用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到大學Conditional Offer幾時訂機票 ?
樓主: cybermouse
go

[英國] 收到大學Conditional Offer幾時訂機票 ? [複製鏈接]

Taimum 發表於 22-5-16 23:32
我收到CAS和confirm開學日子就可以訂機票,student visa你可以做快証,雖然貴啲,但係暑假繁忙時間做快證 ...

好的,謝謝你
http://hk.myblog.yahoo.com/

Peony0926 發表於 22-5-16 23:46
真係萬分感激!  晚安啦!

点解我做唔到PM圖片給你呢?

kct18 發表於 22-5-17 09:20
可以share比我嗎?
請問什麼是boarding pass?

点解我做唔到PM圖片給你?

Taimum 發表於 22-5-17 12:24
点解我做唔到PM圖片給你?

PM圖片好似電腦先做到。

回覆 etoile 的帖子

今年A-Level 8月18日放榜,大學一般幾耐後先出到 CAS ?   快証大約要攪幾耐 ?   9月26日開學,想9月20號左右飛,  有足夠時間辦理簽証嗎?

醒目開學勳章

Taimum 發表於 22-5-16 23:32
我收到CAS和confirm開學日子就可以訂機票,student visa你可以做快証,雖然貴啲,但係暑假繁忙時間做快證 ...
有人post左話現在申請student visa要6個星期及暫時不設快證

Peony0926 發表於 22-5-17 10:23
喺 counter 辦理完手續之後,airline比嗰張長形咭呀,分兩部份嘅,登機前,空姐會收咗長嘅部份,撕剩短嗰部 ...

謝謝你!我一路諗以為係boarding school 的pass(emoji)

peggy 發表於 22-5-17 14:19
有人post左話現在申請student visa要6個星期及暫時不設快證

謝謝你!無快証大家就麻煩!

Taimum 發表於 22-5-16 22:11
一要做student visa就心煩,就算成績出左,仲要等埋大學出CAS letter先可以申請visa,無辦法無得急book機 ...

即係如果今年暑假返黎幾個月,9月再飛就唔使再做TB? 可否send waive letter sample 比我? thanks
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

mokchingyin0910 發表於 22-5-17 20:58
即係如果今年暑假返黎幾個月,9月再飛就唔使再做TB? 可否send waive letter sample 比我? thanks
...

無離開英國超過半年就不用再照,PM唔到圖片

24-Seven 發表於 22-5-17 14:07
回覆 etoile 的帖子

今年A-Level 8月18日放榜,大學一般幾耐後先出到 CAS ?   快証大約要攪幾耐 ?   9月26 ...

大概一個星期左右,有快有慢,記得叮囑細路要不時check email。

bkfans123 發表於 22-5-16 21:56
阿仔都好似係26/9開學,都係book左月尾做TB test

想問下26/9開學,幾日前要到埗呢?末訂機票,有點急。本來諗住英國大學做back up,但好大機會會走啦
因我囡本身已係香港讀緊大學,但至今末收到確認轉科信,如不接受轉科,她才會轉到英國讀。現在已經七月中,我怕香港大學八月尾才通知,而我囡又唔想繼續留港讀,她會兩頭唔到岸,所以都係先準備買機票

plumdeer 發表於 22-7-18 10:44
想問下26/9開學,幾日前要到埗呢?末訂機票,有點急。本來諗住英國大學做back up,但好大機會會走啦
因我囡 ...

因阿仔的宿舍在21/9才有,所以我訂左21/9飛 22/9到
宜家機票好緊張,真係要早啲訂

回覆 bkfans123 的帖子

現在機票難訂, 好似少到冇咁, 求其訂咗先, 到時唔得先改 (免費) 或取消(幾百至千多元)

edithtsoi 發表於 22-7-18 11:30

現在機票難訂, 好似少到冇咁, 求其訂咗先, 到時唔得先改 (免費) 或取消(幾百至千多 ...

是的

醒目開學勳章

今年嘅玩法真係唔同!機位緊張!正常都係會等埋放榜成績睇meet唔meet到大學要求先會決定訂唔訂機票,但係而家要倒返轉買咗機票先,就好似要預先交左留位費咁!

yeesumyin 發表於 22-7-18 12:57
今年嘅玩法真係唔同!機位緊張!正常都係會等埋放榜成績睇meet唔meet到大學要求先會決定訂唔訂機票,但係而 ...

係啦真慘,我6月頭買已經要買轉機,直航係貴到買吾落手

bkfans123 發表於 22-7-18 11:04
因阿仔的宿舍在21/9才有,所以我訂左21/9飛 22/9到
宜家機票好緊張,真係要早啲訂
...

好唔該晒!
你阿仔宿舍已派咗通知給你嗎?

edithtsoi 發表於 22-7-18 11:30

現在機票難訂, 好似少到冇咁, 求其訂咗先, 到時唔得先改 (免費) 或取消(幾百至千多 ...

我都冇留意現在情況咁緊張,唯有盡搞掂張機票先,冇時間夾價了

yeesumyin 發表於 22-7-18 12:57
今年嘅玩法真係唔同!機位緊張!正常都係會等埋放榜成績睇meet唔meet到大學要求先會決定訂唔訂機票,但係而 ...

好慘,太多末知之素,我囡已收CAS,末決定去唔去,而家都要訂咗先
‹ 上一主題|下一主題