用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL3 有直屬中學的填寫統一派位申請表
go

KL3 有直屬中學的填寫統一派位申請表 [複製鏈接]

小朋友屬於KL3網,並就讀有直屬中學的小學部,屬於band 1組別。有以下填寫統一派位表的問題:

甲一:自己中學
乙一:自己中學

乙二至後選項:KL3網的band 1本區中學⋯ Band 2止蝕

1)請問中學一覧表中的「可供選擇的他區中學」是否只可填寫甲部?
2)迦密、銀禧華英、黃笏南等填乙二、三仲有冇機會?
3)九真、聖家等應該填較前一些保本嗎?
4)需要填足全部志願嗎?

謝謝指教

1    0    0    1

pingulolo 發表於 22-5-12 06:16
小朋友屬於KL3網,並就讀有直屬中學的小學部,屬於band 1組別。有以下填寫統一派位表的問題:

甲一:自己 ...

小學為以下其中一間?
女校 MCS / 聖羅撒
男女 培正 / 民生

如有直屬中學,又係第一組別,照理只要放乙一,好似就應派直屬中學

2)迦密、銀禧華英、黃笏南等填乙二、三仲有冇機會?迦密乙二冇機會

我女都係 KL3 有直屬中學就讀, 我哋學校冇講banding但有一個grouping, 以我理解如果有直屬中學 band1收曬 再收部份band2

聽完校長所講 ,我應該甲部乙部都只填自己中學,因為band1係收得曬 ,如果派唔到,校長都話 頭兩個grouping (估計即係band one 生) 同學校講,一定收返

你可以問下 老師應該都有好建議, 可能情況差不多就唔使頭痛寫埋其他

1. 係唔分區任填
3.咁似乎你唔係聖家,九真
2.直小,係1仔,乙23打後是旦填啦,穩陣就按心意排。除咗聖家,九真,基本上乙1入咗
4.隨你,唔怕煩,填盡佢

*九真唔係直屬

回覆 pingulolo 的帖子

2)迦密、銀禧華英、黃笏南等填乙二、三仲有冇機會? <乙二, 迦密/華英都機會微了
3)九真、聖家等應該填較前一些保本嗎?<如果我個係女, 我會放九真前過銀禧/黃笏南 (個人喜好女校)

SawMo 發表於 22-5-12 12:57
回覆 pingulolo 的帖子

2)迦密、銀禧華英、黃笏南等填乙二、三仲有冇機會?  ...

唔使咁復雜喎,1仔,又唔係聖家,乙1入咗啦~~~

多謝大家的意見,我會花時間幫女兒填好表格,希望派位日中回乙一直上中學部。
‹ 上一主題|下一主題