用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 一心入三大閒科
樓主: chitchit0520
go

一心入三大閒科   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-5-5 14:27
考嗰時當然係全力以赴,但初中就好hea囉!

有啲科冇得hea, 特別係數學,初中要有根底,否則上到高中越來越難。

中英文如果本身有底,上到高中可以食老本,睇吓個本有幾雄厚。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chitchit0520 發表於 22-5-5 16:32

數學無得hea, 文科人,科數做到死,成日就係用時間响數 ...

數學無2等於中文冇3,斷咗腳,但呢啲情況唔常有,我答唔到你。

如本身數感差但肯下苦功操下,攞3其實唔難,而且2014開始數學又cut syllabus,  係易咗。

chitchit0520 發表於 22-5-9 09:52

B1中學如果係有公布達5率那些,可以推算到自己位置可以 ...

中三點同中四至中五中六相比呀 中三學嘅係高中嘅皮毛。

而且上到高中,都有變數,如遇上唔啱key老師/學習上遇到樽頸放pair等等,呢D心理質素都好大影響。

妹妹頭    發表於 22-5-9 10:35

chitchit0520 發表於 22-5-9 19:50

我按咗計算機:

我女剛考完,雖然未出成績,我嘅體會係: 考DSE(包括文理商)勤勤力力取4唔算難,但由4→5+,除咗勤力,要配合額外因素,如老師/補習老師/天資/心理質素/運氣

所以香港嘅大學已將5 5* 5**再加分,每年考生幾萬人,最後只得十個八個做到狀元,真心唔容易。

祝你囝囝將來入到心儀學系

chitchit0520 發表於 22-5-9 20:17
即是我上面睇既計分方法無錯,JM認為難既係達5,係咪呢?

我用學校達5率來推算機會,係咪可以呢?

不如你過埋中四先推算,中三真係言之尚早。

到中五成績表有晒PG再準確少少。

bbc2018 發表於 22-5-9 20:31
祝您囡囡入到心儀學系!
讀多一科M數,真係比較安心!

多謝

亦祝你囡囡理想達成!

chitchit0520 發表於 22-5-10 11:43
其實我都好亂,唔知究竟三大閒科係目標高定低?

原本出帖,就係覺得三大閒科係易,睇下怕唔怕太hea。

因為你開始訂咗目標中文及雙史起碼要粒星,跟住改口話5,咁有目標係好嘅,我哋比定心理準備你,朝向呢個目標唔係一件容易事,特別係文科。

不過可能你對囝囝有信心,我哋外人提過就算。

chitchit0520 發表於 22-5-10 13:10
明白,我就係因為怕有意料之外既事,所以先預高少少,我仲有另一手準備,就係日文,佢已考咗N5, 但覺得無 ...

提提你:

2024開始 DSE擬取消丙類外語科

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3866004
‹ 上一主題|下一主題