用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經濟不景,需要為大女國際轉本地
樓主: bigbenny
go

經濟不景,需要為大女國際轉本地   [複製鏈接]

bigbenny 發表於 22-7-5 15:16
剛剛收到UCCKE offer要星期五答覆,有小小開心,但係又心大心細。播道書院都要女女下個星期直接面試,唔需 ...

仲稔?梗係有A level的UCCKE好D
雖然相信播道都會收你

bigbenny 發表於 22-6-15 13:45
參加完WKF筆試,中文話完全唔識 數學識做一半,英文好簡單。。激氣啊,之前係ESF數學一路都above a ...

王錦輝 冇消息?

佢GCE AL提供Econ Geog Business Acct等文商選擇
可能比較適合你女兒
我是護書簿

losoco 發表於 22-7-6 09:31
王錦輝 冇消息?

佢GCE AL提供Econ Geog Business Acct等文商選擇
WKF一早發email話written test fail 如果唔係,我都仲意WKF多D。女女science & math 好差,文商科更加有興趣。

小時了了 發表於 22-7-5 19:34
唔好意思,請恕我直言.
1)依家,您女女係ESF 國際學校讀緊初中IB/IGCSE 課程
2)UCCKE 提供DSE (有NCS supp ...

係呀,主要都想避開DSE,主要係女女偏科嚴重,math & science好差,反而鐘意 history,designing arts。同時DSE標準中文應該都唔會合格。所以如果行DSE路線,就一定要用NCS來考試。

UCCKE IAL見到暫時都係理科居多,商科都剛剛開課。希望過兩年可以有較多選擇。

其實仲申請ESF經濟援助,我估有一半機會可以批一年。不過女女時間管理能力不足 & 偏科,我驚到IBDP階段無法應付壓力,所以就算取得ESF經濟援助我都考慮轉IAL路線。不過有朋友話可能過多幾年大個女就會識努力?其實都係兩難選擇,ESF就安全D,佢成績中等應該IB會有35-37分,入到本地UGC。UCCKE就經濟實惠兼可能會成績更好(如果唔適應可能更差?)。

唔該小時了了幫手,睇吓我D考慮是否有遺漏?

964000 發表於 22-7-6 07:21
仲稔?梗係有A level的UCCKE好D
雖然相信播道都會收你
係呀,我都覺得UCCKE好D,不過點解UCCKE知名度差過播道?我問過幾個朋友都唔太識UCCKE。

bigbenny 發表於 22-7-6 10:37
係呀,我都覺得UCCKE好D,不過點解UCCKE知名度差過播道?我問過幾個朋友都唔太識UCCKE。 ...
下, 你朋友住TKO??? 各人各地唔同車, 我覺得UCCKE 知名度好過播道喎 !

係呀,我都覺得UCCKE好D,不過點解UCCKE知名度差過播道?我問過幾個朋友都唔太識UCCKE。 ...

我插嘴,係你D朋友唔識啫。你響EK問下先啦。

bigbenny 發表於 22-7-6 10:34
係呀,主要都想避開DSE,主要係女女偏科嚴重,math & science好差,反而鐘意 history,designing arts。同 …

純我意見, 可以考慮埋以下2 點:

1) DSE 2024年開始, 內地有考試場地可以接受內地學生係內地考DSE, 唔洗過來香港考, 以下4 個討論帖你不妨了解吓, 呢個政策會影響您女女考DSE (如最後要讀 DSE 課程的話)

i) 考評局宣布2024年起接納內地學校及學生參加文憑試 HKDSE
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868552&extra=page%3D1

ii) 2024起接納香港境外學校參加DSE https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1

iii) 2024 DSE 疑難 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868645&extra=page%3D1

iv) JUPAS人數減千 共3.9萬 11年新低 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864870&extra=page%3D1

2) 雖然直資有開辦國際課程 e.g. IAL / IB, 但因教育局規定只容許 49% 以下的學額學生讀, 所以唔保證您女女高中時一定入讀到國際課程, 到時可能迫於無奈要讀 DSE 課程

所以, 如您所說申請咗 ESF經濟援助,您估有一半機會可以批一年, ESF 幾時知結果? 如 ESF 成功批出經濟援助的話, 我意見就唔好轉校了, 之後每年繼續申請 ESF 經濟援助.  而你女女過幾年如果仍然對 History,Designing Arts 科目有興趣, ESF 嘅 IB 科目真係比較啱你女女.

IB 課程申請世界各地大學的課程以我資料搜集所見比 IAL / DSE 多啲選擇. 因為, 例如有啲比較排名高名氣好的日本大學收國際學生, 會接受 IB 成績, 唔接受 IAL/DSE 而要另外考 EJU 試考日本大學.

又例如, 加拿大大學某啲課程申請必要條件要 Calculus 咁你女女 IAL 要其中一科選修科要讀 Maths (唔知洗唔洗讀 Further Maths), 你要留意

可能你啲朋友係國際學校圈, 對本地及直資學校了解比較少

subb 發表於 22-7-6 10:42
下, 你朋友住TKO??? 各人各地唔同車, 我覺得UCCKE 知名度好過播道喎 !
係呀主要係住將軍澳,不過都有問過九龍區朋友。

係呀,主要都想避開DSE,主要係女女偏科嚴重,math & science好差,反而鐘意 history,designing arts。同 ...

"佢成績中等應該IB會有35-37分,入到本地UGC" << 以下討論帖有 IB 成績 HKU 2020 - 2021 逐科嘅 Admission Score, 35-37分, 真係好多HKU 大學課程都收. 如 ESF 經濟援助批的話, 我個人意見唔好轉校 (風險係要每年申請經濟援助, 而每年被審批, 有可能某一年唔再批 經濟援助)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D2&page=10

小時了了 發表於 22-7-6 11:47
"佢成績中等應該IB會有35-37分,入到本地UGC"
唔該晒。
IB成績真係有着數?我見到港大要求都係33至35分就可以入。Esf平均分都有36,扣除啲唔讀書嘅西人,即係超過七八成都可以入到三大?

bigbenny 發表於 22-7-6 11:58
唔該晒。
IB成績真係有着數?我見到港大要求都係33至35分就可以入。Esf平均分都有36,扣除啲唔讀書嘅西人, …

資料來自以下條 link 可自行 fact check

HKU 2020 - 2021 更新版 IB & GCEAL & SAT / ACT / AP: https://aal.hku.hk/sites/default/files/Admissions%2520Standards%2520%2528GCEAL%2520IB%2520SAT%2520Indian%2529%25202021.pdf

HKU 帶定頭盔: "Please note that admission decisions may also made based a multitude of additional factors, including interview performance, personal statements, references, other documents submitted to the University, as well as the availability of places in the programme. Therefore, attaining academic achievements better than the expected lower boundary stated is not a guarantee for admission to the University."

唔該晒。
IB成績真係有着數?我見到港大要求都係33至35分就可以入。Esf平均分都有36,扣除啲唔讀書嘅西人, …

CUHK Undergraduate Admission Information  For International Baccalaureate (IB) Candidates (2022 Entry) https://www.cuhk.edu.hk/adm/intl/adm_guide/IB.pdf

http://admission.cuhk.edu.hk/international/download.html &http://cuhk.edu.hk/adm/intl/adm_guide/Admissions_Score_Reference.pdf
2021年: IB 37 - 44 (including additional points for TOK & EE)
2020年: IB 37 - 42 (including additional points for TOK & EE)
2019年: IB 36 - 42 (including additional points for TOK & EE)

The Hong Kong University of Science and Technology admissions score 2021 entry e.g. IB
https://join.hkust.edu.hk//docs/adm_figures/GCE_IB_3Yr_admission_standard.pdf
2021年: IB 37 - 42 (including bonus points)
2020年: IB 36 - 40 (including bonus points)
2019年: IB 36 - 40 (including bonus points)

yes, agree

留在esf. 目標入3大 似乎較穩陣.

唔該晒。
IB成績真係有着數?我見到港大要求都係33至35分就可以入。Esf平均分都有36,扣除啲唔讀書嘅西人, ...

你孩子文科人,ib中的 extended essay and theory of knowledge 應該会容易掌握D,esf subject choices 又多,可以考數學最基本水平和中文 B standard level, 可能令總分会高D

係呀,主要都想避開DSE,主要係女女偏科嚴重,math & science好差,反而鐘意 history,designing arts。同 …
大吉利事, 如果您女女要讀 DSE (因為S3 選科時唔知入唔入到S4 IAL 班) 要讀中文及公社科 (以前嘅LS ) 呢2科, 而呢2科您女女亦不是強項.

ESF 嘅 IB 科目提供真係無得輸! 唔知您孩子係邊間 ESF, 我隨便 copy 以下2間作為例子. 可唔可以考慮下 IB group 4 及 5 選 "standard level". 而 group 4 選啲無咁 science 嘅科目例如 Computer Science / Environmental Systems / Design & Technology / Sports, Exercise and Health Science / Food Science

https://www.esf.edu.hk/ib-diploma/
•Group 1: Studies in Language and Literature (Language A);
•Group 2: Language Acquisition (Language B or ab initio), or a second Language A;
•Group 3: Individuals and Societies (Humanities);
•Group 4: Experimental Sciences
•Group 5: Mathematics;
•Group 6: Arts (or a second Science, or a third language).

Sha Tin College https://shatincollege.edu.hk/senior-school-years-10-13/ & https://drive.google.com/file/d/1w2A4m-2zXJXI_vK17bGBEoIxAHEi30Q2/preview
Group 4 Sciences:  Biology / Chemistry / Environmental Systems and Societies (SL Only) / Design Technology / Computer Science / Food & Technology (SL Only) / Physics / Sports Exercise and Health

Island School https://island.edu.hk/curriculum/island-school-senior-phase/
Group 4 Sciences: Computer Science / Biology / Chemistry/ Physics / Environmental Systems / Design & Technology / Sports, Exercise and Health Science / Food Science

贊成,通常轉IAL,主要為理科人本地非國際學校,提供的IAL課程,通常偏理科。
ESF科目選擇多,可能更加大機會讀到適合科目。
而且國際學校culture 同local 還是有分別,轉校之後未必適應。
申請唔到經濟資助再轉喇。

真道有IB

LeeCC 發表於 22-7-6 17:50
真道有IB

但必須考 Chinese A standard level, 亦只提供 English B high level
‹ 上一主題|下一主題