用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS vs SPCS
go

BPS vs SPCS

如果二選一,應如何抉擇(校風、師資、學習風氣、課外活動等)?

kongman 發表於 22-5-5 09:18
如果二選一,應如何抉擇(校風、師資、學習風氣、課外活動等)?
括號内啲野,好主觀啵.

個人認爲,有一間有非DSE的選擇,尼樣是否第一優先考慮?如非,就隨便啦.任選其一應該不會後悔.

kongman 發表於 22-5-5 09:18

不是錢的問題 去到這個級數 校風師資學習風氣一定好 課外活動方面應該SPCS 多一些 而且官校同直資分別 一定SPCS 吧

我覺得BPS課外活動會多D, 好玩D,
SPCS 有GCSE

校風、師資、學習風氣2間差不多
囡囡要考慮校服嗎?

cmir 發表於 22-5-5 09:36
SPCS 有GCSE

校服 差別太大

cmir 發表於 22-5-5 09:36
SPCS 有GCSE
囡囡將來多數在香港讀大學,故想專注DSE。

kongman 發表於 22-5-5 10:52

兩間都係top 的學校 帶女女去兩間學校外圍參觀下 週邊環境 邊間都

回覆 kongman 的帖子

You are sure to choose DSE for the future, you should take BPS.

唔會考慮學費,SPCS個名響啲,學術以外,學生都相對比較積極~~~

宜家嘅IB/IAL,無須以為係針對放洋生,世界變了,宜家不少目標仍然係本地升學,只係邊個模式幫到你達標~~~

tkhhung 發表於 22-5-5 10:58
兩間都係top 的學校 帶女女去兩間學校外圍參觀下 週邊環境 邊間都

睇校舍仲唔係SPCS,庇記行條大斜路,仲有一大堆鐵包住,印象係咁~~~

mcl203 發表於 22-5-5 11:36
睇校舍仲唔係SPCS,庇記行條大斜路,仲有一大堆鐵包住,印象係咁~~~
...

所以要用家去感受一下

mcl203 發表於 22-5-5 11:31
唔會考慮學費,SPCS個名響啲,學術以外,學生都相對比較積極~~~
講學生相對比較積極?

講家庭有分別,或者可以.畢竟有挑選過嘛.

話學生有積極啲,係咪沒甘積極個啲成績所以差少少?如果積極少少,咪唔得了?

mcl203 發表於 22-5-5 11:34
宜家嘅IB/IAL,無須以為係針對放洋生,世界變了,宜家不少目標仍然係本地升學,只係邊個模式幫到你達標~ ...

就算送左仔女去英國讀sixth form
好多家長仲係諗點樣用AL成績報香港的大學

我是護書簿

medicine 發表於 22-5-5 11:40
講學生相對比較積極?

我唔係指成績,係對非學術上嘅活動,SPCS生似乎係積極參與多啲~

學術唔使討論,始終都係睇自己~

losoco 發表於 22-5-5 11:50
就算送左仔女去英國讀sixth form
好多家長仲係諗點樣用AL成績報香港的大學

知,但樓主話咗留港升學,所以我估佢未必有打算玩倒插~~~

mcl203 發表於 22-5-5 11:51
我唔係指成績,係對非學術上嘅活動,SPCS生似乎係積極參與多啲~

學術唔使討論,始終都係睇自己~
非學術上的活動?如何衡量積唔積極?及如何比較不同的學校?

mcl203 發表於 22-5-5 11:52
知,但樓主話咗留港升學,所以我估佢未必有打算玩倒插~~~
玩倒插,有沒考慮過各種情況下(僅僅指成績)的利弊?

medicine 發表於 22-5-5 11:56
玩倒插,有沒考慮過各種情況下(僅僅指成績)的利弊?

一早部署玩倒插,唔會唔識計利弊吧。等於中四走IB,亦無理由唔去計過數先~~~

medicine 發表於 22-5-5 11:54
非學術上的活動?如何衡量積唔積極?及如何比較不同的學校?

見到㗎嘛。你可以睇埋SPCS,幾重點去推學生~~~