用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意 ...
樓主: cyym
go

靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意見)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-5-1 21:01
11-12歲,學生真係會咁識考慮周全,甚至可以自己決定人生?~~~

父母要考慮周全,唔對路即轉左轉右行。

Rpp 發表於 22-5-1 20:59
都明白DD,個人覺得如果唔選擇運動入神校,入普通英中將運動的精力和時間放係學業上,是否另外一條出路, ...

妳要知道每個小朋友的天賦都可以好唔同,有些個舞台是學業,有些係運動,也有些係藝術等各方面。唔係個個都好似令千金咁讀到書的,有人如果唔靠運動,就算全副精神放係學業,都真係只能入到普通band 2, 甚至band 3的我也有認識。

不過,我都同意行學業條路是容易好多,三大都收咁多人,對比運動員,佢哋可能要爭全港頭3, 甚至乎是亞洲頭3, 競爭者仲要唔止你果一年,而是要同你上5-10年,下5-10年的人鬥

2jkidsfather    發表於 22-11-19 22:09

hum0102 發表於 22-5-1 21:14
妳要知道每個小朋友的天賦都可以好唔同,有些個舞台是學業,有些係運動,也有些係藝術等各方面。唔係個個 ...

唔係咁講,有刻苦耐勞的運動精神放到學業上,相信不差。我擔心最後有網友所講兩頭唔到岸。

Rpp 發表於 22-5-1 21:23
唔係咁講,有刻苦耐勞的運動精神放到學業上,相信不差。我擔心最後有網友所講兩頭唔到岸。
...

信我,大把兩頭唔到岸!坐這山,望那山,一事無成!

...

其實小朋友行學業,定行運動,一早已經決定左,只有少數可以兩全其美。
我識一個打波勁,學業又真係兼顧到,最後都係選擇左學業,考上cu, 畢業後做左老師,兼職做教練,佢同期班老友,而家係世界各地同高手拼搏中

hum0102 發表於 22-5-1 21:27
信我,大把兩頭唔到岸!坐這山,望那山,一事無成!

一切名耀過眼☁️(emoji)。戚戚然。

mcl203 發表於 22-5-1 21:01
11-12歲,學生真係會咁識考慮周全,甚至可以自己決定人生?~~~
說得對

hum0102 發表於 22-5-1 21:05
呢啲情況多不勝數。。。

不過,我也認識過一些靠運動入神校,入到去就專注係學業,去到中三直頭校隊都退 ...
又一實況!

hum0102 發表於 22-5-1 21:14
妳要知道每個小朋友的天賦都可以好唔同,有些個舞台是學業,有些係運動,也有些係藝術等各方面。唔係個個 ...
靠運動入神校,應該是 Band 2 Band 3 生才值得用此方法。

2jkidsfather 發表於 22-5-1 21:36
說得對

我都見若干運動生,係小學或許能兩面兼顧吓,去到中學亦可以係兩面失顧,始終上到中學後,運動項目嘅練習體能技術要求,可以同小學係兩回事。不過,呢啲亦可能只係完家長和學生嘅夢,學術未能跟上,運動前路亦似乎走到盡頭,放洋他方亦係常見~~~

mcl203 發表於 22-5-1 21:44
我都見若干運動生,係小學或許能兩面兼顧吓,去到中學亦可以係兩面失顧,始終上到中學後,運動項目嘅練習 ...
「小學或許能兩面兼顧吓」就係呢下給人錯覺,以為自己子女真可兩面兼顧

mcl203 發表於 22-5-1 21:44
我都見若干運動生,係小學或許能兩面兼顧吓,去到中學亦可以係兩面失顧,始終上到中學後,運動項目嘅練習 ...
仲有,小朋友小學時的運動「優勢」是暫時,很容易給其他上了中學發育的人比下去

Rpp 發表於 22-5-1 20:59
都明白DD,個人覺得如果唔選擇運動入神校,入普通英中將運動的精力和時間放係學業上,是否另外一條出路, ...

如果佢係當日 命運能選擇 入普通英中
咁佢在神校仍然讀書有成績其實唔細的

可惜大部分並唔係有機會入英中的人
年少無知被老點入著間有冇成績都要晨操晚練的學店
點會唔死?
我是護書簿

losoco 發表於 22-5-1 22:08

正是如此諗法。

hum0102 發表於 22-5-1 21:05
呢啲情況多不勝數。。。

不過,我也認識過一些靠運動入神校,入到去就專注係學業,去到中三直頭校隊都退 ...

聽過,有case 家長仲不斷提佢係學業入,唔係運動入

...

其實小學都可能可以刻苦名列前茅,高中刻苦可能得過全4

losoco 發表於 22-5-1 22:08

但就算體藝並非前列,只要成績還可,仍然入到大學機會頗大,校名和學校某程度上係幫到手。若果係二三線中學,結果亦可能好唔同。先決條件係學生唔可以放棄學業,但對某些學生難度係大嘅,佢哋亦可能志不在此。另外,要睇學校,亦有些係只求學生為學校南征北討,升學你自己搞掂~~~~

2jkidsfather    發表於 22-11-19 22:10

02413124 發表於 22-5-1 22:23

其實我覺得呢啲真係好醒!

2jkidsfather 發表於 22-5-1 21:54
仲有,小朋友小學時的運動「優勢」是暫時,很容易給其他上了中學發育的人比下去 ...

同意,世界級一定要有一定先天優勢,你睇男劍神,女劍神身高,男劍神都係好遲先學劍

02413124 發表於 22-5-1 22:23

現況係大把家長認為入強校必定係Band 1生呢~~~

2jkidsfather    發表於 22-11-19 22:10
‹ 上一主題|下一主題