用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九vs葵青大抽獎
go

匯基東九vs葵青大抽獎 [複製鏈接]

B1b男仔,應該點選擇好?
   2    0    0    0

cmteddy 發表於 22-5-8 13:01

以DSE成績林護 安柱 善德 呢3間好過UCCKE, 睇吓博唔博?風險係結果最差去全完。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如放棄直資,或許派位乙部首選 安柱 / 李兆基 都不錯  

回覆樓主:

上學路途距離會否考慮在內?

fasic88 發表於 22-5-8 18:51
上學路途距離會否考慮在內?

由葵芳搭290A,20分鐘就到滙基東九

請問大抽獎心儀那間

個仔都係band 1B ,我都煩緊, 不過係 李國寶vs 葵青統一派位
各位有冇意見

confidence 發表於 22-5-9 01:34
個仔都係band 1B ,我都煩緊, 不過係 李國寶vs 葵青統一派位
各位有冇意見 ...

如果b1b,我會放李國寶去大抽獎。

confidence 發表於 22-5-9 01:34
各位有冇意見 ...

或許派位乙部首選 安柱 / 善德 較佳  

Poyau 發表於 22-5-8 20:52
請問大抽獎心儀那間

考慮中, 林護or安柱

gracelam 發表於 22-5-8 13:14
以DSE成績林護 安柱 善德 呢3間好過UCCKE, 睇吓博唔博?風險係結果最差去全完。
...

UCCKE其實係咪都有B1b? 但老師唔太建議, 話玩大抽獎都大機會抽中更好嘅學校

cmteddy 發表於 22-5-9 09:18
UCCKE其實係咪都有B1b? 但老師唔太建議, 話玩大抽獎都大機會抽中更好嘅學校
...

其實抽獎抽到好過uccke機會都大嘅,不過要預叩門,叩門都叩得返83或陳兆民。

我哋都係葵青區,女仔,band1a,佢自己揀匯基(東九),決定唔大抽獎喇

其實如果係B1B生,你係報直資或自行,而又未能搵到高於B1B嘅中學,可能已經反映你係相若嘅水平。至於應否放棄1B中學而統一搏抽獎,就自己取捨~~~

真係好視乎個人能力,有D小朋友好叻面試,就算叩門都唔驚,呢啲就可以好搏。自己孩子能力父母最清楚,風險自行評估。

cmteddy 發表於 22-5-9 09:18
...

滙基KE 2021年成績供參考

2021年
文憑試 5+ | 4+ | 3+ | 2+
中文 9.4% | 50.0% | 85.4% | 100%
英文 15.5% | 68.0% | 100% | 100%
數學 15.5% | 59.8% | 87.6% | 97.9%
-------------------------------------------------------
CEM 13.5% | 59.3% | 91.0% | 99.3%
通識 16.5% | 67.0% | 97.9% | 100%
-------------------------------------------------------
主科 14.2% | 61.2% | 92.7% | 99.5%
整體 17.4% | 61.2% | 92.0% | 99.3%

3322 84.3% (日校: 42.3%)
3322+4 66.7% (日校: 33.4%)
3322+22 50.0% (日校: 24.0%)

https://www.uccke.edu.hk/admission/dse-results-s6-repeaters/

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2021/07/UCCKE_2021_DSE_results.pdf

cmteddy 發表於 22-5-9 09:09
考慮中, 林護or安柱

林護/安柱成績較佳
乙1林護兩間聯小落重飛
不少人避林護 乙1安柱
如抽飛大抽獎要有心理準備叩門
善德與滙基KE成績差不多
李兆基/83/陳兆文就不及滙基KE
‹ 上一主題|下一主題