用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經濟不景,需要為大女國際轉本地
樓主: bigbenny
go

經濟不景,需要為大女國際轉本地   [複製鏈接]

參加完WKF筆試,中文話完全唔識 數學識做一半,英文好簡單。。激氣啊,之前係ESF數學一路都above average,都唔明ESF如何教同評估math成績。

bigbenny 發表於 22-6-15 13:45
參加完WKF筆試,中文話完全唔識 數學識做一半,英文好簡單。。激氣啊,之前係ESF數學一路都above a ...

唔好擔心。好多人移民。等你好消息。

參加完WKF筆試,中文話完全唔識 數學識做一半,英文好簡單。。激氣啊,之前係ESF數學一路都above a ...

正常表現 証明IS 同傳統學校有差異

中文完全唔識好正常,如果識哂先出奇。而且ESF學簡體中文,俾你入到local school都有排追(單寫字呢項)

ESF都無諗住預備你哋去插local school. 而且WKF而家都幾受歡迎,佢要揀人自然會出份難d的卷先搵到邊d可以幫學校增值。你或者考慮插d普通d的官津啦

其實比你入到
英文易(悶,冇野學)
中文深(辛苦追)
數學相信題形範圍差異要適應下
都唔係咁啱佢讀

964000 發表於 22-6-15 19:40
其實比你入到
英文易(悶,冇野學)
中文深(辛苦追)

同意,個人覺得國際學校同本地學校課程,銜接非易事......

pinkupinku 發表於 22-6-15 20:04
同意,個人覺得國際學校同本地學校課程,銜接非易事......

DGS 近排好多人插去IS 只係英文差些 不夠native

tkhhung 發表於 22-6-15 20:26
DGS 近排好多人插去IS 只係英文差些 不夠native

本地轉國際可以,等於出國讀書咁,國際轉本地難
從來都覺得國際學校無退路,不過如果係經濟問題,無計,都要接受

kirstyau 發表於 22-6-14 12:38
初中 仲係2500咋

出年應該會加學費了

hihicathk 發表於 22-6-16 11:12

出年應該會加學費了

暫時知2022-23未加

pinkupinku 發表於 22-6-15 20:38
從來都覺得國際學校無退路,不過如果係經濟問題,無計,都 ...

其實沒所謂 當重新學下中文科 對以後有得着

樓主有沒有報其他學校插班?例如聖馬加利、李國寶、港青基信......這幾間有收非華語生,算是比較接近國際學校的直資,學生流動率也比較高。港青基信收生可能不考中文,至少中一收生不考。據知這幾間都是好學校來的。我小朋友今年升中,這系列的學校都考過了,有些許認知。

pinkupinku 發表於 22-6-15 20:38
從來都覺得國際學校無退路,不過如果係經濟問題,無計,都 ...
係啊,經濟係好大一個原因。另外覺得小女對時間管理極差,時常過deadline先交到功課,都驚去到IBDP階段無法應對。

最近研究中學選擇,見到大部分有IAL學校都係offer理科,都擔心將來選唔到鍾意D科目。小女對science完全冇興趣,將來可能都會讀文科多。唔知係唔係讀文科都要去補習社自修?

有無考慮Rosaryhill School?

bigbenny 發表於 22-6-17 12:40
係啊,經濟係好大一個原因。另外覺得小女對時間管理極差,時常過deadline先交到功課,都驚去到IBDP階段無法 ...

IAL多 offer 理科都合理,文科人考 dse中英文和通識這類科目容易掌握D

JforJessie 發表於 22-6-17 07:56
樓主有沒有報其他學校插班?例如聖馬加利、李國寶、港青基信......這幾間有收非華語生,算是比較接近國際學 ...
唔該。港青實在太遠了,SMC我都報名,希望可以有機會。如果用NCS考DSE,會對入讀本地大學/海外升學影響?

以我所知港青基信IAL發展比較成熟,開科彈性大。SMC對成績要求會較高,佢哋IAL係新開,目前以理科為主。老實講我估港青基信機會大啲同適合啲,不過IAL都係要喺裡面成績較好先有得揀。

王家爸爸 發表於 22-6-17 13:10
有無考慮Rosaryhill School?
唔該。Rosaryhill好似唔太吸引,距離遠加上成績麻麻。唔知Rosaryhill特點或者強項係?

JforJessie 發表於 22-6-17 14:08
以我所知港青基信IAL發展比較成熟,開科彈性大。SMC對成績要求會較高,佢哋IAL係新開,目前以理科為主。老 ...
唔該Jessie。都要好好考慮周全。依家個女都唔知將來想讀邊科,但係入到唔同中學將來選擇專業就會好唔同,真係頭痕。
DSE係最靈活,但就要求有中文/通識考試(NCS可以豁免?),仲有5年唔知追唔追到。
IAL就基本上都係理科,將來未必去到自己鍾意d專業。
IB就對學生全面發展同時間管理要求最高,當然如果繼續係ESF就有較多科可以選擇。如果出去其它中學(真道/NPL,etc。)其實基本上也都只有理科選擇。
‹ 上一主題|下一主題