用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲讀大學,住宿問題
go

[澳紐] 澳洲讀大學,住宿問題 [複製鏈接]

三年住租U hall 和買apartment 自住三年,請問那一種做法好些,有冇買apartment 的可以分享一下,謝謝(emoji)
   5    0    0    0

YinKiuLam 發表於 22-4-19 00:33
三年住租U hall 和買apartment 自住三年,請問那一種做法好些,有冇買apartment 的可以分享一下,謝謝(emoj ...

是澳洲citizen/PR嗎?

否則,除非買新樓或政府特定項目,外地人買澳洲物業有限制。未買睇樓前可能要特別申請,要政府批准。

不是PR/citizen, 那麼留學生是不可以買apartment. 謝謝你的寶貴資料

YinKiuLam 發表於 22-4-19 18:56
不是PR/citizen, 那麼留學生是不可以買apartment. 謝謝你的寶貴資料

海外賣家需要繳付海外買家稅
我也買了給我女

taifiona 發表於 22-4-20 09:18
我也買了給我女
How much is the oversea investor tax ?

YinKiuLam 發表於 22-4-19 18:56

不是一定不可以,但要批准

回覆樓主:

审批就是做些paperwork, 走流程啊

taifiona 發表於 22-4-20 09:18
我也買了給我女

真的化算嗎?請問在哪個城市呢?

GIPW 發表於 22-4-20 09:37
How much is the oversea investor tax ?

11%

ElaiUKStudy 發表於 22-4-20 21:21
真的化算嗎?請問在哪個城市呢?

好過租既,唔知化唔化算

taifiona 發表於 22-4-20 21:25
好過租既,唔知化唔化算

去年Sydney等城市的樓升左成兩成,但租金因為COVID, 反而下跌。當然,租樓的錢是花咗出去,自用的樓可以有價值。

回覆樓主:

https://www.google.com/amp/s/amp.smh.com.au/property/news/never-seen-a-market-like-this-the-downside-of-a-tree-change-hotspot-20220413-p5ad8a.html

https://www.google.com/amp/s/www.couriermail.com.au/property/rent-shock-the-16-qld-locations-where-prices-are-tipped-to-soar/news-story/a997385383018ac7caca5061acc67eaa%3famp

其實多了香港及其他國家移民
租金都好高

taifiona 發表於 22-4-21 07:42
https://www.google.com/amp/s/amp.smh.com.au/property/news/never-seen-a-market-like-this-the-downside ...

謝謝資料,我也計算過三年租金都差唔多AU 50000-60000, 買仲可以得閒飛去住下陪女

外國人只可買新樓(apartment 及house都得) ,不能買2手樓 , 而且要經FIRB 預先批准 (要比$) ,要比額外印花稅

外國人只可以買新樓, 而且要交海外印花稅, 如果這兩點你都冇問題, 可以考慮買. 我2019年在阿德萊德CITY買了一個一房的給仔仔住, 感覺起碼省下租金, 而且回報也不錯的, 如果同樓盤一樣的房型, 我見到租金有5厘左右的回報

回覆樓主:

就外國人只可買新樓一事,我會說岩一半。

所有外國人如持有一個超過12 個月既 visa , 可以是 student visa or work visa etc 是可以讀書或工作為理由向 FIRB 請買一間二手既屋作自住用途,一般學生簽証都會超過一年,所以可以咁做,也像買新樓一樣要比 FIRB 申請費,也要交外國人印花稅。

但風險是,若讀完書,即簽証到期,又無另一簽証接力既話,即人要離開,咁就一定要賣左佢,唔理你有賺定蝕。

但若以依家香港人讀完大學就可以用香港人途徑批出一個 5 年既 work visa 再無乜特別條件計分呀咁就可以直接申請 PR 既話,呢個風險應可搏搏。以現時樓市都幾熱咁計,反正賺左要比 capital gain tax 既話,平手走到已不錯。

洋子 發表於 22-4-26 16:43
外國人只可以買新樓, 而且要交海外印花稅, 如果這兩點你都冇問題, 可以考慮買. 我2019年在阿德萊德CITY買了 ...

甘即係要買新樓,明白,我的睇法跟你一樣,租金是白比,買apartment 也以有機會賺到升值或者平手走,海外印花稅太約是樓價幾多%? anyway 謝謝資料

彥彥媽咪 發表於 22-4-26 22:17
就外國人只可買新樓一事,我會說岩一半。

所有外國人如持有一個超過12 個月既 visa , 可以是 student visa ...

很有用的資料,咁即係學生買樓就唔需要比海外印花稅及可以買二手樓?謝謝(emoji)資料

dell700m 發表於 22-4-26 09:24
外國人只可買新樓(apartment 及house都得) ,不能買2手樓 , 而且要經FIRB 預先批准 (要比$) ,要比額外印花稅 ...

謝謝資料

YinKiuLam 發表於 22-4-26 22:46
很有用的資料,咁即係學生買樓就唔需要比海外印花稅及可以買二手樓?謝謝(emoji)資料
...

No, 一樣要比海外印花稅(即辣稅)同 FIRB 申請費,只是可以買一間二手樓,一般二手樓價會無新樓溢價咁高、呢點已令你會有較多選擇了
‹ 上一主題|下一主題