一同面試成功率較高,爸爸唔入去,但會知一齊嚟,不過我哋只係揀屋企附近學校 ...

明白,盡量都會爸媽一齊去
我都係抱住試下心態去考下名幼

pipi20 發表於 22-5-13 17:29
想問你覺得pebbles值得上嗎?老師有心教嗎? 同學仔最終多得到PN offer嗎?

不過我都唔會抱太大期望,如果 ...

見好多pebbles 都入返,但真係有入唔到的,以我地估計返pebbles 係有分加,但仲會睇其他野(之後interview/拍片),但我相信住址冇影響,亦唔需要特別有錢,但多中產係真

回覆 pipi20 的帖子

最後揀左LH,因為近屋企
其實1月B好有優勢呀
因LH一般1-3月加埋超大B已收完咁滯
4月打後PN班無乜小朋友生日

我2個仔都慢熱
細仔面試其實唔出聲,但佢肯聽指令跟老師做野,可能畀老師感覺係乖巧文靜,所以意外地全部學校都收。

慢熱靜靜地都無問題的,不用擔心!

回覆樓主:

樓上已經答得好詳盡,提一提平日影多啲snapshot。拍片其實頭幾個take有用,之後果十幾廿個系用唔到嘅,試下你就知架喇。

pipi20 發表於 22-5-12 22:34
小朋友1月B, 第一個小朋友,打算今年會報N班
雙職父母,N無,不是名校畢業,職業普通,收入中等
剛開始番Pe ...

我個仔係超細b, 上年面試既時候得10個月大,報左4間,本身都諗住打定輸數,想今年再戰n班,但好彩最後有3間offer。
我個仔依家歲半,識分顏色、大小、識講好多野,理解能力好好,所以諗住今年做超細b報K1。
我覺得學校好睇家長既教育係點,岩唔岩學校。

有教育界朋友提醒我反而最重要係聼指令,唔好面試時周圍走