用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 獸醫 vs 人醫 vs 護士 vs 物理治療
go

獸醫 vs 人醫 vs 護士 vs 物理治療  

根據香港嘅工作前景,應該點排哩4科?why?

獸醫、人醫 、 護士 、物理治療

梗係揀獸醫好啦,
香港只得城大有一班讀,
入到已經係精英!
但最緊要都中意動物。

搵錢多就梗係醫生,
物理治療都要咁多分先收,
但唔洗劏人開刀,
都係搵咁多錢,但超悶,
睇頂唔頂得順悶。

護士唔夠分先㨂
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

想請問IB or NJ 有冇人報physio? 有沒有面試or CO 通知?

socutebb 發表於 22-4-17 15:33
根據香港嘅工作前景,應該點排哩4科?why?

我女今年升大學,揀左獸醫,英國,城大,澳洲都俾晒conditional offer, 英國考獸醫難過考人醫,香港只得城大30個位,澳洲就完全冇難度,interview 都唔需要,我女考獸醫完全係因為勁鐘意動物,由細到大嘅志願 ,我媽成日話佢點解唔考人醫,老人家會覺得人醫先有光環,我本身做護士,我就唔會俾我女做,PT我都冇揀,反而揀左OT做後備

喧嘩 發表於 22-5-5 00:15
我女今年升大學,揀左獸醫,英國,城大,澳洲都俾晒conditional offer, 英國考獸醫難過考人醫,香港只得城 ...

護士/PT 點解唔揀呢?
方便講下醫護行內的看法嘛?

Augesttime 發表於 22-5-5 00:35
護士/PT 點解唔揀呢?
方便講下醫護行內的看法嘛?

我自己做護士,但其實我好鐘意份工,因為畢業就抽到支好簽,但我唔覺得人人都可以咁好彩,唔好彩嘅人多的是,做咩要咁辛苦。
Pt 拍啖抽啖其實好dirty, 帶人行路做運動,我見到都唔想做,雖然可以自己開clinic, 你話有幾多個呀

喧嘩 發表於 22-5-5 00:41
我自己做護士,但其實我好鐘意份工,因為畢業就抽到支好簽,但我唔覺得人人都可以咁好彩,唔好彩嘅人多的 ...

你好,好唐突。想問幾個問題。我係一個好無知嘅媽咪,我仔仔剛剛考完DS,一路都係諗住讀金融,但係呢排好想做護士,可惜佢中四沒有選關於讀護士嘅科目,請問如果佢今次DsE成績只有16/17分左右可唔可以讀護士課程(副學士)謝謝

challenging 發表於 22-5-5 14:39
你好,好唐突。想問幾個問題。我係一個好無知嘅媽咪,我仔仔剛剛考完DS,一路都係諗住讀金融,但係呢排好 ...

其實我都唔係好熟,我係舊制果堆人,聽佢地講副學士要好top果幾個先博得番上去,你可以試下明愛,收生好低,但質素相對地低,會俾人嫌棄,但叫做俾錢攞個牌先

喧嘩 發表於 22-5-5 14:41
其實我都唔係好熟,我係舊制果堆人,聽佢地講副學士要好top果幾個先博得番上去,你可以試下明愛,收生好低 ...

好多謝你呀,清楚

我自己做護士,但其實我好鐘意份工,因為畢業就抽到支好簽,但我唔覺得人人都可以咁好彩,唔好彩嘅人多的 ...

請問PT是甚麼?

粉紅布丁狗 發表於 22-5-5 14:53
請問PT是甚麼?
物理治療

請問*抽到支好簽*係咩意思?
小囡讀緊東華nursing, 成日話將來做公立會好辛苦,唔想讀。點先抽到好簽?

sophiactc 發表於 22-5-5 15:39
小囡讀緊東華nursing, 成日話將來做公立會好辛苦,唔想讀。點先抽到好簽?
...

我去左個好乾淨,好舒服嘅部門,一做就20年

喧嘩 發表於 22-5-5 15:48
我去左個好乾淨,好舒服嘅部門,一做就20年

可否 pm 問多 d資料?

喧嘩 發表於 22-5-5 00:15
我女今年升大學,揀左獸醫,英國,城大,澳洲都俾晒conditional offer, 英國考獸醫難過考人醫,香港只得城 ...

城大獸醫需然位少,但攞CO不易。你囡應在background 比到U覺得合適。好似Faculty dean會in 曬啲candidate 精挑細選。

P1001S 發表於 22-5-5 16:11
城大獸醫需然位少,但攞CO不易。你囡應在background 比到U覺得合適。好似Faculty dean會in 曬啲candidate  ...

係,不過佢真係in得好好,答得好好,所以未出result, 我地都諗住收硬,佢同英國co一樣,所以我地會揀英國

sophiactc 發表於 22-5-5 15:57
可否 pm 問多 d資料?

可以呀

sophiactc 發表於 22-5-5 15:39
...

比你參考一下:女親戚近年畢業第一份去咗屯門男內科,壓力太大做到內分秘失稠,聽佢講最辛苦係on duty時太忙去唔廁所。
之後轉左去啲院舍做又覺得太閒,仲有時間去讀下書。
現在去咗兒童醫院做,話可以接受。

回覆 socutebb 的帖子

如果鍾意動物,獸醫都係一個good choice丫我覺得~

城大獸醫分為四個主要範疇,包括:動物福利丶食物安全丶水產養殖及公共衞生。香港農場少, 動物種類少, 課程偏重水產動物, 如果真係想做獸醫, 喺外國讀發展會比香港好。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊