用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!
樓主: ThanksMyGod
go

[英國] 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!   [複製鏈接]

回覆樓主:

我好好彩,中彩了,被編到27/6 國泰航班,不過酒店暫未改到,要撲下別的,幸好還有時間,其實我唔介意去住竹高彎呢類隔離中心,搵酒店好辛苦。

已經有彩頭了,酒店也會有的!

我原本是訂6月17- 7月1日 14晚的酒店 ,$950晚 , 後來因正苦改為7晚咁我就返航班改為 19/6入住7晚 ,
現在航班被轉為 6月17日起飛,今早就向酒店發電郵更改為18號入住7晚 , 但收到回覆價錢是$1350/晚 , 要明天09:00回覆 。
真係多X謝正苦,又令我洗多了怨枉錢 。

katrinafu 發表於 22-4-15 22:02
我原本是訂6月17- 7月1日 14晚的酒店 ,$950晚 , 後來因正苦改為7晚咁我就返航班改為 19/6入住7晚 ,
現在 ...

請問你邊間酒店?? 我孩子也是被改 17 june, 飛,18 号入住酒店價格不變!!

sunny.moon 發表於 22-4-15 22:17
請問你邊間酒店?? 我孩子也是被改 17 june, 飛,18 号入住酒店價格不變!!
...

南灣如心 !
原本訂Room Type: City View Room King, 現在改為是Premier City View Room。 多一個Premier ,多$400晚 , 同樣是City view , 面積一樣大 , 設施也一樣 , 樓層高D的 !
最慘是,我原本book 14天都係呢個period 的 ,現在無端端要比多$400晚 。

真係人都顛。今朝攪咗一朝,又要改酒店。唉。幾時放過我哋

sau2005 發表於 22-4-15 16:17
3個就溶斷,容嘜易,人哋都唔想,有哂48小時內檢測結果,其間受感染冇人想,關航空公司咩事,你話成班機超 ...

有幾多人是真係Landing 是確診 ?
還是之前曾經確診好返 ,但抵港檢測CT值 問題而被確診 。
香港CT 30就已經是可出院 , 而且是低病毒量 ,傳染極低 , 快速檢測一般30以上都是一條線。
但入境要求CT值30-39都當係確診的,佢哋用40來做標準的,極度黐線。

katrinafu 發表於 22-4-15 22:50
香港CT 30就已 ...

政府根本就是搬龍門!

ThanksMyGod 發表於 22-4-15 23:33
政府根本就是搬龍門!

根本就係擾民

王家爸爸    發表於 22-4-16 08:04

真事,事原我負責幫朋友訂5號倫敦出發經多哈轉機6號到香港機票及酒店,出發當天到達機場後被通知因第二程返香港段被熔斷停飛七日,朋友無奈接受航空公司安排七日後乘搭同航程班機回港,我急忙幫他取消和尋找七日後酒店。一星期後倫敦出發順利到達多哈機場,但當準備乘搭第二航程多哈到香港時才發現他的核酸檢測證明抽樣時間已超過48小時而被拒絕上機,原來香港要求是以最後一程到達香港航班的起飛時間為準(其實很多國家要求轉機乘客會以第一程起飛計算)由於是倫敦機場地勤睇漏眼所以特別安排朋友可以在機場內進行核酸檢測並安排乘搭24小時後航班回港,我又要重複安排更改酒店……很累。一波三折後昨天終於到達香港,到過關檢測結果又發現為陽性立即被安排送往隔離,我又要取消酒店(emoji)(emoji)我哋已經心力交瘁!!最後我想講到今天為止他用快測還是一條紅線(emoji)(emoji)

JChappyma 發表於 22-4-15 08:32
咪囉,返到香港都要隔離嫁啦!

唔玩下酒店隔離D酒店咪吉哂囉!而家幾好生意?爆哂!

cykk 發表於 22-4-16 02:00
真事,事原我負責幫朋友訂5號倫敦出發經多哈轉機6號到香港機票及酒店,出發當天到達機場後被通知因第二程返 ...

完全理解 !
今日係FB ,睇到一個Post , 有個港人從溫哥華回港 ,PCR test report 寫了 date of service :2022/04/12  10:01 , 地勤說佢地收到香港正苦要求要精準列明 要係 Date of collected  日期時間 。 因不是 用Collected 這字眼 ,最後都被拒登機,未能回港,在場亦有其他回港乘客有相同情況而不能回港。
當你跟足每一樣要求時 ,總會有人會執著某字眼 ,而去留難人。表面開放,實際想盡方法擾人阻人 , 曾經香港是一個文明又是國際化都會 , 現在是一日比一日退步和落後 。

真事,事原我負責幫朋友訂5號倫敦出發經多哈轉機6號到香港機票及酒店,出發當天到達機場後被通知因第二程返 ...

人都癲!   

好簡單咋,因為一國一制,現在跟國內指引。

回國內也是同樣情況。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

katrinafu 發表於 22-4-16 02:32
完全理解 !
今日係FB ,睇到一個Post , 有個港人從溫哥華回港 ,PCR test report 寫了 date of service :2 ...

很多外資都走,新加坡最開心

王家爸爸 發表於 22-4-15 10:36
香港感染率同死亡率都係已發展地區之最(沒有之一),如果真係需要防,外防輸出應該更正確。如果人地都無熔 ...

你講得好好

下… 唔係呀,咁唔怪得知咁多人落機中,明明上飛機之前做晒PC R,點解濕度咁搞笑嘅,但香港ct 30病毒量低,可以冇事, 好廢 咩 邏輯

ANChan59 發表於 22-4-16 06:27
好簡單咋,因為一國一制,現在跟國內指引。

回國內也是同樣情況。

原來大陸都系咁 ,唉

真係人都癲

一波三折,人都癲!
‹ 上一主題|下一主題