用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無JM直接在德國漢莎買機票,有無問題? ...
樓主: minmin
go

[英國] 有無JM直接在德國漢莎買機票,有無問題?   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-4-28 10:13
漢莎現時仲未有機飛香港,佢地Schedule系6月頭至開番香港航線(如果唔取消既話),我都買左漢莎6月尾,博佢 ...

希望漢莎航空6月按時順利開通英國到香港航線,小朋友暑假想返屋企都好難:(

anitawong21 發表於 22-4-27 08:43

以前經agent通常會平D嘛。

有!我就是經agent買漢莎機票。個agent好熟悉變幻無常的policies同香港政府最新規定,呢個時勢日日新鮮所以我費事煩,好耐無搵agent都寧願搵返,省回自己出馬的亂龍局面

saiwanho 發表於 22-4-29 04:29
有!我就是經agent買漢莎機票。個agent好熟悉變幻無常的policies同香港政府最新規定,呢個時勢日日新鮮所 ...

請問大家知唔知道漢莎航空18歲以下獨自乘搭飛機有什麼手續?要父母寫 consent letter嗎?謝謝
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

回覆樓主:

問大家:請問大家訂漢莎暑假來回的機票大概幾錢?

FionaBB 發表於 22-4-29 13:12
請問大家知唔知道漢莎航空18歲以下獨自乘搭飛機有什麼手續?要父母寫 consent letter嗎?謝謝
...
足12歲可以自己飛,所以無特別安排

cfs 發表於 22-4-29 16:39
足12歲可以自己飛,所以無特別安排

謝謝回覆
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

saiwanho 發表於 22-4-29 04:29
有!我就是經agent買漢莎機票。個agent好熟悉變幻無常的policies同香港政府最新規定,呢個時勢日日新鮮所 ...

請問如果買左機票但到時末有飛機來回香港英國,若買了economy basic class 可否refund ticket?thx

hellogigi 發表於 22-4-29 17:52
請問如果買左機票但到時末有飛機來回香港英國,若買了economy basic class 可否refund ticket?thx
...

理論上航空公司會安排受影響乘客優先去定其他屬下的航班。我個細路本來6月1号飛,班機取消左,agent拿拿聲幫我book返3号的飛機,是agent告知受影響乘客會有優先權book返d航班。

如果唔合時間,您決定唔要再重新book第二間公司 ,原有呢張有無得refund,我都不清楚,要看看機票條款啦

saiwanho 發表於 22-4-29 18:23
理論上航空公司會安排受影響乘客優先去定其他屬下的航班。我個細路本來6月1号飛,班機取消左,agent拿拿聲 ...

解釋得好清楚,唔該晒你!

hellogigi 發表於 22-4-29 21:06
解釋得好清楚,唔該晒你!

唔好客氣,我知的都是agent告訴我。哈,找agent的好處見到啦

saiwanho 發表於 22-4-29 16:02
問大家:請問大家訂漢莎暑假來回的機票大概幾錢?

啱啱book, 七千幾來回機票, 格拉斯哥 經法蘭克福

Charissema 發表於 22-5-1 14:48
啱啱book, 七千幾來回機票, 格拉斯哥 經法蘭克福

I see,谢谢。我個細路(已成年),六月頭返九月頭飛回去,LHR / FRANKFURT / HKG / FRANKFURT / LHR, 連稅6930,不是學生票,只包一件行李。AGENT 幫手訂的。只求無乜變數啦。

saiwanho 發表於 22-5-1 15:06
I see,谢谢。我個細路(已成年),六月頭返九月頭飛回去,LHR / FRANKFURT / HKG / FRANKFURT / LHR, 連 ...

我book都不是學生票, 7月頭返香港, 9月中返英國, 第二程我買咗可以cancel, 所以畀多一千蚊, 因為想搏一搏9月份BA開返....

Charissema 發表於 22-5-1 15:12
我book都不是學生票, 7月頭返香港, 9月中返英國, 第二程我買咗可以cancel, 所以畀多一千蚊, 因為想搏一搏9 ...

明白。我貪平,我細路那張是最平價那type,乜都無得改那款

saiwanho 發表於 22-5-1 15:06
I see,谢谢。我個細路(已成年),六月頭返九月頭飛回去,LHR / FRANKFURT / HKG / FRANKFURT / LHR, 連 ...
以轉機來講漢莎由倫敦經法蘭克福回港係最好,因為兩程都係漢莎,行李又好,airport terminal 又好都唔使擔心,起法蘭克福轉機等兩三個鐘亦好合適,最重要係來回7千亦合理,我見阿聯酋同卡塔爾都要成萬5蚊。希望佢6月頭按計劃開番。

yuyueng 發表於 22-5-1 16:46
以轉機來講漢莎由倫敦經法蘭克福回港係最好,因為兩程都係漢莎,行李又好,airport terminal 又好都唔使擔 ...

哇,ek咁鬼貴(emoji)

saiwanho 發表於 22-5-1 15:14
明白。我貪平,我細路那張是最平價那type,乜都無得改那款

我記得學生票最平嗰隻係可以免費退票,下次買你要問清楚呀
8-)

anitawong21 發表於 22-5-1 20:36

唔緊要啦,應該都唔會改了。我agent同我好friend,她自動會搵最合適的比我。

我經 agent 買 Birmingham - Frankfurt - HK 6月- 9月來回機票,$8,600。

anitawong21 發表於 22-5-1 20:36
漢莎要大學生至有學生票賣。
‹ 上一主題|下一主題