用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港
樓主: waiyan2000
go

[英國] 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港   [複製鏈接]

waiyan2000 發表於 22-4-18 20:01
謝謝你, 希望你都好快收到cx confirm直航機返香港

一班被玩的家長, 加油

又唔可以話被玩,其實轉機都好普通,相反地對家長及孩子們都是學習,家長學習放手,孩子學習成長處理不同情況放鬆啲

waiyan2000 發表於 22-4-18 14:06
容易搵?同埋十三歲嘅小朋友hand唔handle到呢?

係咪join um會比較好? 因為全程有空姐帶住佢?

我自己和孩子都試過在Frankfurt 轉機,大機場,但指示清楚,好易轉機。

lazycat19 發表於 22-4-18 19:51
回覆 cfs 的帖子

請問在德國轉機時,有地方買東西吃嗎?

轉機時,在禁區內我見過McDonald's。

lazycat19 發表於 22-4-18 19:51
回覆 cfs 的帖子

請問在德國轉機時,有地方買東西吃嗎?
Lufthansa 轉國泰都係terminal one , 有開架餐廳,不過2小時都係早啲去閘口,要check文件多一次,經過既話買野食就好啲,唔好特登去搵

waiyan2000 發表於 22-4-18 20:01
謝謝你, 希望你都好快收到cx confirm直航機返香港

一班被玩的家長, 加油

我諗你盡量向CX大力反映你孩子只得13歲,handle 唔到轉機,要佢地安排直航比你。

TTEE1819 發表於 22-4-18 20:18
我諗你盡量向CX大力反映你孩子只得13歲,handle 唔到轉機,要佢地安排直航比你。
...

已反映,等回覆

cfs 發表於 22-4-18 20:09
又唔可以話被玩,其實轉機都好普通,相反地對家長及孩子們都是學習,家長學習放手,孩子學習成長處理不同 ...

以前轉機緊係無問題,現在疫情下,要顧慮好多野。只有13歲,係會唔放心。

cfs 發表於 22-4-18 20:09
又唔可以話被玩,其實轉機都好普通,相反地對家長及孩子們都是學習,家長學習放手,孩子學習成長處理不同 ...
冇疫情下轉機真係好普通,有疫情下去到轉機機場少份文件都除時上唔到機,要記住依家唔係日日有機返,太細個真係唔建議自己轉機,真係上唔到喺第二個國家都好麻煩。

回覆 TTEE1819 的帖子

咁就好喇

foxli 發表於 22-4-18 20:21
冇疫情下轉機真係好普通,有疫情下去到轉機機場少份文件都除時上唔到機,要記住依家唔係日日有機返,太細個 ...

你說出咗重點

cfs 發表於 22-4-18 20:17
Lufthansa 轉國泰都係terminal one , 有開架餐廳,不過2小時都係早啲去閘口,要check文件多一次,經過既話買野 ...
今次有3個鐘頭40分鐘等轉機,希望有時間買少少嘢食

TTEE1819 發表於 22-4-18 20:20
以前轉機緊係無問題,現在疫情下,要顧慮好多野。只有13歲,係會唔放心。
...

冇問題嘅,佢哋比我地仲叻,好醒目架

foxli 發表於 22-4-18 20:21
冇疫情下轉機真係好普通,有疫情下去到轉機機場少份文件都除時上唔到機,要記住依家唔係日日有機返,太細個 ...

第二程國泰麻,好啲嘅,放心啦,有強大嘅家長喺出發前已經安排好一切,冇問題嘅我安排之下好多學生都順利返嚟,因為有班醒目嘅家長

lazycat19 發表於 22-4-18 20:30
今次有3個鐘頭40分鐘等轉機,希望有時間買少少嘢食

咁有喇咁多時間,如果唔放心,就等大家執定晒位,目標嘅日子直航有冇放番出嚟賣希望到時候有位買返直航啦,見大家都咁擔心轉機,一日未飛,一日仲有機會

waiyan2000 發表於 22-4-18 14:06
容易搵?同埋十三歲嘅小朋友hand唔handle到呢?

係咪join um會比較好? 因為全程有空姐帶住佢?

我女應該好大機會由倫敦飛法蘭克福轉機返香港,但有個擔心,話法蘭克福。差不多日日有機返香港,但即好易溶斷,到時上唔到機唔知點算.

rubycourt 發表於 22-4-18 20:40
我女應該好大機會由倫敦飛法蘭克福轉機返香港,但有個擔心,話法蘭克福。差不多日日有機返香港,但即好易 ...

咁萬一真係上唔到飛機你諗住點呀

longlokma 發表於 22-4-18 18:25
你最好同漢莎confirm先,我問過cx, 話唔担保寄倉行李可以直接轉機,cx話雖然同漢莎有agrerment, 但實際点 ...
但佢地係唔係 alliance 咩? cx 咁比你訂得, 佢好大責任幫你將行李安全到港...我都考慮緊.

我睇呢度咋:  https://www.cathaypacific.com/cx ... d-partnerships.html

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-4-18 21:58
但佢地係唔係 alliance 咩? cx 咁比你訂得, 佢好大責任幫你將行李安全到港...我都考慮緊.

我睇呢度咋:  h ...

cx話同漢莎係有agreement, 而同英航係partner, 所以合作上有唔同,佢唔担保漢莎是否一定自動轉送行李去CX航班,叫我自己問漢莎。
咁自己拎行李轉機都可以安全到港,所以唔可以話cx唔負責任嘅,但我怕有delay唔想搏,為件行李miss左飛香港班好大件事,寕願揀BA去Frankfurt。

longlokma 發表於 22-4-18 22:15

cx話同漢莎係有agreement, 而同英航係partner, 所以合作 ...

即係揀BA 好 LH? 而家轉機都要2小時以上呀啦. 人過到行李都未必過到, 同埋又要CHK 多次文件. 真係唔好咁炆水.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-4-18 22:19
即係揀BA 好 LH? 而家轉機都要2小時以上呀啦. 人過到行李都未必過到, 同埋又要CHK 多次文件. 真係唔好咁炆 ...

我地感覺安全啲,揀BA中间轉機係耐左,但最多坐下啫,始終人生路不熟,多的時間冇壞
‹ 上一主題|下一主題