用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS Maryknoll VS SPCS
樓主: herama
go

協恩VS Maryknoll VS SPCS   [複製鏈接]

協恩今日call 好多waiting ,我自己之前係放協恩去SPCS,睇吓小朋友特質而選。

其實阿女都叫動靜皆宜,肯讀書, fighter你係用乜嘢條件揀?

我都係睇囡性格,我覺得協恩適合較tough 同埋如果有運動talent 發揮會更好。

tkhhung 發表於 22-5-8 23:21
之前有人分享如下:

H= 協恩 HYS

請問什麼叫做女友/老婆/新抱指數?

frozen124 發表於 22-5-18 08:58
請問什麼叫做女友/老婆/新抱指數?

這個問題太複雜

vkbb0413 發表於 22-5-7 13:14
我又係好鍾意MCS,但阿囡最後揀咗直資,我好唔捨得

級頭自一入?

herama 發表於 22-5-7 09:36
大家會點選🙏

Pm你

間隔一年半載pm   

但我都想知多啲SPCS,點解佢好似整日搞STEM project,但個數學DSE 5+ 得20+%,明顯落後同band姊妹校,學校club 數量都少過mcs,hy, 升高中cut埋音樂堂,覺得對全面發展嘅同學 hy 好d

woooiiii 發表於 23-8-11 10:56
間隔一年半載pm   

但我都想知多啲SPCS,點解佢好似整日搞STEM project,但個數學DSE 5+ 得20+% ...

SPCS 從成績見數強多數選AL?

SPCS 2022年數理科目成績
--------------------------------------------------------
5+
數學 22.7%(17/75)
M1 0%(0/3)
M2 33.3%(3/9)

物理 21.1%(4/19)
化學 73.0%(27/37)
生物 62.2%(23/37)

A*-A
Maths 90%
FM 100%

Physics 95%
Chemistry 100%
Biology 94%

Poyau 發表於 23-8-11 12:12
SPCS 從成績見數強多數選AL?

SPCS 2022年數理科目成績

Very useful information (emoji)

回覆 Poyau 的帖子

Anyway,以SPCS 收生和地位,20+%的數學5成績,都係好難接受囉。

woooiiii 發表於 23-8-15 19:14
回覆 Poyau 的帖子

Anyway,以SPCS 收生和地位,20+%的數學5成績,都係好難接受囉。  ...
STEM表面上同數學有關,實際上係宣傳技術,同數學考試完全無關

hiuching8 發表於 23-8-15 19:20
STEM表面上同數學有關,實際上係宣傳技術,同數學考試完全無關
訓練同學多做啲presentation 冇問題嘅,但可能佔用太多時間,其實主科都未搞定 !

woooiiii 發表於 23-8-15 19:25
訓練同學多做啲presentation 冇問題嘅,但可能佔用太多時間,其實主科都未搞定 ! ...
無所謂啦,一定要整色整水,家長先會報名,唔係個個家長有興趣仔細研究每科成績

雖然spcs係直資,但以hkat來計,收生分數係低過mcs dd,可能因為港島女生多選擇,而新界東和九龍級頭女生多去mcs。但6年後,spcs 出路真係又相對好啲,有唔少人獎學金出國 (上年有 >= 6個 Hong Kong Scholarships for Excellence Scheme),醫學士數量差不多是mcs 2倍,  dgs 又差不多是spcs 1.5-2 倍
mcs mbbs/mbchb  ~ 10   
spcs > 20  
dgs ~ 40

MCS:
Pre-S1 AT:    17/18      18/19      19/20     20/21     21/22
Chinese       67.72       68.76     68.83     66.79     67.74
English         81.22       82.20     82.53      82.72     77.68
Mathematics 83.93.    75.38      84.38     73.09     77.96

SPCS:
HKAT                        18/19       19/20
Chinese                      67.0         66.0
English                       81.4          81.5
Mathematics               76.2         68.2
(20-22 spcs 無參加HKAT)

依家嘅規則下,有揀都係揀直資啦。係 mcs 應該會讀得開心啲,但似乎唔少級頭中途會出走。

spade    發表於 23-8-16 15:26

woooiiii 發表於 23-8-15 22:41
雖然spcs係直資,但以hkat來計,收生分數係低過mcs dd,可能因為港島女生多選擇,而新界東和九龍級頭女生多 ...

SPCS Hong Kong Scholarship for Excellence Scheme 2022/23 Cohort

應該有8位 21/22, 2位 20/21

https://www.spcs.edu.hk/curriculum/achievements.htm#hkses22

要慢慢轆到底D先見到

喇叭茶 發表於 22-5-8 13:16
我係九龍人,支持MCS > HY.  喺我印象中,MCS係緊貼DGS嘅存在,即使數字上未必係
...

但事實係
只有MCS 插班入HY
冇HY女會轉去MCS
學術體藝上,只有英文一科MCS能強過HY
理科必選HY

Png 發表於 23-8-24 11:27
但事實係
只有MCS 插班入HY
冇HY女會轉去MCS

MCS要插都去D記或麥記,去HY不如留低原處無咩分別,除非想玩運動呢點講得通。

Png 發表於 23-8-24 11:27
但事實係
只有MCS 插班入HY
冇HY女會轉去MCS

聽聞HY限成績揀理科,MCS無聽過限成績揀,自然出嚟成績有對比。

Rpp 發表於 23-8-24 12:19
聽聞HY限成績揀理科,MCS無聽過限成績揀,自然出嚟成績有對比。

我講既係實情,當然只有一兩個,原因亦係學術上,咁當然D記同麥記梗係勁到不得了,係人都想入呢兩間啦

HY 當然有揀人入理科,因佢師資同教材出名好但不足以應付咁多人讀,好多人想入理科,所以要揀,投入最好資源比最適合既人選,就算讀文學都揀

這是我所知,而MCS 也是非常好的學校,入到也太幸福了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊