用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中三自修IGCSE
樓主: XDXD3
go

[英國] 中三自修IGCSE [複製鏈接]

回覆 chickchick 的帖子

是的,一般在Year 11的11月或之前考。PG是用來做reference,但係主要看school reports、entrance test和interview的表現。
通常12月或之前出offers,大部分學校都係unconditional offers,只係少數學校要求IGCSE達到一定水準。

LLLT 發表於 22-4-20 14:21

是的,一般在Year 11的11月或之前考。PG是用來做reference,但係主要看school rep ...

謝謝你的講解,我了解多些了。

我見有d sixth form講到好似係conditional咁,但照道理點等到8月中先confirm到?!希望遲些家中細細考sixth form可以早些確認offer,專心考igcse。

雖然仲有2年去準備,但都緊張呢。怕英文卷唔係標青,呢d要浸下。

係呀!英文係需要浸,因為那些題目可以好怪。小朋友當年升Year 11的暑假有自修學校未教的topics,做足準備。

Elsielo 發表於 22-4-12 13:21
回覆 XDXD3 的帖子

我女上年都考過igcse 6科

請問你女考邊6科?
英文是否選2nd Lang?
數學方面,我見Pearson Edexcel除咗Futher Pure Maths, 仲有Math (Spec A) 及Math (Spec B)
我應點揀?

曾教中學物理及補GCSE,兩者教授內容有差異,香港大約有六成考運用,而GCSE則主要考説明敍述,學生要主動習慣GCSE的出題。GCSE的題目沒有香港DSE的刁鑽,較易取高分。對英文較好的同學容易取高分。

XDXD3 發表於 22-5-13 13:11
請問你女考邊6科?
數學方面,我見Pearson Edexcel除咗Futher Pure Maths, 仲有Math  ...

GCSE Maths ↔ IGCSE Maths (Spec A)

XDXD3 發表於 22-5-13 13:11
請問你女考邊6科?
數學方面,我見Pearson Edexcel除咗Futher Pure Maths, 仲有Math  ...

https://b28mathstutor.co.uk/differences-between-gcse-and-igcse-maths/

XDXD3 發表於 22-4-12 00:22
如果目標想攞IGCSE嘅成績去apply sixth form college:
1. 係香港中三自修IGCSE要幾多科?
2. 有無過來人講 ...
如果係考Independent School既Sixth form, 其實唔需要有IGCSE/GCSE成績都可以
只有考State School Sixth form先要 IGCSE/GCSE 成績 (當然有小部份係唔駛, 咁成績未必啱你心水)

如果諗住讀State School Sixform 係慳錢, 咁你要認真去計數, 就算你小朋友係BC, 大學Year 1開學前3年都係恒常係吊英國居留先有資格用 Home fee 俾大學學費, Sixth form 只得兩年, 讀完除非再 Gap year 一年, 否則讀大學都係要俾 International fee
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題