用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:英華vs 保良局百週年李兆忠中學
go

請教:英華vs 保良局百週年李兆忠中學 [複製鏈接]

小兒讀書型, 體藝不特別強,今日收到自一屯門百週及英華的offer, 好難選擇。 請教一下各位的意見,謝謝。
   1    0    0    0

回覆樓主:

住那區?

tpmon 發表於 22-5-4 22:35
住那區?

屯門。

回覆樓主:

男英華在某幾項體育打Division 1。

公開試成績百週年比男英華好。

課外活動男英華較多采多姿。

住屯門+讀書型,百週年較合適。

回覆 tpmon 的帖子

Thank you

lanlanpopo 發表於 22-5-4 22:33
小兒讀書型, 體藝不特別強,今日收到自一屯門百週及英華的offer, 好難選擇。 請教一下各位的意見,謝謝。
...

請問是今天收到英華 offer 嗎?

我會揀英華
我比較喜歡全人發展,多才多藝,加上英華嘅見識層面應該較闊

...

住得近屯門/兆康站,就英華啦!

問小朋友意見實際d

1) 介唔介意日日撘程車出去,雖則YW都近地鐵站
2) 對YW d課外活動吸唔吸引/有冇興趣
3) 男校vs 男女校

小朋友應該可以俾到答案你

superbaby1108 發表於 22-5-4 22:49
請問是今天收到英華 offer 嗎?

yes

lanlanpopo 發表於 22-5-4 23:29
yes

你仔喜歡玩課外活動嗎?

我會揀英華,品牌結,況且新界西出長沙灣都好方便~~~

英華近年不斷進步中, 成績愈來愈好之餘, 體藝項目又多又強, 學校生活應該較精彩好玩 !

...

李兆忠/英華2021年成績此消彼長

2021年
李兆忠 | 英華
考生 122人 | 146人
中文5+ 25.4%(31) | 19.2%(28)
英文5+ 25.4%(31) | 45.9%(67)
數學5+ 46.7%(57)  | 41.1%(60)
----------------------------------------------------
CEM5+ 32.5% | 35.4%
通識5+ 18.9%(23) | 24.7%(36)
----------------------------------------------------
主科5+ 29.1% | 32.7%

整體5+ 34.9% | 37.3%
科次5+ 277 | 345
人均5+ 2.27 | 2.36

中文4+ 64.8%(79) | 52.1%(76)
英文4+ 70.5%(86) | 78.8%(115)
數學4+ 84.4%(103) | 78.8%(115)
CEM4+ 73.2% | 69.9%
通識4+ 57.4%(70) | 66.4%(97)
主科4+ 69.3% | 69.0%

整體4+ [···] | 70.8%
科次4+ [···] | 654
人均4+ [···] | 4.48

33222 94.3%(115) | 84.2%(123)

聯招
三大 45.1%(55) | [···]
八大 71.3%(87) | [···]

李兆忠
https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?refid=1558&mode=published&lang=zh

https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//academic_achivement/dse2021_1634008800.jpg

英華
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49026584&fromuid=2734087

回覆樓主:

多謝各位意見。還有一點請教,英華一定要學一樣樂器,但我仔目前沒有學,上中一後是否學校會提供樂器學習?亦或要出去學?

...

英華  

醒目開學勳章

Poyau 發表於 22-5-5 07:03
李兆忠/英華2021年成績此消彼長

2021年
咁睇成績又唔係爭好遠,屯門出市區交通麻麻,如果係我會stay返響屯門讀

chitchit0520 發表於 22-5-6 21:20

學校有課程讓學生選擇,在午飯後/星期六學,只規定學一 ...

謝謝你的分享。請問宗教課是要計入必修/考試分嗎?
‹ 上一主題|下一主題