用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 三大文史哲
go

三大文史哲

鍾意讀的人會好有心機讀
公開試的成績未必差架
我中學時有個同學係會考8A1B入中大讀中文
近年我見有個細路入北大歴史系,DSE中史係5**

只不過多人當文學院係水泡,所以拉低個收生成績
我是護書簿

chitchit0520 發表於 22-5-5 11:44

係呀!我仔曾經中史級一的,佢讀歷史有心機架,所以我 ...

2021 DSE cut off score

中史: 5** 85%  5* 78%  5 75%

History : 5** 71%  5* 66%  5 60%

我唔知DSE文科係點,但我相信高中課程係另一個境界。唔係邊有咁多補習廣告啫!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chitchit0520 發表於 22-5-5 08:02
有冇人仔女一心讀三大文史哲,對所有熱門科目:醫、Law、護理、教育、工程、電腦、商業無興趣既呢?

咁係 ...
術業有專攻,要學得很好,任何科目也不容易,反之任何科目也可以很容易。一係唔讀,要讀就讀到最好。

RE: 三大文史哲

回覆 chitchit0520 的帖子

對比数理,文史哲取得佳績更是不容易,喜歡就好,自有出路,甚至因專業路向未定,前程的可塑性更高。

chitchit0520 發表於 22-5-6 22:27
謝謝,前途方面我都唔擔心,好多工作都無特定要求科目,只係大部分人喜歡專業人士,才一定要讀理科工科吧 ...

難得家長豁達,孩子知道喜歡甚麼,擅長甚麼,可以說是「早慧」,老定定總會有錢剩,唔慌有唔慌的活法,慌又唔幫得幾多忙。

chitchit0520    發表於 22-5-7 10:27

好奇問,三大文史哲其實指哪三大?
科大好似不是以人文學科做主力。
感覺上中大的文史哲都已經好出色,港大才次之。

chitchit0520 發表於 22-5-5 08:02
有冇人仔女一心讀三大文史哲,對所有熱門科目:醫、Law、護理、教育、工程、電腦、商業無興趣既呢?

咁係 ...
我覺得入到大學,文史哲唔係一科或一個學系。要攪清楚係所謂文係指中文定英文文學、語文研究、翻譯定係語文教育。史是否係指中國歷史、西方歷史、文學發展史,思想史。哲學係另一門,係偏中國哲學還是西方哲學。另外大學社會科學學院中政治學、公共行政、社會學也相關、相連或重疊。