用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴討論區
樓主: Jojo1211
go

[音樂] 小提琴討論區   [複製鏈接]

jyjymama 發表於 22-9-3 17:07
5.5~6y 係未用1/4, 初學咩牌子好?點簡選合適的小提琴?

最好先問一問老師意見。
我女第一部琴係老師幫手揀的,幾百蚊。
之後轉老師,新老師好有要求覺得果部琴唔得,佢最後係直接幫我地找了一部琴借给我們用。
後來跟過另外一位老師他對我女支弓十分有意見。
所以最好先問老師的意見。

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

Delete

請問初學有冇話邊個牌子小提琴比較好?

小朋友剛6歲話想學小提琴,請教
1)佢左手的,都係一樣右手拉弓嗎?
2)可以喺邊度搵到老師私教?

sammirichie 發表於 22-9-20 10:57

我女兒左手 一樣跟人用右手拉弓

jyjymama 發表於 22-9-17 01:04
請問初學有冇話邊個牌子小提琴比較好?

我小朋友初學用Splendour

你可以出凱聲睇下或者問下老師意見

sammirichie 發表於 22-9-20 10:57

1) 所有人都用右手拉弓(天生有缺陷或者受傷的例外)
2) 香港周圍都有老師,有好有唔好,睇自己彩數

回覆樓主:

我女就黎6歲,準備學小提琴。想問一下,平時可以怎樣陪佢練習呢?我同佢都無接觸過小提琴,但鋼琴我地一齊學左2年幾。謝謝。
同時學2樣樂器會否壞處比好處多?因為我覺得鋼琴比較孤獨,小提琴可以join一班人玩,會有趣d.但我女都鍾意彈鋼琴,所以唔會放棄。

fibe0313 發表於 22-9-21 20:31
我女就黎6歲,準備學小提琴。想問一下,平時可以怎樣陪佢練習呢?我同佢都無接觸過小提琴,但鋼琴我地一齊學 ...

如果自己唔識,好難有效地陪小朋友練。學兩樣當然係好,不過會分薄練習時間。俄羅斯的小提琴老師會要求學生學鋼琴,識鋼琴好有用。

我女就黎6歲,準備學小提琴。想問一下,平時可以怎樣陪佢練習呢?我同佢都無接觸過小提琴,但鋼琴我地一齊學 ...

陪同上課,跟老師指示,就知點樣練習啦。

boboapril 發表於 22-9-22 07:05
陪同上課,跟老師指示,就知點樣練習啦。

因為在學校一班同學一齊學。所以應該陪唔到上課。。。

fibe0313 發表於 22-9-22 07:09

咁好難跟到,睇小朋友資質。或者一放學,要追問到學咗乜嘢及練習重點,當日練一次錄低,上堂前一兩日再練同錄,keep住,有機會比老師睇番,究竟做得啱唔啱。或者唯有同其他同學交流下練成點

boboapril 發表於 22-9-22 08:24
咁好難跟到,睇小朋友資質。或者一放學,要追問到學咗乜嘢及練習重點,當日練一次錄低,上堂前一兩日再練 ...

等我試下先,謝謝你

fibe0313 發表於 22-9-22 07:09

學校成班人一起學的你預不會太認真,如果想學上去找專人教比較好

964000 發表於 22-9-22 09:00
學校成班人一起學的你預不會太認真,如果想學上去找專人教比較好

預左進度會慢,但都係試左先。如果鍾意先會幫佢出面搵老師。但宜家學校搵到既老師都係Apa出身,有雙演奏級,我諗唔會太差掛。。。

fibe0313 發表於 22-9-22 09:08
預左進度會慢,但都係試左先。如果鍾意先會幫佢出面搵老師。但宜家學校搵到既老師都係Apa出身,有雙演奏級 ...

唔係話老師差,不過成個group教係比較難執,亦冇問時間逐個聽你拉,好處係冇咁悶,可以學下睇有冇興趣先。

fibe0313 發表於 22-9-22 09:08
預左進度會慢,但都係試左先。如果鍾意先會幫佢出面搵老師。但宜家學校搵到既老師都係Apa出身,有雙演奏級 ...

試咗一個學期ok, 直接跟呢個老師私人學又試吓

boboapril 發表於 22-9-22 11:23
試咗一個學期ok, 直接跟呢個老師私人學又試吓

等我觀察下丫女係咪真係鍾意先。

孩子學習樂器、 大家沒有接觸過不是問題、最重要是家長陪伴.....跟上課和堅持儘量每天練習、孩子6歲己有相對的定力、錯了老師就會改正、從錯誤中學習是合理的、我們提醒老師上課時的重點便可以了、好好為孩子找一位理想的老師、事半功倍!我倆甚麽樂器都不懂、當年也想過跟孩子一起學....最終決定放棄.陪上課記下老師所說、陪練時只作提醒而不加自己的意見、哈哈!
學鋼琴的主力就是鋼琴、同様也拉學校樂團至畢業、
學小提琴的主力就是小提琴、同様也學習鋼琴至8級就停!  
一點也不會孤獨、她會享受的、始終大多數樂器都需要鋼琴伴奏!
既然囡囡喜歡鋼琴、就好好地支持她!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題