用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 唉。要希斯路機場酒店留宿
go

[英國] 唉。要希斯路機場酒店留宿 [複製鏈接]

機票改了又改, 而家六月搵到個 28號希斯路返香港,但係又搵唔到愛丁堡去希斯路嗰程,焗住要早一晚去 希斯路機場 住酒店。。。請問有冇人知道 由愛丁堡 坐ba機去希斯路機場,之後轉cX回港? 請問近terminal幾多,因為想搵間近少少嘅酒店。。。 另外想請問如果去到希斯路機場做test, 佢哋夜晚係收幾多點。。。thankyou
   3    0    0    0

pauleung 發表於 22-4-24 12:56
機票改了又改, 而家六月搵到個 28號希斯路返香港,但係又搵唔到愛丁堡去希斯路嗰程,焗住要早一晚去 希斯 ...
坐火車唔得咩?我都試過咁去倫敦搭機。

回覆 foxli 的帖子

坐火車都係5小時

自己打去問一問收幾點 , 見到愛丁堡、希斯路機場都有test centre .

https://www.expresstest.co.uk/?utm_source=cathaypacific

回覆樓主:

中午十二點幾即係,九點要到機場。 因為學校去愛丁堡都要一個鐘頭車程

katrinafu 發表於 22-4-24 13:27
自己打去問一問收幾點 , 見到愛丁堡、希斯路機場都有test centre .

https://www.expresstest.co.uk/?utm ...

thanks

Express test T2 收13:50, T5收20:20

pauleung 發表於 22-4-24 13:28
中午十二點幾即係,九點要到機場。 因為學校去愛丁堡都要一個鐘頭車程

八點好到啦!排隊Check in 檢查文件磅行李都有排搞,成三佰人一班機!

回覆樓主:

係啦,所以諗住喺機場瞓一晚會鬆動啲,呀女又第一次自己返嚟

問清楚機場有冇得做喎,我見有一間做開既都係做到4月28 日就關門大吉,畢竟好多國家入境已經唔使做。

BA 用 Terminal 5,CX 用 Terminal 3,可以27/6 喺 Terminal 5 做 test,住 Terminal 5 或者 Terminal 3 都可以,28/6 12:20 機,唔急,Terminal 5 過 Terminal 3 坐 underground。
阿仔原本 BA 法蘭克福轉機 CX 返香港,我幫佢 book Sofitel London Heathrow Hotel,而家轉咗 CX 直航,考慮 book Hilton Garden Inn London Heathrow Terminals 2 and 3,Terminals 2 同 3 互通,可以行過去。

pauline_c 發表於 22-4-24 15:24
BA 用 Terminal 5,CX 用 Terminal 3,可以27/6 喺 Terminal 5 做 test,住 Terminal 5 或者 Terminal 3 都 ...

多謝你嘅回覆,畀咗好多有用嘅資料我。。 回來的路真艱難, 改咗我兩次機票,改到去七月中。。 但係琴日發現passport 7月8號到期,所以今日又要再打去cx睇下改早幾時機票。。 但係就畀咗呢個時間,所以我一定要喺酒店住一晚先得, 頭都大埋

pauleung 發表於 22-4-24 15:28
多謝你嘅回覆,畀咗好多有用嘅資料我。。 回來的路真艱難, 改咗我兩次機票,改到去七月中。。 但係琴日發 ...

護照不是要有半年有效期嗎?

Kmee@@ 發表於 22-4-24 15:30
護照不是要有半年有效期嗎?

不是吧.. 我以為離開香港才要, 回來也要..... 救命

pauleung 發表於 22-4-24 15:31

Check 清楚好D喎。

pauleung 發表於 22-4-24 15:28
多謝你嘅回覆,畀咗好多有用嘅資料我。。 回來的路真艱難, 改咗我兩次機票,改到去七月中。。 但係琴日發 ...

我都改咗幾次 booking,而家都係 28/6 12:20 LHR 返香港,同你小朋友同一班機。

pauleung 發表於 22-4-24 15:31

嗱⋯ 我印象當中 ,真係印象咋 ⋯ 其實飛英國,護照都不用有半年有效期的 ,不過大家都覺得有半年有效期是最穩當。 至於回港,我記憶中是證件還是有效期內便可以。
明天打去入境處及國泰問一問啦 。
如果真係唔夠半年有效期不能登機,就即刻申請一本寄去當地中國領事館收取應該都趕得切 。
其實本來可以Check IATA 搵資料,可惜我們「香港」曾經是國際繁華金融城市已被Delete 了。

katrinafu 發表於 22-4-24 16:02
嗱⋯ 我印象當中 ,真係印象咋 ⋯ 其實飛英國,護照都不用有半年有效期的 ,不過大家都覺得有半年有效期是 ...

我啱啱打咗去入境處問,佢話返嚟香港係用身份證就ok,佢話最主要你問下航空公司有冇問題,我聽日要打去cx問。。。 真係 痛苦 ,每日都要打去個hotline等兩三個鐘

pauleung 發表於 22-4-24 16:04
我啱啱打咗去入境處問,佢話返嚟香港係用身份證就ok,佢話最主要你問下航空公司有冇問題,我聽日要打去cx ...

到左香港,用身份證入境,但在英國上機前要持有效護照。明早即係call airline問一問,另外今日睇定renew passport的資料先。唔洗擔心,一定解決到。送上祝福!

pauline_c 發表於 22-4-24 15:55
我都改咗幾次 booking,而家都係 28/6 12:20 LHR 返香港,同你小朋友同一班機。
...

請問要預早幾多入機場?
‹ 上一主題|下一主題