用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區B1生派位 估估吓推算 (2022 更新)
go

東區B1生派位 估估吓推算 (2022 更新) [複製鏈接]

又黎一次估估吓推算, 東區B1生派位情况
只係推算, 毫無參考價值,自行判斷準確性, 無必要信以下推算:

統一乙部(依2021年升中資料)
學校 乙部總數
BPS 50   
CCHK 61+23=84
CCS 73
HKCWCC 94
MCHK 92
SKWGSS 58+20=78
SMS 92
KC 3
SSGC 3
YWGS 4
MSS 3
QC 2+7=9
SKHTSK 3
SPSS 3
TLMSHK 3
總數 594

* 假設本區升中人數= 3210人, B1生佔1070人
* 華仁小學取走B1位, 但會佔用港華灣仔直屬位, 假設佔59人
* 港同取走B1位, 但基本上直升自己中學, 假設佔60人
* 即係 = 1070-59-60 = B1升中951人
* 假設直資/自行離場率 = 38%
* 即係 = 951 – 361 = 590人参與統一派位人數

註 :
1.以上未包括 : 甲部 62個位, 相信大比例會被港東生取走
2.估計自行離場率38%, 會比多數地區稍高,因:
a.港島多直資吸納港島生如SPCC, SPC, SSC, CFSS, HKUGA, SPCS
b.港島亦多傳統中學, 亦要積極從他區收生

自行代入網友自己認為嘅數字,去再計一下~~~

利申:以上靠估,毫無參考價值~~~

3    0    0    0

有興趣研究下嘅網友,自行代入你自己喜愛嘅假設,計估返你自己滿意嘅答案~~~

話明推算,即係斷估,再簡單啲即係假嘅,千祈唔好信,我唔會負責任的~~~

mcl203 發表於 22-5-9 04:28
有興趣研究下嘅網友,自行代入你自己喜愛嘅假設,計估返你自己滿意嘅答案~~~

話明推算,即係斷估,再簡 ...

凌晨四點幾仲唔瞓 ! 無比老婆閙 ?

可否估算下油尖旺區?辛苦曬(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 22-5-9 07:46
可能嫌佢煩,踢咗佢出房

pccw2017    發表於 22-5-10 09:53

pccw2017 發表於 22-5-9 07:46

我零晨1時鼓勵佢寫,佢真的零晨3、4時寫好。

明白mcl203 好有滿足成就感。想佢寫多D,便要讚佢多D。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867092

tpmon 發表於 22-5-9 15:36

明白mcl203 好有滿足成就感。想佢寫多D,便要讚佢多D。

你以為啫。呢啲其實係現貨,早已存在,只需要更新,反正開咗個data file。最晒時間係放上嚟,放在係走晒位,搞好耐。我認係出po渣友一名~~~

mcl203 發表於 22-5-9 15:43
你以為啫。呢啲其實係現貨,早已存在,只需要更新,反正開咗個dara file。最晒時間係放上嚟,放在係走晒位 ...

辛苦了,現貨不用急於零晨4時更新和發佈。

咁睇B1 女一定入B1中學👍

回覆 mcl203 的帖子

正。多謝你的分享。

咁B2女仔(非連小)都可一試B1女校?

華仁reserve 有79, 59 only B1,假設 B2 是20?

回覆 wanching2006 的帖子

咁仔呢?

Kittypekkle 發表於 22-5-9 23:17

華仁reserve 有79, 59 only B1,假設 B2 是20?

係,只係假設,無背後理據支持~~~

Kittypekkle 發表於 22-5-9 23:17

華仁小學每級約120人
例如假設約半數B1生 無自行/外闖
會得出大約以上數字

tpmon 發表於 22-5-9 15:36

係既, 依家好難得有人肯做義工.

mcl203 發表於 22-5-9 15:43

你以為啫。呢啲其實係現貨,早已存在,只需要更新,反正開咗 ...
其實可以先將D資料用Excel 整好放在一個table, 之後成個table copy & paste 咁放入個 post 會整齊好多.
多謝你出手.

pccw2017 發表於 22-5-10 10:01
其實可以先將D資料用Excel 整好放在一個table, 之後成個table copy & paste 咁放入個 post 會整齊好多.
多 ...

用咗word做,不過,話明revise, copy and paste,當然係以前做過,所以唔改了,今次都話開咗某個file,興之所致先肯再執一次,無留底都費事做費事搵數據,以前仲要度下logic合唔合理,費事用咗啲盲粉70-80% B1率去斷估,又不過,都係錯嘅,唔好當真~~~
‹ 上一主題|下一主題