用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到大學Conditional Offer幾時訂機票 ?
樓主: cybermouse
go

[英國] 收到大學Conditional Offer幾時訂機票 ? [複製鏈接]

peggy 發表於 22-5-8 01:26
上年阿女都是book5月尾做tb test 。現在加多左養和、明德、港安做tb test,已經叫做易book d
...

是啊,私院的費用比其他貴幾百蚊,可能會易啲book
不過如今個月做,應該全部都容易book
另請問這個Test除咗照肺,會做啲咩檢查?謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-5-8 11:19
是啊,私院的費用比其他貴幾百蚊,可能會易啲book
不過如今個月做,應該全部都容易book:v ...

冇其他檢查。冇記錯係養和要$1500,其他都係$1000。

上年聯合/卓健都book唔到,最終阿女和朋友book左養和/明德。

peggy 發表於 22-5-8 12:51
冇其他檢查。冇記錯係養和要$1500,其他都係$1000。

上年聯合/卓健都book唔到,最終阿女和朋友book左養和/ ...

好的,謝謝(emoji)
你無記錯呀…..養和$1500,剛入去網頁睇,日日都有位, 卓健就加到$1080了

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-5-8 13:06
好的,謝謝(emoji)
你無記錯呀…..養和$1500,剛入去網頁睇,日日都有位, 卓健就加到$1080了
...
卓健麻麻,上年朋友個女的TB Test report 連名都打錯

peggy 發表於 22-5-8 13:12
卓健麻麻,上年朋友個女的TB Test report 連名都打錯

咁都得,咁要改名又要等多幾日!!你女係邊間做?

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-5-8 16:12
咁都得,咁要改名又要等多幾日!!你女係邊間做?
一星期。養和,雖然貴左$500,但快靚正。
聯合不錯,之前未決定去UK/Canada ,所以去做埋body check,d職員有禮貌。

peggy 發表於 22-5-8 17:12
一星期。養和,雖然貴左$500,但快靚正。
聯合不錯,之前未決定去UK/Canada ,所以去做埋body check,d職員 ...

咁我都考慮係養和做了

小朋友都係26/9開學,已經book咗聯合月尾做BT test.

peggy 發表於 22-5-8 13:12
竟然係咁?! 我姑奶個女之前出國讀書,又係喺卓X做TB test ,又咩事都冇喎

醒目開學勳章

cskwu 發表於 22-5-12 11:59
竟然係咁?! 我姑奶個女之前出國讀書,又係喺卓X做TB test ,又咩事都冇喎
睇你好唔好彩,朋友話排隊攞report時,前面有3個人都係打錯名。

回覆 Taimum 的帖子

係呀,我囡囡都收到 conditional offer, 但係唔到16/8都唔敢肯定讀邊間,我都係煩惱緊應該幾時book機票,幾時做 Student Visa,阿囡返嚟又要換成人身份證同passport, 真係諗起都覺得煩。   

關於 TB Test,想請教一下,我囡囡前年申請Student Visa(2 years)時已做咗TB test,今年8月重新申請Student Visa時,係唔係唔需要再做過TB test呀?攞返前年嗰張report做supporting就已經可以?因為佢舊年只係暑假返咗嚟個幾月,兩年都無離開過英國。

sylam28 發表於 22-5-8 20:24
小朋友都係26/9開學,已經book咗聯合月尾做BT test.

阿仔都好似係26/9開學,都係book左月尾做TB test

Peony0926 發表於 22-5-16 15:13

係呀,我囡囡都收到 conditional offer, 但係唔到16/8都唔敢肯定讀邊間,我都係煩惱緊 ...

一要做student visa就心煩,就算成績出左,仲要等埋大學出CAS letter先可以申請visa,無辦法無得急book機票,我記得細仔都係用舊TB去申請大學student visa,因為無離開英國半年,之前升學顧問教比TB waive letter和boarding pass去証明你無離開英國超過半年。

Taimum 發表於 22-5-16 22:11
一要做student visa就心煩,就算成績出左,仲要等埋大學出CAS letter先可以申請visa,無辦法無得急book機 ...

請問是否要等出到student visa先訂機票?謝謝

好呀,謝謝你的分享,唔洗再做TB,煩少一樣。 諗起第一次做Student Visa,上網攪咗好多個鐘,攪到半夜三更,諗起都驚,所以保留上一份Form 嘅hardcopy, 希望今次填嘅時候會輕鬆啲。
請問TB waive letter 是否自己寫?你有無 samples 可以share比我呀? 因為我都係第一次聽有一份咁嘅信。 先謝謝!

Peony0926 發表於 22-5-16 23:11

好呀,謝謝你的分享,唔洗再做TB,煩少一樣。 諗起第一次做Student Visa,上網攪咗好 ...

我明早揾揾pm你

bkfans123 發表於 22-5-16 22:34
請問是否要等出到student visa先訂機票?謝謝

我收到CAS和confirm開學日子就可以訂機票,student visa你可以做快証,雖然貴啲,但係暑假繁忙時間做快證有保障啲!

Taimum 發表於 22-5-16 23:28
我明早揾揾pm你
真係萬分感激!  晚安啦!

Taimum 發表於 22-5-16 23:28
我明早揾揾pm你

可以share比我嗎?
請問什麼是boarding pass?

kct18 發表於 22-5-17 09:20
可以share比我嗎?
請問什麼是boarding pass?
喺 counter 辦理完手續之後,airline比嗰張長形咭呀,分兩部份嘅,登機前,空姐會收咗長嘅部份,撕剩短嗰部份會比返乘客,上面印有乘客姓名,航班日期,資料,座位號碼。嗰張就係 boarding pass,千其唔好丟咗佢,保存好做supporting。
‹ 上一主題|下一主題