用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線津小全級10名
樓主: yeungmanting
go

一線津小全級10名   [複製鏈接]

bananaGi 發表於 22-6-1 12:53
其實.... 都好唔準下....
個遊戲係咁玩, 都冇辦法......

講開pre s1, 其實一間學校將來發展係向上定向下, 佢既學生考pre s1既成績係非常非常關鍵, 但係點解好少聽到D學校會谷pre s1, 而大家個焦點淨係放晌呈分試度呢?

利申: 小朋友仲係讀緊初小, 未到高小升中階段

hkhk8888 發表於 22-6-1 14:14
【明報專訊】“由於2020、2022年Pre-S1均暫停抽樣,2023及2024年的升中派位,需參考學生所屬小學2016、2018年的抽樣平均成績。“

在這些年間,即使小學成績有進步,最快也要等到2025年才有機會反映最新的情況,而且到那時也仍會有2018年的影響

在抽樣年,小學都會比較緊張,很多都會在小六時加操。

係啦, 點解??大家個焦點淨係放晌呈分試度呢?

DD仔 發表於 22-6-1 15:01
【明報專訊】“由於2020、2022年Pre-S1均暫停抽樣,2023及2024年的升中派位,需參考學生所屬小學2016、2018 ...

咁下年小六要睇到2016/18..... 係咪等於呢3年派位方向?

bananaGi 發表於 22-6-1 15:42
咁下年小六要睇到2016/18..... 係咪等於呢3年派位方向?

即是話由2019年到2024年,小學banding都是基於20162018年的pre S1成績。所有小學的升中成績,應該在這些年間,不會有很大變化。

PS1點會無谷.... 特別係取樣年份。只不過係學校谷多於家長谷。
因為PS1係師兄師姐留落嚟,家長無乜嘢可以做到。 要做就一般入小一前要做,就係揀學校。

回覆樓主:

樓主仔仔一線津小全級頭10名
縱使自行機會唔大,都值得一試
無理由唔試/降班去試B1bB1C的學校,係咪?
唔得咪大抽奬囉

回覆 200904 的帖子

明白,謝謝但最近收到好多資訊,1A好多係咪都靠家長自己或外補,相對1B校返而更積極,請教各位是否真有其事呢?

回覆樓主:

我兩個女都1A,從未補過一堂課。我覺得和小學一樣,認真聽堂就好了。補不補,都在乎小朋友或家長意願和需要。

200904 發表於 22-6-3 09:35
我兩個女都1A,從未補過一堂課。我覺得和小學一樣,認真聽堂就好了。補不補,都在乎小朋友或家長意願和需要 ...

我發現EK有不少家長。都話完全不用補習,不用上面試班,小朋友自動自覺,努力學習,呈分試考得好,又能升上top英中,真的令人羡慕

DD仔 發表於 22-6-3 10:38
我發現EK有不少家長。都話完全不用補習,不用上面試班,小朋友自動自覺,努力學習,呈分試考得好,又能升 ...

我都覺得自己很幸運,要感恩。當然,也有可能我個係twins,自小就可以互相作伴,互相鼓勵吧。

我發現EK有不少家長。都話完全不用補習,不用上面試班,小朋友自動自覺,努力學習,呈分試考得好,又能升 ...
我女一直都補

200904 發表於 22-6-3 11:15
我都覺得自己很幸運,要感恩。當然,也有可能我個係twins,自小就可以互相作伴,互相鼓勵吧。
...

讀同一間小學中學嗎?

Rpp 發表於 22-6-3 17:40
讀同一間小學中學嗎?

小學一起,中學各自有各自的想法啦。

200904 發表於 22-6-3 18:26
小學一起,中學各自有各自的想法啦。

哈哈,有趣!我生唔到雙胞,但係老公係雙胞胎。

200904 發表於 22-6-3 09:35
我兩個女都1A,從未補過一堂課。我覺得和小學一樣,認真聽堂就好了。補不補,都在乎小朋友或家長意願和需要 ...
內在學習動機好重要,證明你兩個囡囡都好自覺學習,非常好

補習有時係需要,如果學生自己主動提出,有針對性想改善的科目,補習就有用

如果只係父母覺得你需要補習,而學生自己唔覺,咁補嚟就真係嘥錢

yeungmanting 發表於 22-6-3 06:02
回覆 200904 的帖子

明白,謝謝但最近收到好多資訊,1A好多係咪都靠家長自己或外補,相對1B校返而更積極, ...
我兩個小朋友讀1A,由小到大都無補習

佢哋唔識通常會問老師、同學、父母

佢哋有部分同學會補習,通常係啲中游的同學,想改善自己某啲落後的科目

至於父母逼學生補習的差不多係零

我留意到我小朋友啲同學,個個都好自主好有性格,佢哋自己想補的,就會開聲,唔想補,無人逼到佢哋

相信男仔少D噤既情況, 的確留心上課, 有唔識肯問人就不用補習班,但我覺得仔難D不過又唔一定考到BAND 1A中學既...讀書都係講資質, 谷得好勁先去到BAND 1A....考到上到中學仍然會吃力的,中學不是可單靠死讀了。

Froggy_joe 發表於 22-6-3 20:25
內在學習動機好重要,證明你兩個囡囡都好自覺學習,非常好

補習有時係需要,如果學生自己主動提出,有針對 ...

其實我對是否補習持開放態度,如果哪一天我女話她盡力了,也嘗試過問老師,問同學,但仍希望補習,我會安排補習的。
‹ 上一主題|下一主題