用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抉擇~丘佐榮,李國寶(已offer)九龍城網1C女孩性格開朗動 ...
樓主: Muffin2010
go

抉擇~丘佐榮,李國寶(已offer)九龍城網1C女孩性格開朗動靜皆宜 [複製鏈接]

0030 發表於 22-4-29 09:41
回覆 tpmon 的帖子

自行報旅港開平/銀/黄芴南,如果這三間收,又有顏寶玲的offer ,會點選?請指教~ ...

旅港開平成績好少少。其他都是同Banding 的中學。

在同Banding 裏,你看小朋友性格選擇。
- 旅港開平vs 顏寶鈴的課外活動方面應不錯。顏寶鈴英文語境較好,但要比學費。整體DSE成績旅港開平較好。如在本港升大學,選旅港開平; 如在外地升大學,選顏寶鈴。

- 銀禧: 適合聽話讀書的學生。

- 黄笏南: 音樂方面較強,校舍靚。

回覆 tpmon 的帖子

thanks

LKP近年可以收到9成B1生?無意見,自行判斷可能性吧~~~

mcl203 發表於 22-4-29 11:16
LKP近年可以收到9成B1生?無意見,自行判斷可能性吧~~~

上年校董主席田北辰講喺簡介會係咁講,是真是假我就唔知喇,不過你好似清楚d喎,咁知唔知收幾多band1生呀?

joe12211981 發表於 22-4-29 11:54
校董主席田北辰講喺簡介會講的,佢有冇吹水,自行判斷可能性吧~~~

哦,原來咁講呀!~~~

joe12211981 發表於 22-4-29 11:54

上年校董主席田北辰講喺簡介會係咁講,是真是假我就唔 ...

咁你有冇問下田生有乜特別方法去成功改變收生方法,由B2變成90% B1生咁呢?~~~

佢喺網上簡介會講的,所以問唔到,但係佢話近年都有幾千學生嚟interview,今年人數仲係創新高添,可能論成績LKP只係band1尾嘅中學,但校風,資源,語境確實
吸引好多band1生,上年簡介會後,有網上問答環節,有家長問band2生入讀機會大唔大?我唔記得係主任定副校答,佢地都係話收九成band1

joe12211981 發表於 22-4-29 12:27
佢喺網上簡介會講的,所以問唔到,但係佢話近年都有幾千學生嚟interview,今年人數仲係創新高添,可能論成績 ...

晤奇,我今年識幾個band 2 生入晤到,而且面試比重都大。我大仔係LKP ,前年細佬1A-B有特異功能,第二round 報都係waiting, 上年朋友孖仔band 2 冇offer, 仲要哥哥係度讀,所以面試表現好重要

Lovemi0819 發表於 22-4-29 12:59

晤奇,我今年識幾個band 2 生入晤到,而且面試比重都大 ...

我大仔學校話佢係band1B(但我覺得係1c),上年都係waiting 入

但李國寶讀得開心啲

joe12211981 發表於 22-4-29 13:06
我大仔學校話佢係band1B(但我覺得係1c),上年都係waiting 入

咁都好好呀,入到一間適合自己的學校

非常感謝大家在這帖文中 發表及交流意見哎!!!

中學生活課本上知識 待人處事 各方面的學習 對孩子們成長真是好重要;
Banding 高低都會有變化, 今日高不表...明天都會高, 最緊要尋找適合"自己孩子"的學校就是呢!!!
按孩子性格挑選合適的... 真的不用易,所以自己都謹慎處理!!!

辛苦各位家長 給予寶貴意見

回覆樓主:

個人喜愛就無須多作討論,選自己喜歡的便可~~~

收邊個Banding為主,最大影響只係中一初段,亦相信大部分中學意願亦如此~~~

都係果個睇法,若還希望參考下業績,數字基本上係最可信嘅,官網係有數字。2021 DSE 前列生10位名單內,出現咗Best 5 22分嘅得分。有須要就自行評估,唔覺得重要就請無視~~~

回覆樓主:

我女都係Band1A入李國寶,因為李國寶係一間有愛嘅band1中學,上上下下職員老師都好有愛心,阿女入到去讀得好開心,要喺香港有心讀書嘅幾時都有得讀,如果學生只攞5**但沒有快樂又唔識同人相處,讀書幾叻都無用,學習相處嘅機會過咗就無,快樂係要儲的!
*只是個人意見,不喜勿插

大大大妹 發表於 22-4-29 16:15
我女都係Band1A入李國寶,因為李國寶係一間有愛嘅band1中學,上上下下職員老師都好有愛心,阿女入到去讀得 ...

不過我都有d擔心,新校長唔知會唔會改變而家嘅教學理念

joe12211981 發表於 22-4-29 16:33
不過我都有d擔心,新校長唔知會唔會改變而家嘅教學理念

不必太過擔心。我大仔羅校長轉張校長又唔覺得好大改變,只係見到每年進步

我的用家都是band 1生,去年有幾個讀陳守仁嘅小學生都係band 1, 等到最後都係入唔到,我認同佢地好著重面試,佢地好鍾意啲學生有主見有自己嘅理想。

joe12211981 發表於 22-4-29 09:55
論成績就丘左榮理想d,但LKP 早在六七年前都係收band 2生多,近幾年就收9成band1,相信之後成績會再好d
...
我知道李國寶個學校增值指數比好多band1學校都高,我記得係高分數嘅正增值水平,相當不錯。

acgy 發表於 22-4-30 09:32
我知道李國寶個學校增值指數比好多band1學校都高,我記得係高分數嘅正增值水平,相當不錯。 ...

因為佢有好大嘅進步空間所以增值指數高,而band1本身成績已經高,好難再上所以增值數就冇咁高,我諗應該係咁

joe12211981 發表於 22-4-30 10:47
因為佢有好大嘅進步空間所以增值指數高,而band1本身成績已經高,好難再上所以增值數就冇咁高,我諗應該係 ...

Band 1A 中學,的確很少進步空間,以"保持"到成績為首要。

我孩子讀的Band 1A 中學,老師很好做。師資其實不好,有些老師教得很差。只是考試出得深,冇教也會考。學校教得不好的,要學生/家長自己找方法令學生考試達到水準。
‹ 上一主題|下一主題