用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教一下,非英語家庭點樣去培育小朋友有良好英語? ...
樓主: honick
go

請教一下,非英語家庭點樣去培育小朋友有良好英語? [複製鏈接]

964000 發表於 22-6-8 06:09
驚唔驚重英輕中第日應付不到本地中文課程?

咁又唔驚,因為佢幼稚園嘅中文出名深,而佢又每次評估都有90幾分,咁我覺得ok架啦。

MrsPerthLiu 發表於 22-6-8 08:24
咁又唔驚,因為佢幼稚園嘅中文出名深,而佢又每次評估都有90幾分,咁我覺得ok架啦。
...

咁你最緊要keep住,我見讀讀下出問題大部分係中文。

964000 發表於 22-6-8 11:37
咁你最緊要keep住,我見讀讀下出問題大部分係中文。

其實我都唔係完全冇教佢中文,同埋佢語文理解能力唔錯,但係數學就弱啲。

我阿大讀出名英文語境的私幼,反而幼稚園時期的聽同講好似都冇讀津幼的阿細好,阿細自己同自己玩 同自己講故事的時候都係多數用英文。我覺得分別最大係阿細睇得英文卡通同英文節目多。
依家我覺得好多小朋友的英文都幾好下,就算點叻都同其他人分別唔大,反而中文叻可以同其他人差好多個馬位。

回覆 honick 的帖子

帶去佢正規既英國文化協會那邊學下都係唔錯選擇,最起碼係國際音標(我覺得這點好重要),絕唔會係港式英文.加上公立學校一些英文學習,正常英文能力都可以,但若是已經高小就麻煩啲,你都還好有工人姐姐講下英文,我小朋友基本上冇咩機會可以有對答交流,到現在去了英文中學都一樣可以應付到(仲要係中文小學學習).

honick 發表於 22-5-8 01:39
小兒讀公立學校,屋企非英語家庭,local 社交圈子, 平日最多係同工人姐姐講下英文,有冇方法/ 上堂可以令到 ...

語言要靠時間浸水來。另外你既目的只係單純想小朋友提升英語能力?定係要出國/IS?

純粹 listening, youtube、 netflix、 disney+ 係最高成本效益。但要平衡,控制 screen time 好頭痛。
oral 要有所謂語景。學校冇、屋企冇,只有俾 $$$ 搵 NET 補(面授一定比 zoom好)、參加外國人帶既活動。一星期 1-2 hr NET session 大約令到小朋友夠膽開口講,要幾流暢就視乎你買幾多個小時、及小朋友言語能力。

comprehension 要睇書。你小朋友K3?Captain Underpants 我小朋友當年勁鐘意睇,Storey Tree House現在初小仍在追買,一系列 David Williams etc。宜家最有吸引力既係 Minecraft 攻略。

口音,遲d再諗。當小朋友能自然地組織到一句流暢既「非港式」句子,就好易抹甩港式口音。

如果要追求英式、美式,則要有語景去浸。留意返就算 IS 都有「英美澳韓港星」既混合(視乎邊間IS)。個人覺得口音冇乜問題:澳紐口音幾 authentic,法式、西班牙口音係好 charming,墨西哥以至南美則好 exotic,星馬一聽就知來自星馬,日式好內斂。每種口音都好有代表性。我小朋友細個有菲律賓口音,宜家睇 youtube 多,有時都會扮愛爾蘭(定蘇格蘭?我唔識分)、俄羅斯(東歐?)口音

Poyau 發表於 22-5-10 07:25
陳守仁/港青基信?

聖嘉勤/ 聖心?

terryng1205 發表於 22-6-18 17:34
聖嘉勤/ 聖心?

樓主小朋友係男仔
呢兩間不適用

聖嘉勒英語水平一定未接近國際學校水平,純粹大部分科目叫做英文教學,接觸英文機會相對多
英文不是Native Speaker教,本地老師教為主

Little_Hazelnut 發表於 22-6-20 12:00
樓主小朋友係男仔
呢兩間不適用

咁 聖心呢?

terryng1205 發表於 22-6-20 12:19
咁 聖心呢?

聖心私一年級已用二年級英文書
如果純粹呢兩間比較
讀落英文水平一定聖心私較好
且考到聖心私多數考到埋聖嘉勒
但考到聖嘉勒,未必考到聖心私

Little_Hazelnut 發表於 22-6-20 12:00
樓主小朋友係男仔
呢兩間不適用

咁也不算第一線小學。謝謝
‹ 上一主題|下一主題