用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS Maryknoll VS SPCS
樓主: herama
go

協恩VS Maryknoll VS SPCS   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-5-9 10:59
如果津小上津中應該問題不大,囡上學期話起碼教得好過小學。

小學好hea的。
我哋小學老師都教得用心。

回覆 b3410 的帖子

Share 同感,正正今年大部份zoom interview, 小朋友缺乏左親身感受下學校嘅氣氛,選擇也困難左。

tkhhung 發表於 22-5-9 10:51
LS 有記錄 特事特辦

覺得LS 好好,好大方

喇叭茶 發表於 22-5-9 10:29
咁恐怖不過老seafood係真係存在㗎,可能直資會少啲?

應該唔係,我聽直資都好多, 真係聽大部分名中學,就算神校都係差不多故事 真係睇你彩數

Rpp 發表於 22-5-9 10:59
如果津小上津中應該問題不大,囡上學期話起碼教得好過小學。

小學好hea的。

我囡囡小學都好Hea,我自己都好似打兩份工甘,真係捱得好辛苦,所以我都好怕中學都係咁,但我冇信心中學自己可以幫到佢,所以初初目標HY,等老師chur佢。
我都有諗HY會唔會太chur,一條橡筋長期拉緊都會好攰。
最好係衝嘅時候全力衝。但衝完都有段時間可以休息叉電(emoji)為下一次做好準備,MCS是這樣嗎?

我覺得叻嘅同學最終都過檔DGS或CC,極少再過檔HYS, 上學期有同學考德望有offer無去讀。應該係你哋所講集郵。

Vana 發表於 22-5-9 11:23
應該唔係,我聽直資都好多, 真係聽大部分名中學,就算神校都係差不多故事  真係睇你彩數
...

咁就希望SPCC少啲呢啲老師啦

herama 發表於 22-5-9 09:22
其實我重有一個隱憂,就係我是自二揀MCS ,自一揀英華,可能最後派英華,但囡囡而家又鐘意Mary knoll 和SPC ...

可能我比較專制 如果咁大件事我唔會畀佢純粹自己揀,我會同佢商量聽佢意願,但最終最終決定權一定喺我度

唔係話唔尊重佢,而係小六都仲係細,最重要係對兩間新學校嚟講,佢認識都比較片面,小朋友嘅嘢好難講可能一間學校靚啲又話鍾意  

主要係如果兩間學校差不多,其實幾間都相近,我會選擇 方便近自己,雖然有時話好學校 遠都冇問題,但如果差不多, 到中學多活動 近都好重要㗎

今晚會有定案,到時同大家講

回覆 Vana 的帖子

所以上到中學,自學能力好重要,DSE成績最終都睇學生本身資質。

肥win 發表於 22-5-9 11:23
我囡囡小學都好Hea,我自己都好似打兩份工甘,真係捱得好辛苦,所以我都好怕中學都係咁,但我冇信心中學自 ...

其實囡只讀一個學期MCS,所知信息都非常有限,囡話如果自律自主學習MCs無問題,如果唔係選擇HYS可能適合d,一直有家長話HYS好谷老師好好,之但係我哋又未讀過,之不過中途都有HYS學生轉入MCS,又有個別轉去HYS都係兜兜轉轉幾間出出入入。

可能你問我,我就問非所答。MCs 係多啲時間自己分配跟唔同科目去溫書。

喇叭茶 發表於 22-5-9 11:26
咁就希望SPCC少啲呢啲老師啦
你可以相信SPCC的學習氣氛。

Rpp 發表於 22-5-9 10:20
原校生有少少介意英文咬字唔正的同學,如果自行或叩門都係實力派,英文一定過得關,相處無問題,無人杯葛 ...

親人囡囡都係中學先入 mcs, 當時佢住屋村, 咁多年聽佢講都係好開心, 感覺佢哋傻傻哋咁...... 最記得 佢講返大家想試下入八月花飲茶,又驚貴,跟住每人唔知出$80-100 定幾多錢budget 限定咗, 最後商量好 一齊入去飲下茶

當中都有住九龍塘嘅同學 ,佢哋好friend, 最後齊齊讀 law

覺得佢哋maryknoller 感情好好, 無論邊一個generation佢哋都仲係好強bonding.... 亦好愛母校,我都幾羡慕

Rpp 發表於 22-5-9 11:42
其實囡只讀一個學期MCS,所知信息都非常有限,囡話如果自律自主學習MCs無問題,如果唔係選擇HYS可能適合d ...
想請問囡依家就讀學校老師教書如何?學習氣氛如何?

b3410 發表於 22-5-9 10:48
好似你話X係HYS,而且你俾佢最高25分,點解結論係MCS?
中間推論太複雜,暫時分析唔到
只係覺得結 ...
~升中自行選校,表面看似簡單,其實內裹極其複雜,仲要睇埋您嘅可承擔風險胆量及能力。~想當年,中五會考愈高分愈叻,到左A Level就偏偏掉番轉頭玩,A=1分,所以當年理科班嘅死黨手揸4條A直入 KongU,話比屋企人知只得4分,阿媽問佢點解咁低分,要否查卷!
~First impression is always priority. 傳統名女校的優勢就係有極大量校友構成嘅利好數據,而且品質有保證,加上傳承埋特定嘅校風和文化,所以至今屹立不到 law. 單睇每個上課日 SYP Station @ MTR 的旗袍人海就不言而喻啦

b3410    發表於 22-5-9 12:02

Vana 發表於 22-5-9 11:45
親人囡囡都係中學先入 mcs, 當時佢住屋村, 咁多年聽佢講都係好開心, 感覺佢哋傻傻哋咁...... 最記得 佢 ...

老一輩讀MCs更加以校為榮。他們一日maryknoller一世為maryknoller既。

Vana 發表於 22-5-9 11:45
親人囡囡都係中學先入 mcs, 當時佢住屋村, 咁多年聽佢講都係好開心, 感覺佢哋傻傻哋咁...... 最記得 佢 ...
講到貴族學校又真係好好笑,其實家境富裕的同學都好有趣。仔依家多富貴同學,佢哋有一次放學去銅鑼灣食飯,可能係中學生第一次同學一起出街食,大家唔識睇價錢,埋單時發現夾埋所有錢都唔夠數。最後要打電話俾其中一位同學家長來解救。之後就乖喇,次次識得計下數再食。

b3410 發表於 22-5-9 11:47
想請問囡依家就讀學校老師教書如何?學習氣氛如何?

佢非常滿意。勁人好多,自己好渺小。

b3410    發表於 22-5-9 11:58

b3410 發表於 22-5-9 11:57
講到貴族學校又真係好好笑,其實家境富裕的同學都好有趣。仔依家多富貴同學,佢哋有一次放學去銅鑼灣食飯, ...

所以,大個少少安排張debit card俾佢係好有用,萬一突然要錢用,咭入面無錢都可以輕鬆救人~~~

b3410    發表於 22-5-9 12:59

Vana 發表於 22-5-9 11:28
可能我比較專制  如果咁大件事我唔會畀佢純粹自己揀,我會同佢商量聽佢意願,但最終最終決定權一 ...

你未試過,真係頭痛到唔知點講好,

我分享少少野,舊年差唔多開學時侯

SPCC call我哋:問有一個位轉唔轉過

來讀?下午4 點前要復實。

個女第一時間話,又要讀SPCC?

咁遠校服又樣衰,舟車勞頓辛苦又遲到。
MCs 係全班女同學嘅夢想嚟㗎。

跟住大喊好淒涼諸多藉口千個理由

唔去,無論解釋乜嘢都唔去,作為

家長可以做到乜嘢?為有順佢意,比佢選擇。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊