用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門申請
go

叩門申請 [複製鏈接]

請問可唔可以share下而家有邊間已經接受叩門申請?

我知道嘅有DPS...
   0    0    0    0

iba 發表於 22-5-11 19:42
請問可唔可以share下而家有邊間已經接受叩門申請?

我知道嘅有DPS...

DPS我見啲風評好惡劣,不知真偽,我都是睇book of school。本身都有諗過,但還是覺得小女不適合。

coconutchung 發表於 22-5-14 07:17

DPS我見啲風評好惡劣,不知真偽,我都是睇book of sch ...

DPS is a wonderful school. we are users

回覆樓主:

whenever DPS is mentioned, people always come out and say it's bad,         but none of them are users.

j927tijs 發表於 22-5-14 11:44
whenever DPS is mentioned, people always come out and say it's bad,        :hap ...

我不知道啊~只是睇book of school,佢地嗰啲都是自己話係用家,你的孩子在學校讀得好就ok。

coconutchung 發表於 22-5-14 11:53
我不知道啊~只是睇book of school,佢地嗰啲都是自己話係用家,你的孩子在學校讀得好就ok。
...

nothing on the website, anyway, Thanks

如果你係FTM,可以全力跟功課,DPS is very good school. 否則.....

DPS 嘅英文好好,好過普通津小好多,所以DPS 嘅小朋友升中會叩到好多好offer。

不過,前題係小朋友本身英文都好。如果小朋友英文底唔好,入去會追得好辛苦。唔好天真以為入到英文小學,小朋友英文就會好。應該話,英文小學可以幫到英文好嘅小朋友發揮得更好,英文更上一層樓。

piglover 發表於 22-5-14 17:07
如果你係FTM,可以全力跟功課,DPS is very good school. 否則.....

DPS 嘅英文好好,好過普通津小好多, ...

I strongly agree with u, our problem of studying in DPS is the Chinese subject, It is much harder than we thought.

j927tijs 發表於 22-5-15 16:30
I strongly agree with u, our problem of studying in DPS is the Chinese subject, It is much harder t ...

local school, 中文係主科,點會淺
我地功課唔多,最煩嘅係projects

英文程度,我唔覺得好深... 但見朋友分享某地區一線小一,用幼稚園reader(都係佢講架,似oxford reading tree level 4,5),我無咩好講

maxifoxy 發表於 22-5-29 08:22
local school, 中文係主科,點會淺
我地功課唔多,最煩嘅係projects  

咁Dps係活動教學,專題研究,所以有project都有心理準備,暫時經歷過2份projects,  其中一份開學嗰陣做,早兩日派返返嚟,阿仔仲記得show and tell佢講過嘅presentation. 呢樣嘢真係幾意外

請問4測兩考中的4測是否計分的?還是只計兩次考試分?

seldomchu 發表於 22-5-29 13:40
請問4測兩考中的4測是否計分的?還是只計兩次考試分?

全部都計分任何一份功課,任何小測,中英文默都計分

coconutchung 發表於 22-5-14 07:17

DPS我見啲風評好惡劣,不知真偽,我都是睇book of sch ...

好友上年仲係用家,呈分期間3 科主科老師請左假 (前後大约一個月左右) ,好似一個係病假.... Detail 唔太記得,只記得佢俾我聽英文老師zoom d 英文 不敢恭維

咁當然可能係單一例子,佢唔好彩,但感覺學校好混亂

代課老師仲恐怖,聽住佢上堂講 大佬呀.... 總之好市井,佢最後轉左校

可能其他班無呢d 問題,我只講我朋友例子

Vana 發表於 22-5-29 17:56
好友上年仲係用家,呈分期間3 科主科老師請左假 (前後大约一個月左右) ,好似一個係病假.... Detail 唔太 ...

估計個別事件吧!唔知關唔關代課老師事!以我所知,三年級以上英文老師,口音都近乎native,你可以fact check一下!

請問Geog,Hist 同Science 係咪小三先開始學,老師上這幾堂都是講英文嗎?是否都係計分科?同埋如果呈分時,詢問老師會否得知小朋友名次?

seldomchu 發表於 22-5-29 19:49
請問Geog,Hist 同Science 係咪小三先開始學,老師上這幾堂都是講英文嗎?是否都係計分科?同埋如果呈分時 ...

P1已有Science, 其他小三開始,英文教,有分數和評級,但不計落呈分。有聽講呈分好似頭十名老師會講你知。(不肯定)希望幫到你!

j927tijs 發表於 22-5-29 20:28
P1已有Science, 其他小三開始,英文教,有分數和評級,但不計落呈分。有聽講呈分好似頭十名老師會講你知。 ...

講漏左,有Scripture 同 Moral and civic, 好似梅花間足,一星期一堂,個人最欣賞道德課,教得好好。

多謝你詳細的解釋呀,真係好鍾意呢間學校的課程。希望有機會入讀

seldomchu 發表於 22-5-29 20:34
多謝你詳細的解釋呀,真係好鍾意呢間學校的課程。希望有機會入讀

其實我只係將知道嘅事實講出嚟,唔使客氣。講多少少你聽,如果小朋友中文英文可能唔係太叻嘅話,放學後係會有bridging courses, 老師會鼓勵同跟進。所以唔使太擔心。小朋友留心聽書,一定跟到個進度。我會形容一年級上學期係蜜月期,老師超級體諒,亦會接受小朋友犯錯,並唔係傳聞講到咁得人驚。我嘅建議係,小朋友喺呢間學校英文自然會叻,反而中文個人覺得都幾難。Dps係普教中,可能家長要花多啲功夫教導小朋友中文!希望幫到你,亦祝願你小朋友能夠成功入讀心儀學校!
‹ 上一主題|下一主題