用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線津小全級10名
樓主: yeungmanting
go

一線津小全級10名   [複製鏈接]

tpmon 發表於 22-6-4 22:01
雖然我孩子現在市區一所B1A中學讀,但仍有少量內地生。

我孩子說有位內地來港同學,其中一科考到八十頭的 ...

Rpp 發表於 22-6-4 22:17
我都有機會同內地生家長傾過偈,對學習佢哋比香港家長更拼係真架,講每年都有幾千萬大學生畢業,三十幾萬 ...

根本不是熟,直接面皮厚打來問各科分數,為乜? 我估計他們認為我孩子是香港學生中成績較好的,打來白分數,是用來做比較,有強烈的競爭目標希望之後成績可超前我的孩子。他們不講自己全部的一切,很多更是講大話,所以我知道不可以對他們毫冇保留講太多,怕他們的機心太大。

因我搬離以前居所都幾遠,好彩他們没有跟我(因我到了升中放榜日才同他們說將搬屋),實際上他們是很有錢很有實力周圍買樓。現在他們的孩子很多在小學同區的B1中學讀。我並沒有教他們全港18區那些中學校網好,原來他們很多是不知道。

tpmon 發表於 22-6-4 22:50

根本不是熟,直接面皮厚打來問各科分數,為乜? 我估計他們認為 ...

@ T...

Rpp 發表於 22-6-4 23:23
通常係玩埋一齊好熟有自己小群組,先會問下成績,或者玩埋一齊既同學自己緊張問番自己玩幾條友,我哋接觸 ...

簡單就是美!

tpmon 發表於 22-6-4 23:27
簡單就是美!

班群組我唔敢入,有陰影,自己個性又直又蠢又多口,驚又被人投訴到老師處。
自然就簡單了。

tpmon 發表於 22-6-4 21:17

以前我住的區,有很多跨境生。好恐佈成績好的跨境生家長都像有 ...
你個區咁慘烈
好彩我小朋友讀間小學跨境唔算多
班內有兩三個,佢哋都係低調謙厚
但由於佢哋放學都趕住返屋企,小朋友之間唔算好熟

慶幸我識到一班好好的家長(兩個細路的家長都好好)
一齊去玩、一齊比賽、考試一齊溫書
啲媽媽爸爸好好,去邊都順路管接管送,考試無私咁教重點、share練習

我哋識的家長和同學之間都會討論分數,但真係學術討論,大家都無計較

派位方面我好熟,都幫咗好多家長分析選校,大家都好信任我,小朋友成績我都好清楚
大家一齊攬住喊、攬住笑,係好好的朋友
如果大家猜忌,唔會過六年的開心小學生涯
呈分亦都輕輕鬆鬆咁渡過

chitchit0520 發表於 22-6-4 21:49
我知呀!咁真係大家文化唔同嘛!

我有睇小紅書,我一早同人講內地家長好進取,成績最好的,係內地生,不 ...
我哋學校都有啲比較top的跨境生

但我哋學校啲卷都係偏深,轉晒彎嚟問,如果本身係死讀書,都好難去到最top

啲卷深,通常都fovaur香港學生

Froggy_joe 發表於 22-6-5 00:29
我哋學校都有啲比較top的跨境生

但我哋學校啲卷都係偏深,轉晒彎嚟問,如果本身係死讀書,都好難去到最top ...

我孩子小學的卷,無論出得深或淺,top 的跨境生每次都是大嬴家。或許小學升中派位不錯,跨境生(多數入到B1中學)也幫助了小學,但對同校的香港學生,競爭B1位相信會有影響。

你可能未見過有top 的跨境生,自己在周末回深圳補習學快校內課程一年。

可能top 的跨境生較集中在某些區(離邊境較近的幾個區)。

北區有間B1A鄧顯中學的DSE和入大學率都超越很多傳統名校。但我不知裏面多不多跨境生精英?

tpmon 發表於 22-6-5 01:27

我孩子小學的卷,無論出得深或淺,top 的跨境生每次都是大嬴家 ...

Rpp 發表於 22-6-5 07:02

有會員講過好多跨境生爭入鄧顯,囡之前間中學見識過雙飛女同學, ...

以前我孩子讀小學的區,90%小學普教中。小學方面教普通話做得相對好。

現在我孩子在市區B1 中學讀(香港學生佔大部份,很少數國內生),普通話成績在班數一數二,佢發覺有些同學的普通話拼音仍未掌握到。

但英文科則完全唔同,孩子說全班同學的水準都很高,沒有一位同學差,average 比小學時高很多。

tpmon 發表於 22-6-5 11:41
以前我孩子讀小學的區,90%小學普教中。小學方面教普通話做得相對好。

現在我孩子在市區B1 中學讀(香港學 ...

英文水準每間學校每個人的要求標準都唔同。

Rpp 發表於 22-6-5 11:48
英文水準每間學校每個人的要求標準都唔同。

你說得對,就英文科而言,B1A女校、男校和男女校個ranges 都相差遠。

其實如果家長跟得好, 家長就係小朋友的私人補習老師, 需唔需要補習都是見人見智, 小朋友本身的學習態度都好重要。

poodlema 發表於 22-8-22 13:17
其實如果家長跟得好, 家長就係小朋友的私人補習老師, 需唔需要補習都是見人見智, 小朋友本身的學習態度都好 ...
內地家長谷起小朋友來無底線,乜人生攻擊都用盡。在加上自古就有萬般皆下品,唯有讀書高的傳統,中國人不管在哪裡,考試都在行。
‹ 上一主題|下一主題