用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅定邦定沙田抽獎好?
樓主: Concon830
go

羅定邦定沙田抽獎好? [複製鏈接]

helenmail421 發表於 22-5-11 18:01
一線小學的b2-3人,會唔會在全港banding 排b2? 咁去抽獎選b2b都大機會,可以喎,不過就中中,唔似羅係直資 ...

中文差,合格邊緣
英文較好,成績A, B 咁上下。
所以可能英中會啱讀啲。

Concon830 發表於 22-5-11 19:53
中文差,合格邊緣
英文較好,成績A, B 咁上下。
所以可能英中會啱讀啲。
長遠看羅定邦是有可能升band,而且假若有天你改變主意去外國升學,羅定邦會是很強的support,它們是有課程專幫自己學生攻考ielts到外國升學。津中就沒有這麼大彈性。

Fanny_ma 發表於 22-5-11 20:16
長遠看羅定邦是有可能升band,而且假若有天你改變主意去外國升學,羅定邦會是很強的support,它們是有課程 ...
大埔人見LTP搞成咁都有啲可惜,曾經成績拍住柏雨,轉直資後一路一路差落去。

foxli 發表於 22-5-11 20:54
大埔人見LTP搞成咁都有啲可惜,曾經成績拍住柏雨,轉直資後一路一路差落去。 ...

從來冇這麼高峰吧… 以前一直也是Band1英中最差那間,所以才轉直資,末期會考年代曾經還差過救恩何郭,現在好了些… 希望新校長會重回以前的光輝

helenmail421 發表於 22-5-11 18:01
一線小學的b2-3人,會唔會在全港banding 排b2? 咁去抽獎選b2b都大機會,可以喎,不過就中中,唔似羅係直資 ...

大抽獎組别
甲部計全港 乙部計本區

Concon830 發表於 22-5-6 12:53
沙田一線小學,band 2/3 邊緣
已有羅定邦offer, 諗緊放唔放棄去參加大抽獎,抽獎都只係target band 2b/c 津 ...

B2/3仔,我估,可能俾錢讀好啲,始終直資家庭背景比較歸一啲~~~

foxli 發表於 22-5-11 20:54
大埔人見LTP搞成咁都有啲可惜,曾經成績拍住柏雨,轉直資後一路一路差落去。 ...

LTP曾經成績拍住柏雨?唔係掛?
即使直資前,LTP 亦只係排係 迦莫王恩沐後面。
當年政府揀100間英中,大埔5間中學入圍,冇LTP份喎!
https://zh.wikipedia.org/wiki/香港英文授課中學#首批一百間英文授課的中學

回覆 www 的帖子

羅定邦98年是透過向政府上訴得直,先可以轉做英中,記得那時候還被TVB採訪。羅定邦就是當年14間能夠上訴得直的學校,當年算是勉強band1(5 bandings),算是升得很快,因為那時候只有七年創校歷史,那時候被認為是黑馬,後來成績一直保持,都沒有特別出色,甚至下滑差過中中。但九十年代的羅定邦的確是很強勢,因為來勢洶洶,甚至贏得報紙「大埔名校」稱譽。

www 發表於 22-5-11 22:13
LTP曾經成績拍住柏雨?唔係掛?
即使直資前,LTP 亦只係排係 迦莫王恩沐後面。
當年政府揀100間英中,大埔5 ...
以前自行選校是這樣的:莫>迦>王>恩>沐>羅

rtkh 發表於 22-5-11 17:17
因為沙田區鄭榮之今年落咗車,唔係英中,所以小咗band 1學位。詳情可以睇另外嘅貼有討論
...

除鄭榮之英中落車外
沙循/沙官今年各減1班
由五班回復至平常四班

沙田區2022年統乙學額 #19
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867390&pid=49117117

Fanny_ma 發表於 22-5-9 15:34
林大輝一直以來都無公開DSE results,校務報告亦揭示連基本合格率都有問題喎… ...

我都覺得好疑惑,一直DSE成績咁唔透明,唔知點解啲人會話佢哋升上B2C,都沒有數據,憑什麼去估計呢?

今年,我哋面對同樣問題

小朋友B1/B2邊緣人,一樣住沙田

請問有冇朋友係羅中讀,而家點
‹ 上一主題|下一主題