用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇小朋友試過只有打針紀錄咭而可順利回港? ...
go

[英國] 請問有冇小朋友試過只有打針紀錄咭而可順利回港? [複製鏈接]

代朋友問,因nhs沒有她女兒打針紀錄,經過多次查詢,回覆要等三星期才處理,但她已訂下星期機票回港,請問有冇人有經歷一樣?
   1    0    0    0

回覆 yicy 的帖子

我仔本來只得針卡係唔俾上機(個地勤話啲針卡喺eBay幾鎊一張可以買到所以唔接受)一定要用NHS app顯示電子記錄。結果要喺機場download個NHS app,做晒verification,出返打針記錄先俾上機(好彩最後10分鐘趕到)。建議你叫朋友小朋友立即download NHS app入返佢個NHS number睇下會唔會出返打針記錄。

beastiebistro 發表於 22-4-13 14:07
回覆 yicy 的帖子

我仔本來只得針卡係唔俾上機(個地勤話啲針卡喺eBay幾鎊一張可以買到所以唔接受)一定要 ...
謝謝,我朋友完全無助,佢已經同nhs同gp交涉左2星期,但都係無結果,因為佢之前go 在Birmingham ,但打三針都在Wales,問gp話打去nhs,nhs叫佢打nhs Wales,nhs Wales 又叫佢打番gp,無限轉,但到現在只有gp叫佢等多3星期......佢再問國泰打針咭可行嗎?國泰話只要有姓名、接種日期、劑次、疫苗名稱便可⋯針咭有齊⋯但唔得

回覆 yicy 的帖子

佢應該有NHS number,咁喺電話download個app,入個number再做埋認證個紀錄自動會喺app出現,打電話去NHS問人反而可能仲慢。我個仔都係喺機場download個app入資料再認證就搞掂,雖然結果係搞到好mun。

我唔知得唔得,但我都有張針咭,睇落真係唔似正式文件,所有資料係手寫,張咭個樣又好似好簡單,我相信好難會接受做 formal documentation.

個人意見

yicy 發表於 22-4-13 16:35
謝謝,我朋友完全無助,佢已經同nhs同gp交涉左2星期,但都係無結果,因為佢之前go 在Birmingham ,但打三針 ...
唔得,一定要NHS紀錄

多謝各位,我問下佢有冇試係app download

原來佢係app入左nhs number 之後話佢無打針紀錄,問gp 話見到紀錄但唔會print 比佢(程序上gp唔授權)叫佢等3星期再試

beastiebistro 發表於 22-4-13 14:07
回覆 yicy 的帖子

我仔本來只得針卡係唔俾上機(個地勤話啲針卡喺eBay幾鎊一張可以買到所以唔接受)一定要 ...

如在 HK 打了兩針,係咪出示針紙就 ok?

回覆 waiyan2000 的帖子

係,我個女就用香港針紙,無問題
‹ 上一主題|下一主題