用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有边幾間海外医科大學容易入又將會入豁免考執業試名單 ...
樓主: Mikeyuen
go

[英國] 有边幾間海外医科大學容易入又將會入豁免考執業試名單 [複製鏈接]

回覆樓主:

各大學都爭多收外地的精英

回覆樓主:

香港去的是精英?

回覆樓主:

東欧很多同學仔去英国讀医科,因收本土生學費

回覆樓主:

頭一批名單中有多少香港人医學生,又有多人能回歸香港從低做起,真是個有趣問題,亦能否解決香港的缺医生問題?真有趣!

Mikeyuen 發表於 22-5-8 10:45
有边幾間海外医科大學容易入,又將會入豁免考執業試名單, 大家討論下!

1. 易收香港中學生

如果是uk醫科大學,我可以答樓主肯定沒有。
Uk醫科收海外學生,百分比大約7%,而且學位肯定不會增加,這是Uk政府規定的,因為要留給本土英國學生機會,況且Uk本身自己nhs都唔夠醫生啦!
Uk考入醫科大學的uk本土學生,個個都是過五關斬六仗呀!唔使講啦!海外學生的醫科學位競爭就更加之激烈啦!
舉例:大囝在uk讀緊牙醫,他告訴我知,他們牙醫海外學生,有一半是讀完2nd degree 的加拿大/澳洲留學生,所以競爭者是非常有實,因此可以推斷海外醫科學位,應該也是同樣情況呀!英國唔係尖指都唔容易入醫科。

angelleungyp 發表於 22-5-10 14:58
如果是uk醫科大學,我可以答樓主肯定沒有。
Uk醫科收海外學生,百分比大約7%,而且學位肯定不會增加,這是 ...

同意,可能蘇格蘭,威爾斯及愛爾蘭同些机會,亦微
‹ 上一主題|下一主題