用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問觀塘區Band 1學額足夠嗎?
樓主: mamingyin72
go

請問觀塘區Band 1學額足夠嗎? [複製鏈接]

mamingyin72 發表於 22-5-11 23:41
邊緣人嘅話,梁式芝應該啱程度d

我都仲諗緊乙二,梁式芝好定呂郭好

tyan001 發表於 22-5-11 23:19
我都好煩惱

我自己諗住咁填

甲部可填18區任何的中學,不需理會有冇借位。

乙部才需要看KL5書仔借位與否。

你乙2已填B2,樓主的小學叫乙20 (超超進取)才填B2,為什麼你倆B1家長填表可以相差那麽遠?  一個極度保守,一個極度進取。

tyan001 發表於 22-5-11 23:34
都係,但係邊緣人
自行聖傑靈同觀官唔得

邊緣人 可能係B1 亦可能B2
假如全港B1 可能中甲2呂郭/羅陳
假如本區B2 可能甲/乙123皆落空

tpmon 發表於 22-5-12 00:04

甲部可填18區任何的中學,不需理會有冇借位。

因為心儀係得乙一,之後乙二我都已經唔敢博,好驚唔知跌倒去邊。。。

tyan001 發表於 22-5-12 09:31
因為心儀係得乙一,之後乙二我都已經唔敢博,好驚唔知跌倒去邊。。。

你孩子讀觀官聯小,入B1英中觀官的機會比其他小學高,屬幸福的一羣家長,還需驚什麼?

tpmon 發表於 22-5-12 10:39
你孩子讀觀官聯小,入B1英中觀官的機會比其他小學高,屬幸福的一羣家長,還需驚什麼?
...

我女唔係觀官聯小wo,你會唔會睇錯左?

tyan001 發表於 22-5-12 19:56
我女唔係觀官聯小wo,你會唔會睇錯左?

你在18樓不是已回覆17樓嗎?

如不是,當我誤會。

tpmon 發表於 22-5-12 19:59
你在18樓不是已回覆17樓嗎?

如不是,當我誤會。

哦,我女唔係觀小生,我既(都係既)係指band1生,sorry, 令你誤會

我女屬ban1尾

只係有一樣野令我覺得好奇怪,我女個班有3人揀觀官,其中 2人(包括我女)成績好過另外1人(c同學)好多,因為我地2個每次都有前級10,特別另外個位,每年都級,4,5。但唔知點解唔收個位同學,反而收級10都唔入既同學。。運動,音樂都唔係佢強項。。

tyan001 發表於 22-5-12 20:16
哦,我女唔係觀小生,我既(都係既)係指band1生,sorry, 令你誤會

我女屬ban1尾

不要計較之前自行不入,努力向前看。

如肯定是真B1生,乙1可填更好,如蒙。(Sorry,因你原本的填法是觀官聯小的填法)。

tpmon 發表於 22-5-12 20:24
不要計較之前自行不入,努力向前看。

如肯定是真B1生,乙1可填更好,如蒙。(Sorry,因你原本的填法是觀官 ...

即係我乙一填蒙,咁乙二,三都係填band1學校?定直接填band2?
我女其實都想揀嘉諾撒,所以都唔知點放好

tyan001 發表於 22-5-13 14:18
即係我乙一填蒙,咁乙二,三都係填band1學校?定直接填band2?
我女其實都想揀嘉諾撒,所以都唔知點放好
...

因你冇轉去東區大抽獎,在東區B1女生抽嘉諾撒就容易,因為東區有幾間B1校比嘉諾撒吸引,她們大多放嘉諾撒在乙部後D位置。

現在乙部嘉諾撒只比2個位給官塘區,要視乎官塘區的家長有冇人同你爭和放乙幾。甲部也可放,但留意嘉諾撒有聯繫小學,該小學的女生若想直升中學(如B1C-B2A生),必定填甲1和乙1 嘉諾撒,她們和你爭甲部的位。嘉諾撒全港甲部的位有7個,相信放甲2不大機會。

至於官塘,藍田聖保祿和順利天主教要放乙1才有機會。至於其他官塘B1,你要知道官塘對手多數放第幾志願。假設多數官塘家長放乙2蒙,你不要求高要入B1A校,放它在乙1你的機會便大過其他家長。

以上建議,只適用真B1生。如果是B2A生,咁填便大機會派得差。

我覺得聖傑靈比嘉諾撒好。

tpmon 發表於 22-5-13 16:27

因你冇轉去東區大抽獎,在東區B1女生抽嘉諾撒就容易,因為東 ...

好煩惱呀   
嘉諾撒同蒙都唔知邊個排頭先好   
我呂郭,羅陳都放第三打後架啦

tyan001 發表於 22-5-13 16:33
好煩惱呀   
嘉諾撒同蒙都唔知邊個排頭先好   
我呂郭,羅陳都放第三打後架啦

你的女兒是真B1生嗎? 知道這點很重要。

回覆樓主:

佢講囡是邊緣人

LOKLOK89 發表於 22-5-13 21:06
佢講囡是邊緣人

如是B2A生,真的只能博一間B1尾,其他要放B2了。

這種情況要問清楚老師,問到底是否B1C頭生。

tpmon 發表於 22-5-13 16:27

因你冇轉去東區大抽獎,在東區B1女生抽嘉諾撒就容易,因為東 ...

最後個句,我之前都有問過,可能東區真係有好多比嘉諾撒好,所以嘉諾撒變左唔太受歡迎,但我之前係呢到睇到,話聖傑靈DSE英文既% 唔係咁理想,話咩英文學校,無理由會咁。。

但因為聖傑靈我住KT都竟然要轉車,有啲卻步

tyan001 發表於 22-5-14 09:56
最後個句,我之前都有問過,可能東區真係有好多比嘉諾撒好,所以嘉諾撒變左唔太受歡迎,但我之前係呢到睇 ...

我細個在官塘讀書,明白很多官塘中學不在地鐵站附近,要從地鐵站步行、轉巴士或van。但就是因為不近地鐵站,同學間放學多一同乘車或步行到地鐵站,互相的友情更好。

嘉諾撒(第一張圖)的英文科DSE成績的確比聖傑靈好(第二張圖)。但其他的主科DSE成績,則是聖傑靈好得多。

Poyau 發表於 22-5-10 20:46
呂郭/羅陳以住B2生大抽獎有機
如相信一如以往 皆為B1生保險
全英文班 呂郭三班 羅陳兩班

借位一問,想請教一下如果B2a選羅陳乙一會否好進取? 梁季彜,寧二,堅樂,基孝應該點排最穩陣?感謝

gh312 發表於 22-5-19 21:18
借位一問,想請教一下如果B2a選羅陳乙一會否好進取? 梁季彜,寧二,堅樂,基孝應該點排最穩陣?感謝
...

或許派位乙一 聖若瑟 / 梁式芝  

tpmon 發表於 22-5-14 20:07

我細個在官塘讀書,明白很多官塘中學不在地鐵站附近,要從地 ...

想問下,嘉諾撒同蒙民偉,乙二放邊個好?乙三放羅陳算保險嗎?
‹ 上一主題|下一主題