用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線津小全級10名
樓主: yeungmanting
go

一線津小全級10名   [複製鏈接]

rainbowcov 發表於 22-5-5 09:10
其實一個名次可以在RO的排名相差好遠。
識得有朋友囝囝中英數常都A, 係音同VA拉低晒名次, 真唔抵, 搞到名次 ...
其實拎A根本不是代表叻和勁, 千其不要被誤導, 因為一般學校86分已經係A, 當你平均分88, 應該都係考廿幾, 加埋其他科拉低, 隨時4科A都係考30之外

回覆 rainbowcov 的帖子

我驚冇面試機會

chitchit0520 發表於 22-5-5 07:06
出年嗎?
如果唔想抽獎,到時自行揀1A+地區B1,另外考直資
40校網地區band1男仔真係冇咩選擇

Mchacha 發表於 22-5-5 07:50
自行唔得仲有大抽獎,唔需要急於降身價
請教大抽獎如跨區band1 a有冇人得呢?

yeungmanting 發表於 22-5-5 09:29
40校網地區band1男仔真係冇咩選擇
係, 40網男仔係小選擇, 所以可以試下挎網, 級10唔算太差。

gracelam 發表於 22-5-5 08:02
其實自行都有少少睇運,假設你級10去報伊中,你級同學考前過你又去報,咁機會咪又低咗,就算你間小學冇人 ...

十分讚同,我女便是。昨天知道同學入到我女自一選的中學巳知無望.其實我女也不差,整體成績較她的同學好,但呈分排名不及她,

回覆 yeungmanting 的帖子

唔係潑你冷水, 如果你想自行穩入大熱B1A中學例如: 伊中, 九華, 喇沙甚至迦密都有點勉強,   因為自行分配佢地既要求會好高, 你個仔既條件未必係佢地既首選, 反而你可以考慮下注重體育同音樂既B1A中學可能機會大啲喎

我總覺得, 報自行分配既中學要"睇餸食飯", 你有供, 間學校有求就最好!  祝順利

keep-calm 發表於 22-5-5 08:32
「一線大校小學考級頭8一20都尷尬,高不成低不就」

老實講呢啲位置對比級頭五,分數上未必爭好多,平均分 ...
Absolutely agree👍👍

根據往績,銘賢自行好大機會收。睇你喜唔喜歡銘賢,或者試吓搏外區B1

銘賢band1b~1c?

PuffyBobby 發表於 22-5-5 10:18
回覆 yeungmanting 的帖子

唔係潑你冷水, 如果你想自行穩入大熱B1A中學例如: 伊中, 九華, 喇沙甚至迦密都 ...

游水泳隊係無太大加分能力,鋼琴5級亦然。用於寫係profo仲有實際啲~~~

回覆 mcl203 的帖子

如果佢係學校泳隊又攞過個人獎項就會加分, 有去過比賽入到final都有少少分加, 但如果只係泳隊一員就未必有用.
至於鋼琴5級, 我唔知係咪依家普遍啲細路好早就考哂試, 我聽過啲小六生已經係8級, 咁5級係咪好正常所以唔算係特點/優點呢?

PuffyBobby 發表於 22-5-5 11:15

如果佢係學校泳隊又攞過個人獎項就會加分, 有去過比賽入到final都有少少分加, 但如果 ...

你係咪講緊會睇游水嘅中學?如果係,會加分嘅係睇你攞乜獎,一句入到final係冇乜分可以加嘅,係睇PB時間,或者全區final,或者泳總嘅分齡賽,你係呢啲游到成績,理應你教練可能已經幫到手~~~

PuffyBobby 發表於 22-5-5 11:15

如果佢係學校泳隊又攞過個人獎項就會加分, 有去過比賽入到final都有少少分加, 但如果 ...

鋼琴已經係大路野,基本上可以當興趣,一個樂團只需要一個琴手~~~

yeungmanting 發表於 22-5-5 05:24
請教各位大大,小兒40網一線津小,鋼琴5級同游水泳隊全級大約頭10,如來年自行band1a中學係咪冇希望?

如果係茘天頭十男仔,過往自行有入伊中,林護。

Maggieb1122 發表於 22-5-5 09:53
十分讚同,我女便是。昨天知道同學入到我女自一選的中學巳知無望.其實我女也不差,整體成績較她的同學好, ...
通常同一間小學只收一個,有得大抽獎就再試下,不要灰心,加油

DoubleStar 發表於 22-5-5 11:54
請問知唔知有冇特異功能?🙏🙏🙏

DoubleStar 發表於 22-5-5 11:54
第三第四男仔,家長謙虛少少咪講頭十都得丫.但第八九不離十,去試下QES,甘岩前面有兩個男仔兩個女仔報,就真係定過抬油咯

回覆 DoubleStar 的帖子

第10可以是頭10,前3都可以講頭10。有冇人有多d例子?唔是咁相信QE同林護3名後咁易入

Dylanli2017 發表於 22-5-5 12:45
回覆 DoubleStar 的帖子

第10可以是頭10,前3都可以講頭10。有冇人有多d例子?唔是咁相信QE同林護3名後咁 ...

因樓主說頭十,以我所知入到的幾位應該是級八以內。因為級頭多是女仔,有的選女校。年年不同,只作參考!
‹ 上一主題|下一主題