用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 喇沙
樓主: bbbbbttttt
go

SPC VS 喇沙   [複製鏈接]

章太郎 發表於 22-4-27 21:24
乜唔係揀m2就g班,m1就f班咩?定係假設級頭都一定揀m2?

G班鐵膽 Phy Chem M2 再拖 Bio Econ BAFS 是但一科

選科稍有偏差都係編入其他班

例如選 Bio Chem Econ M2  都係會編入其他班

唔知明年的安排會唔會變
要等5月下旬去學校聽
我是護書簿

losoco 發表於 22-4-27 21:40
G班鐵膽 Phy Chem M2 再拖 Bio Econ BAFS 是但一科

LovelyBB06 發表於 22-4-27 14:47
請問那位學生是喇小級頭定係其他小學級頭

以往在喇沙小學是級頭
上到中學部會變成百幾名的機會很微啦

因為同級同學裏,本身已有百幾人以往在他後面
如果他現在考百幾,一係很多喇小同學升級後都大幅進步
一係自行加叩門的一百人都勁到冇朋友
否則真係冇乜可能
我是護書簿

謝謝樓上詳盡的分享,關於喇小上喇沙,一般喇小考40-50左右的上到書院會唔會保持到百名以內? 因為睇到百名外選科有困難有小小驚

同埋想知喇小考前十的會唔會跳船,定多數直升?

bubblebear 發表於 22-4-27 23:05
謝謝樓上詳盡的分享,關於喇小上喇沙,一般喇小考40-50左右的上到書院會唔會保持到百名以內? 因為睇到百 ...

我早幾年有個鄰居喇沙小级前列的,佢考到QC走咗,唔知點解佢唔直升!返學遠一半!

章太郎 發表於 22-4-27 21:24
乜唔係揀m2就g班,m1就f班咩?定係假設級頭都一定揀m2?

G班一定要揀 M2,phy,chem,若是級頭揀phy chem 但又走偏面揀 M1,冇錯係會去咗F班,但這些同學真係非常非常之少,少到接近冇.…

一來級頭嗰班有個學霸羣組,早已互相認識,G班多friend d
二來 phy chem bio 的 DSE SBA lab partner 能力比較有保證,SBA 唔會因豬隊友而失分
三來 M2 有位好 math 老師
四來入到 G班好似懶係勁d,威d,識女仔易d , 班裹學習氛圍亦好d⋯⋯

losoco 發表於 22-4-27 21:40

因為時間表編排關係,F G 班加埋只會有一班bio ,
所以理論上,縱使你排到級36,若前面同學全都揀bio ,級36 都可能飄咗去 D E 班…

以往亦有家長投訴個仔係級前列但飄咗去d二綫班.…

chitchit0520 發表於 22-4-28 09:25
咁點解要分2綫班呢?

啲叻仔去晒F G班,咁其他班咪變相成為2線班。

高中大多數b1官津中學都係咁,摘星星最多通常集中嗰一兩班。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-4-28 09:33

高中大多數b1官津中學都係咁,摘星星最多通常集中嗰一兩班 ...

學校都要交數 集中教學

gracelam 發表於 22-4-28 09:33

高中大多數b1官津中學都係咁,摘星星最多通常集中嗰一兩班 ...

又話唔分精英班,個個又爭入FG班,分去其他班又講二線班,家長都係自相矛盾嘅。

rsx    發表於 22-4-28 11:33

Rpp 發表於 22-4-28 11:20
又話唔分精英班,個個又爭入FG班,分去其他班又講二線班,家長都係自相矛盾嘅。
...

吓! 好多家長由考幼稚園開始已經自相矛盾㗎啦! EK蒲得耐,仲未看透世情?

亞洲區嘅教育制度係汰弱留强,冇得選擇咪要適應環境。係無奈㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 22-4-28 08:46
G班一定要揀 M2,phy,chem,若是級頭揀phy chem 但又走偏面揀 M1,冇錯係會去咗F班,但這些同學真係非常 ...

係咪可以簡單啲,唔修PhyM2,一定唔可以係精英班出身,缺一不可~~~

我聽聞,嘉多利山有兩班叫 運動精英班
我是護書簿

rsx 發表於 22-4-28 08:38
我早幾年有個鄰居喇沙小级前列的,佢考到QC走咗,唔知點解佢唔直升!返學遠一半!
...
咁可能人地本身係住天后呢

anyway,如果唔係咁既話,真係唔知轉黎做乜,兩間差唔多,但喇小起碼有6年同學仔

小鹿揀學校 發表於 22-4-28 08:46
G班一定要揀 M2,phy,chem,若是級頭揀phy chem 但又走偏面揀 M1,冇錯係會去咗F班,但這些同學真係非常 ...

其實 SBA lab partner 係咪要順學號分,唔可以選自己d friend?

大約幾多人一group?

phy、chem、bio SBA 全部都要分組做,無自己1個獨立考?

Zleep 發表於 22-4-28 12:25
咁可能人地本身係住天后呢

anyway,如果唔係咁既話,真係唔知轉黎做乜,兩間差唔多,但喇小起碼有6年同學 ...

我估,QC自行生似乎保證啲,要睇返收生人數。喇小水平亦比兩軒水平高。我會拆開嚟睇,兩校風格亦好唔同~~~

回覆 bubblebear 的帖子

只知仔個年話有幾個喇小級頭(有D級頭都係小學插班入),上到黎都係級頭

gracelam 發表於 22-4-28 11:32
吓! 好多家長由考幼稚園開始已經自相矛盾㗎啦!  EK蒲得耐,仲未看透世情?

亞洲區嘅教育制度係汰 ...

似津小囉A班論平均分又高唔過B班,論學科奬A班零,但係學業奬和入名校既又全部A班,資源又明顯係A班多啲。

02413124 發表於 22-4-28 12:49
回覆 bubblebear 的帖子

只知仔個年話有幾個喇小級頭(有D級頭都係小學插班入),上到黎都係級頭 ...

怎計才算級頭
‹ 上一主題|下一主題